Diyanet yetkilisi: Din dersi mecburi olmasın demek, cahilliği savunmaktır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2006 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Şevki Aydın, zorunlu din derslerinin, insan haklarına aykırı olduğu iddialarıyla ilgili olarak, "Kişisel görüşüm; bu ders mecburi olmasın demek, din konusundaki cahilliği savunmaktır" dedi.

Aydın, Alevi bir vatandaşın, zorunlu din dersleriyle ilgili AİHM'e yaptığı başvuruya ilişkin, AA muhabirine açıklamada bulundu.

Batı'da gençlerin, din dersi almasalar bile zorunlu ahlak derslerine girdiklerini belirten Aydın, Türkiye'deki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin de kültür dersi olduğunu ifade etti. İslam kültürüyle Türk kültürünün birbiriyle kaynaştığını dile getiren Prof.

Dr. Aydın, şunları kaydetti:

"Bana göre, din kültürünü aktarmadan, kültürümüzü aktaramayız.

Kendi kültürünü aktaramayan bir eğitim sisteminin de çocukları eğittiğini söyleyemeyiz. Kültür derslerini bu kişiler alsın, şu kişiler almasın diye bir ayrıma gidemeyiz. Zorunlu din dersleri, kültür dersi olduğu için laiklik ve insan hakları anlamında bir sorun yaratmıyor." Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin varlığından ziyade, içeriğinin ve uygulamadaki sorunların tartışılabileceğini ifade eden Aydın, "Bu ders mecburi olmasın demek, din konusundaki cahilliği savunmaktır. Bunu hiçbir Alevi kardeşimizin destekleyeceğini sanmıyorum" dedi.

Anayasanın 24. maddesine göre, insanların din eğitimi alma hakkına sahip olduğunu belirten Aydın, "Alevi kardeşlerimiz, çocuklarına Alevilikle ilgili ayrıntılı bilgiler verilmesini talep edebilirler.

Buna anayasal bir engel yok" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber