Mühür kıran patrona hapis, işçilere sertifika

Başbakan, iş sağlığı ve güvenliği önlemleriyle ilgili paketi bugün açıklayacak Tehlikeli işte kaza yapmayan firmaya 1 puanlık prim desteği sağlanacak. Mühür kıran patron hapis cezası alacak, işçilerde sertifika zorunlu olacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 12 Kasım 2014 07:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mühür kıran patrona hapis, işçilere sertifika

Yeni Türkiye'nin dönüşüm programını hazırlayan hükümet, çalışma hayatında da radikal önlem adımları atıyor. Geçen hafta 11 bakanla reel sektöre yönelik 9 alanda yapılacak reformları açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün de iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini içeren paketi kamuoyuna sunacak. Bazı düzenlemeler şöyle:

* Madenlerin denetimi Enerji Bakanlığı tarafından yapılacak.

* İş güvenliği uzmanlarının göstermelik denetimlerinin önüne geçiliyor. İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimlerinin ücretlerinin ödenebileceği bir fon kurulacak.

* İş kazası olmayan tehlikeli işyerlerine; prim desteği sağlanacak, yüzde 1 oranında prim kolaylığı ve teşviklerde de ayrıcalık getirilecek.

* Cezalar çalışan sayısına çarpılarak bulunacak. Çok tehlikeli işlerde faaliyet gösteren işyerlerinde cezalar yüzde 300'e varan oranda artıyor.

* Ölümlü iş kazası yaşanan işyerinde işveren kusurlu bulunursa 1 yıl kamu ihalelerine katılamayacak.

* İş güvenliği ihmallerinde cezalar artacak. Mühür kıran patrona hapis cezası verilecek.

* İnşaat firması kusurlu bulunduğunda yetki belgesi 2 yıla kadar askıya alınacak.

BARET TAKMAYANA CEZA

* Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği konusunda belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmezse yazılı olarak uyarılacak. Uymazlarsa tazminatsız çıkarılabilecekler.

* Madenler ve tehlikeli işlerde baret bulundurma zorunlu olacak. Hem işçi hem işveren uymazsa ceza alacak.

* Çok tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik zorunlu hale gelecek.

* Sertifikalı işçi çalıştırma zorunluluğu getirilecek. İşçilerin sertifika alması için süre verilecek. Gelecek yılın ilk yarısına kadar belli meslek dallarında işçilerin sertifikalı olması zorunlu olacak.

* Maden ihbar hattı kurulacak, maden işçileri başta olmak üzere vatandaşların bu hatları arayarak eksiklikleri, bildirmesi sağlanacak.

* Kiralama ile yapılan işlerde planlama yapılacak.

Taşerona kadro yolu

* Dava açarak asıl işi yaptığını mahkeme kararıyla ortaya koyan kamudaki taşeron işçilere, kadro yolu açılacak. Ancak bunun için kazanılan haklarından vazgeçmeleri gerekecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber