Başkomutanlık muharebesi: DDK hükümetin icraatlarını mercek altına aldı

Haber Giriş : 06 Temmuz 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çankaya savaşları

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu, AKP Hükümeti dönemi faaliyetlerini incelemeye başladı. Dosyalar, Çankaya seçimine yakın kamuoyuna açıklanacak....

Türkiye'nin yakın siyasi geleceğine bir bakış...Yaklaşık 1 ay sonra Yüksek Askeri Şura toplanacak. Ağustos sonunda Genelkurmay Başkanı değişecek. Başbakan'ın "Teamül neyse öyle devam eder" açıklaması, bu değişikliğin "sorunsuz" gerçekleşeceğini gösteriyor. "Bakanlar Kurulu Büyükanıt'ı atamayabilir" yönündeki haberleri Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e sorunca, şu yanıtı almıştık: "Tamamen hayal ürünü. Böyle bir şey yok."

'BAŞKOMUTANLIK' İÇİN...

Demek ki, sorun çıkmayacak. Teorik olarak, atama yetkisi Bakanlar Kurulu'nda. Ama Başbakan taahhüt ettikten sonra bu kararnameye imza atmayacak bakan çıkar mı? Ayrıca piyasalar bıçak sırtındayken, hangi hükümet ister böyle bir gerilimi? Sonra... Mayıs 2007'de Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Sorun çıkarsa orada çıkacak. Cumhurbaşkanı, Anayasa'nın 104. maddesine göre Başkomutan'dır. Gizliden gizliye yürütülen savaşın adı bu. "Başkomutanlık savaşı..." Laik demokratik Cumhuriyet'in Başkomutanlık'ına kimin geleceği, sahip olduğu yetkilerin yanı sıra "sembolik" olarak da çok önemseniyor. Türkiye'de tüm siyasi kurumlar, açık ya da derin tüm devlet kurum ve kuruluşlarının bu konuya ilgisi giderek yoğunlaşacak gibi görünüyor. Hedef "Başkomutanlık'ı kaptırmamak". AK Parti, Meclis'teki sandalye sayısıyla Çankaya'ya en yakın parti.

2003-2005 MERCEK ALTINDA
Ama önümüzdeki dönem çok yıpratıcı olacak. Cumhurbaşkanlığı etrafında dönecek olan siyasette, çok sayıda dosya açılacak. Herkes elindeki kozu karşılıklı olarak sahaya sürecek. "Bir bildiğin mi var?" diye sorulabilir. Evet. Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devlet Denetleme Kurulu, geçmiş hükümet dönemine ilişkin incelemelerini tamamladı. Şimdi 2003-2004- 2005 yılı faaliyetleri mercek altında. Yani AK Parti Hükümeti'nin görev dönemi. Öncelikle Botaş, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu, İşsizlik Sigortası Fonu, Kamu İhale Kurumu ve Vakıflar Genel Müdürlüğü incelemeye alındı. Şu anda müfettişler söz konusu kurumlarda çalışmalarını sürdürüyor. Ardından başkaları gelecek. Peki dosyalar kamuoyuna ne zaman açıklanacak? Yıl sonuna doğru. Yani... Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken, Çankaya'dan Devlet Denetleme Kurulu'nun dosyaları ardı ardına patlayacak. Bu patlamalar kimi yaralar, onu zaman gösterecek? Ama şurası kesin: İncelenen dönem AK Parti Hükümeti'nin dönemi. EPDK ve Kamu İhale Kurumu özerk yapıya sa hip. Dolayısıyla hükümetle doğrudan ilişki kurmak zor. Ancak bu kurumların hükümet kuruluşlarıyla ilişkileri de inceleniyor. Sorun çıkarsa oradan çıkacak. Mesela, Botaş ve EPDK incelenirken, AK Partili bazı belediyelerin de mercek altına alındığını söyleyebiliriz. Peki, Cumhurbaşkanlığı öncesinde patlayacak dosyalar ne getirecek?

HESAPLAŞMA MI?

Eğer bu dosyaların içeriğine "hukuk" hakim olursa, hiç kimsenin diyeceği bir şey kalmaz. Kendinden öncekileri "kara", kendisini "ak" olarak tanımlayan AK Parti yara alır. Planları bozulabilir. Ancak dosyalar Cumhurbaşkanlığı seçimi arifesinde kamuoyuna açıklanacağı için, "hesaplaşma" gibi bir izlenim yaratılırsa, o zaman AK Parti kazançlı çıkabilir. Tıpkı, "sağlı-sollu ittifak" arayışlarından kazançlı çıktığı gibi.

takvim

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber