İfadeler olay yerinde alınacak

İçişleri Bakanlığı'nın yeni genelgesine göre hırsızlık, kapkaç ve gasp gibi suçlardan mağdur olan vatandaşların işlemleri, karakola çağrılmaları gerek kalmadan olay yerinde tamamlanacak...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Ekim 2014 08:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İfadeler olay yerinde alınacak

ÜNAL ÇAM Ankara

İçişleri Bakanı Efkan Ala, valiliklere gönderdiği genelgede, polis ve Jandarmanın yürüttüğü bazı iş ve işlemlerde, vatandaşın karakola çağrılmadan bulunduğu yerde hizmet verilmesi talimatını verdi. Genelgede; özellikle hırsızlık, kapkaç, gasp olaylarından mağdur olanların ifadelerinin alınmasının yanı sıra fiziksel engelli olup ifadesine ihtiyaç duyulan engelli kişilerin karakola çağrılmaması istendi.

Kolluk birimleri olarak tanımlanan polis ve jandarmanın yürütüğü iş ve işlemlerde vatandaş memnuniyetinin artırılması amacıyla çalışma başlatan İçişleri Bakanlığı, ilk olarak polis ve jandarmanın hizmetlerinin vatandaşın ayağına götürülmesini benimsedi. Bu çerçevede, Ala'nın imzasıyla 81 il valiliğine özel bir genelge gönderildi. Hizmetin vatandaşa götürülmesini sağlamak amacıyla hazırlanan genelgede, polis ve jandarma birimlerine özetle şu talimatlar verildi:

* Özellikle mal varlığına karşı işlenen hırsızlık, kapkaç ve gasp olaylarında mağdur olan vatandaşların işlemlerinin daha kısa sürede tamamlanması amacıyla yapılacak tüm işlemler, mağdur ya da mağdurların polis ve jandarma birimlerine davet edilmeksizin olay yerinde gerçekleştirilecek.

Kadın mağdurlara kadın polis

* İfadesinin alınmasına ihtiyaç duyulan bir olaydan mağdur olan veya bilgi sahibi konumundaki fiziksel engelli kişilerin ifadeleri ile diğer tüm işlemleri, başka bir yere götürülmelerini gerektiren yasal zorunluluklar olmadığı sürece bulundukları yerlerde yapılacak.

* Suçtan zarar gören ya da bilgi sahibi konumundaki kadınlarla ilgili işlemler yine kadın polis veya kadın jandarma görevlisince yürütülecek. Kadın görevli bulunmaması halinde kadınların başvuruları polis veya jandarma birimlerine davet edilerek gerçekleştirilecek.

Telefonla bilgilendirme

* Yaralamalı ve diğer trafik kazaları nedeniyle mağdur ya da müşteki konumundaki kişilerle ilgili iş ve işlemler sağlık durumunun elvermesi halinde olay yerinde, aksi halde tedavi amacıyla göndreildikleri sağlık kuruluşlarında yerine getirilecek.

* Kolluk kuvvetlerince yapılması gereken adli veya idari nitelikteki tebligat işlemleri yasa hükümleri çerçevesinde, kişilerin polis merkezi ya da jandarma karakol komutanlıklarına davet edilmeksizin ev veya işyerlerinde gerçekleştirilmesi sağlanacak.

* İhbar ve başvuruların gizlilik veya hssasiyeti nedeniyle vatandaşların bulunduğu yerde verilen hizmetlerin sivil görevlilerce yürütülmesine özen gösterilecek.

* İşlemlerin polis veya jandarma birimlerinde yürütülmesi zorunluluğu olmadıkça, vatandaşlarla öncelikli olarak telefon ile iletişime geçilmesi sağlanacak. Görevlilerin bulunduğu yere geleceği konusu bildirilecek.

* Uygulamanın etkin ve hızlı biçimde yürütülmesi açısından gerekli görülmesi halinde yaya veya motorize ekip sayısı artırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber