Ayakta tedavilerde vaka başına ödeme uygulamasına geçildi...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2006 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık harcamalarının disipline edilmesi ve bütçede 1,4 milyar YTL'lik tasarruf sağlanması çalışmaları kapsamında, ayakta tedavilerde de fiks fiyat uygulamasına geçildi.

Maliye Bakanlığı'nın bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan ''Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'' ile sağlık harcamalarına yönelik kaynakların tasarruflu ve etkin kullanımının sağlanması, sağlık kuruluşlarının faturalama, geri ödeme kurumlarının ise inceleme ve ödeme işlemlerinin kolaylaştırılması için vaka başına ödeme uygulaması başlatıldı.

Tebliğe göre, birinci basamak resmi ve özel sağlık kuruluşlarına başvuran hastalar için (diş ve 112 acil sağlık hizmetleri hariç) farklı tutarda vaka (başvuru) başına ödemede bulunulacak. Vaka başına ödeme, resmi sağlık kuruluşlarında 11 YTL, özel sağlık kuruluşlarında ise bunun yüzde 20 artırılmasıyla bulunacak tutar olacak. Böylece birinci basamak özel sağlık kuruluşlarına, bugünden itibaren vaka başına 13,2 YTL ödeme yapılacak.

Hastanın diğer bir sağlık kurumuna sevkedilmesi durumunda ise vaka başına ödeme 5 YTL olarak uygulanacak.

SAĞLIK KURUMLARI

Vaka başına ödeme, ikinci ve üçüncü basamak resmi ve özel sağlık kurumlarında ayakta tedavi gören hastalar için de geçerli olacak.

Vaka başına yapılan ödeme tutarına, muayene ve konsültasyon ile Tebliğ'e ek listede yer alanlar dışındaki tüm tetkik, tahlil, müdahale, girişimsel işlemler ve radyolojik görüntüleme işlemleri dahil edilecek.

Sağlık kurumlarına yapılan acil başvurular ve onkolojik vakalar ile kemoterapi, anjiografi, nükleer tıp, radyasyon onkolojisi, girişimsel radyoloji ve genetik bölümlerinde yapılan ayaktan teşhis ve tedavi hizmetleri ile diş tedavilerinde, hizmet başı faturalamaya devam edilecek.

Ayakta tedavide ayrıca ücretlendirilecek işlemlerin de tek tek sıralandığı Tebliğ uyarınca, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında ayaktan tedavide, belirlenenler dışındaki işlemler ayrıca ücretlendirilmeyecek. Faturalardaki rapor, malzeme, ilaç ve benzeri hizmetler de ücrete dahil edilemeyecek.

Tanıya dayalı paket fiyat listesindeki işlemler, sağlık kurumlarında hasta yatırılmadan önce uygulanırsa, yine paket fiyat dikkate alınacak. Bu durumda, ayrıca vaka başına ödeme yapılmayacak.

FİYATLANDIRMA VE ÖDEME

Tebliğ uyarınca, vaka başı ödemeler, sağlık kurumlarında ayakta tedavi gören hastaların hizmet aldıkları uzmanlık dallarına ve hizmeti sunan sağlık kurumunun bulunduğu sınıflamaya göre olacak.

Hastanın ilk başvurusundan sonraki 10 gün içinde, aynı sağlık kurumunda, aynı dala başvurması halinde ikinci bir ödemede bulunulmayacak.

Tıp Fakültesi hastanelerine yapılacak ödemelerde, tedavinin yapıldığı uzmanlık dalı esas alınarak, belirlenen fiyatlar, yüzde 50 oranında artırılarak uygulanacak. İkinci basamak özel sağlık kurumlarına yapılacak ödemelerde de, tedavinin yapıldığı uzmanlık dalına göre, tespit edilen fiyatlar yine yüzde 20 oranında zamlı ödenecek.

DİĞER ESASLAR

Bilgisayarlı tomografi ve magnetik rezonans hizmetlerinin verildiği sağlık kurumlarında vaka başına ödeme fiyatına, bilgisayarlı tomografi hizmeti için 0,70 YTL, magnetik rezonas için 0,80 YTL ilave yapılacak.

Vaka başına ödeme kapsamındaki hastanın bir üst kurum ile aynı yerde veya bir başka yerleşim yerinde bulunan sağlık kurumuna sevki halinde, fiyatlandırma ve ödeme yüzde 25 oranında düşürülerek gerçekleştirilecek.

İkinci basamak resmi sağlık kurumlarında, pratisyen hekimlerce verilen acil hizmetler dışındaki diğer polikliniklerde ayaktan tedavi gören hastalar için de vaka başına ödemede bulunulacak.

Bu arada Resmi Sağlık Kurumları Tanıya Dayalı Fiyat Listesine, fizik tedavi paket işlemleri de ilave edildi. Buna göre, ayaktan hastalara vaka başı ödemeye ilave olarak yapılan fizik tedavi işlemleri için paket fiyatlara göre ödeme yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber