Temmuzda kene saldırıları artacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Haziran 2006 09:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kenelerin, kuş gribi gibi göçmen kuşlarla geldiği bildirildi. Tarım Bakanlığı, sıcakla aktif hale gelen kenelerin önümüzdeki ay artacağına dikkat çekiyor.

Tarım Bakanlığı kaynakları, Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA) denilen hastalığın virüsünün de, kuş gribinde olduğu gibi göçmen kuşlar aracılığıyla Türkiye'ye geldiği görüşünde. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerine göre, üzerlerine yapışan keneler nedeniyle KKKA virüsünü gittikleri ülkeye taşıyan göçmen kuşlar, solunum yolu ve dışkıları ile virüsü bölgeye bırakıyorlar, buralardan da virüs önce evcil hayvanlara ardından insanlara geçiyor. Yetkililer, uzun mesafe kateden kuşlar yorgun ve stresli olduklarından virüs saçımının arttığını belirttiler.

Yetkililer, kuzey yarımküredeki tüm ülkelerde görülen söz konusu virüsün Türkiye'ye gelme tarihinin tam olarak bilinmediğini, fakat 2000 yılından itibaren virüsün aktif olduğunun bilindiğini söylediler. Türkiye'de yılda ortalama 250-300 kişinin KKKA hastalığına yakalandığını ifade eden yetkililer, bunun yüzde 8'inin ölümle sonuçlandığını kaydettiler. Yetkililer, sıcaklarla birlikte aktif hale gelen KKKA'nın Temmuz ayından itibaren daha da artabileceğini, hayvan hareketleriyle virüsün tüm Türkiye'ye yayılabileceğine dikkati çektiler.

81 İLE TALİMAT

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 81 ile gönderdiği talimatta söz konusu virüs hakkında kırsal kesimde yaşayanların bilgilendirilmesi ve üreticilere evcil hayvanların ilaçlanma yöntemlerinin öğretilmesini istedi. Asalak olan kenelerin ancak başka bir canlı üzerinde yaşayabileceğini, bu nedenle ilaçlamanın hayvanlara tek tek ilaçlı banyo şeklinde yapılmasının daha doğru olduğunu kaydettiler. Öte yandan dün de Türkiye'nin çeşitli illerinde çok sayıda vatandaş kene ısırması sonucu hastanelere başvurdu. Tokat'ta geçen hafta kolundan kene çıkarılan 4.5 yaşındaki çocuğun cinsel organında da keneye rastlandı. Yine Tokat'ta dün öğle saatlerine kadar 20 kişinin hastaneye kene ısırması nedeniyle başvurduğu öğrenildi. Sivas'ta 10 günde 21 kişi, Zonguldak'ta ise 4 günde 15 kişinin kene ısırması nedeniyle hastaneye başvurdu. Balıkesir ve Van'da da kene ısırması vakalarına rastlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber