Bütçedeki bazı hükümler, ilgili yasalara aktarıldı...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2006 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda, Bütçe Yasasındaki Bazı Hükümlerin İlgili Yasa ve KHK'lere Eklenmesi ve Bazı KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına ilişkin Yasa Tasarısı kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yasaya göre, milli istihbarat hizmetleri ve emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolar ile çarşı ve mahalle bekçisi kadro unvanı esas alınarak emekli aylığı ödenenlerin yararlandığı 100 YTL'lik ek ödemeden, aynı hizmet sınıfı veya kadro unvanı üzerinden malullük aylığı alanlar ile bunlardan emekliye ayrılmadan vefat edenlerin dul ve yetimleri de yararlanacak.

VALİLERE ÖZEL HİZMET TAZMİNATI

Yasaya göre, il valileri de olağanüstü hal bölge valisi gibi mülki idare amirliği özel hizmet tazminatı alabilecek. İl valileri ve genel müdürler, Olağanüstü Hal Bölge Valisinin aldığı özel hizmet tazminatı alacak. Daha önce valilerin aldığı yüzde 325'lik tazminat, değişiklikle yüzde 335'e çıkarılmış olacak.

Yasaya göre, çeşitli mevzuatla kurulmuş fonların her türlü geliri, Merkez Bankası nezdinde Hazine Müsteşarlığı adına açılan müşterek fon hesabına yatırılacak. Bu hesaba yatırılan gelirlerden ilgili mevzuatında öngörülen fonlar arası pay ve kesintiler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılacak. Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonunun gelirleri, yapılan kesintilerden sonra kalan tutarlar üzerinden genel bütçeye gelir kaydedilecek. Fon gelirlerinden kredi ana para geri dönüşleri, kredi faizleri, borçlanma ve satış hasılatı, genel bütçeye gelir kaydedilmeksizin, doğrudan müşterek fon hesabından, ilgili fonun gider hesabına aktarılacak. Kapsam dışında bırakılan fonların gelirleri ve harcamaları bütçeyle ilişkilendirilmeyecek. Ancak bunların müşterek fon hesabında toplanan gelirlerinden Maliye Bakanı ve Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu bakanın birlikte teklifi üzerine başbakanın onayıyla belirlenecek oran ve tutarlarda kesinti yapılarak genel bütçeye gelir kaydedilebilecek. Fon gelirlerinin tahsili, takibi, gelir kaydı, muhasebeleştirilmesi ve denetimine ilişkin süre, esas ve usuller, Maliye Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı'nca ortaklaşa tespit edilecek. Yasaya göre, hizmet alanı kalmayan fonlar, Maliye Bakanı ve Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu bakanın birlikte teklifi üzerine başbakanın onayıyla tasfiye edilebilecek. Bunların tasfiyesine ilişkin her türlü düzenlemeyi yapmaya, Maliye Bakanı ile Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu bakan yetkili olacak. Maliye Bakanı ile Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu bakanın birlikte teklifi üzerine başbakanın onayıyla fonların gider hesapları üzerinden aktarma yapılabilecek. Aktarılan tutar, kendisine aktarma yapılan fonun gelir hesabı üzerinden müşterek fon hesabına, buradan da tamamı gider hesabına yatırılacak. Bütçe kapsamı dışındaki fonlardan kendi mevzuatına göre yapılan kesinti ile fonlar arası aktarmalardan sonra kalan tutar, Merkez Bankası tarafından ilgili fonun gider hesabına aktarılacak.

Yasaya göre, yatırımların teşviki uyarınca bedelsiz tahsis edilen arsa ve araziler üzerinde, tahsisin yapılmasından itibaren bir yıl içinde yatırıma başlanamaması halinde bu tahsis, Maliye Bakanlığınca resen kaldırılacak.

Yasayla, kamu idarelerinin sürekli işçi kadrolarından boş olanların açıktan atama amacıyla kullanılması, Devlet Personel Başkanlığı'nın görüşü üzerine Maliye Bakanlığı'nın iznine bırakılırken, sözkonusu kadrolardan Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından uygun görülenlerin iptali ise Başbakanın onayına bırakılıyor.

Yasaya göre, 2006 yılında, idarelerin, açıktan atama izni aranmaksızın boş kadrolarına yapacakları açıktan atama sayıları ile genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinden bu kadrolara yapacakları nakil sayıları toplamı, bu idarelerin 2005 yılında emeklilik, ölüm, istifa ve nakil sonucu ayrılan personel sayısının yüzde 80'ini, araştırma görevlisi kadrolarına yapılacak atama sayısı ise 2005 yılında ayrılan araştırma görevlilerinin yüzde 100'ünü aşamayacak. Bu sınırlar içinde personel ihtiyacını karşılayamayacak idareler için ilave 21 bin adet açıktan atama izni verilebilecek. Söz konusu ilave sayının kurum ve kuruluşlar itibariyle dağılımı, gerekli görülmesi halinde bu toplam sayının bir kısmının rezerv tutulması ve kullanımıyla diğer konular, Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakan ile Maliye Bakanı'nın müşterek önerisi üzerine, Başbakan onayıyla belirlenecek.

Yasayla ayrıca, Rekabet Kurulu'nun en çok 7 üye ile toplanıp karar alması sağlanırken, 7'den fazla üyenin olması halinde, hangi üyenin toplantıya katılmayacağını başkan belirleyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber