Paralel polis böcek almak için Danimarka'ya gitmiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde dinlenmesiyle ilgili 13 şüpheli hakkında 'siyasi casusluk' suçlamasıyla iddianame hazırlandı. Savcı, şüpheliler için tutuklama istedi. İddanamedeki 'böcek' itirafı dikkat çekti.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 19 Kasım 2014 07:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Paralel polis böcek almak için Danimarka'ya gitmiş

LÜTFİ KAPLAN

LÜTFİ KAPLAN

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde kullandığı çalışma ofisi ve Başbakanlık Merkez Bina'ya yerleştirilen böceklerle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Durak Çetin'in 13 şüpheli hakkında hazırladığı iddianame, Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde Koruma Müdürlüğü yapan Zeki Bulut, TÜBİTAK Yöneticisi H.P ile A.Ö, S.D, S.Z, A.T, E.Ç, İU, H.G, S.S, İ.S, M.Y ve H.Y, şüpheli olarak iddianamede yer aldı. İddianamede, şüphelilere "siyasi casusluk, haberleşme gizliliğini ihlal, aleni olmayan konuşmaları dinleme" suçlaması yöneltildi. 'Örgüt' suçlaması tefrik edilen şüphelilerin örgüt soruşturmaları ise sürüyor. Savcı, 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası istediği şüphelilere yakalama kararı çıkartılarak tutuklanma talebinde bulundu.

Böcek fabrikasında inceleme

İddianamede ifadesine yer verilen Danimarka'da yerleşik Cobham- Spectronic Firması yetkilisi Danial Krebs, Türkiye'ye iş için birkaç kez geldiğini söyledi. Ürünlerinden Log3 tx ses atarım cihazı ve log2 ses alıcılarını, Türkiye'deki güvenlik şirketine sattıklarını anlatan Krebs, Polis Teşkilatı ile de bu sayede tanıştıklarını söyledi.

Krebs, "İstihbarat Daire Başkanlığı çalışanı Enes (Çiğci) Danimarka'da fabrikayı ziyaret etti. Enes, fabrikadaki ürünlerden bir miktar satın almak istediğini, ancak hepsini yanında götürme şansı olmadığı için sipariş verdi. Bu siparişler de nakliye ile kendisine teslim edildi. 2012'ye kadar 8 Log3 ses aktarım cihazını Türk Polis Teşkilatı'na sattık" diye konuştu.

Hizmetin hakimi zarar görür

İddianamede bir başka detayı şüpheli A.T'nin üzerinden çıkan notta yer alan ifade oluşturdu. Notta, Ergenekon sanıklarından A.Z.Ü hakkındaki bir davadan söz edilerek, özellikle AİHM ve Yargıtay'ın içtihat kazanmış kararları ışığında "Eğer dikkat edilmezse Hizmetin hakimleri zarar görebilir" uyarısı yapılıyor. Bu notla ilgili kısmı da tefrik edildi.

İstanbul merkezli 'Yasadışı dinleme' operasyonu kapsamında serbest bırakılan 9 şüpheli polisten, eski Edirne İstihbarat Müdürü Ö.N ile H. H.S, F.A, A.Ö ve İ.A hakkında yakalama çıkarıldı.

Böceklerin yerini değiştirmek için yoğun telefon trafiği

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı sırasında kullandığı, Resmi Konut ve Keçiören'deki çalışma ofisindeki böceklerin yerlerinin değiştirilmesi konusunda şüpheliler arasındaki telefon trafiği de iddianamede yer aldı. Şüpheli S.Z'nin, Başbakan'ın yakın korumalığını yaptığı için o dönem İstanbul'da bulunan S.D'yi telefonla aradığı, bunun üzerine D'nin aynı gün uçakla Ankara'ya geldiği belirtildi. O dönem Başbakan Erdoğan, rahatsızlığı nedeniyle hastanede bulunuyordu. İddianamede özetle şu ifadeler yer aldı:

"S.D ve S.Z, kendilerin eşlik eden konut personelini çalışma ofisinden salona çıkararak, meşgul etti. Bu sırada çalışma ofisinde kalan E. Ç. ve İ.U, daha önce S.Z ile birlikte yapıp hazırladıkları dinleme cihazlarını üçlü prize yerleştirdi. Bu dinleme cihazıyla dinleme yapıldı. Dinleme cihazının bulunması sırasında sinyal yaymadığı, yarı iletken tespitiyle tespit edildi. Çünkü dinleme cihazı uzaktan kumandalı olduğu için şüpheliler, dinleme cihazının tespit edildiğini öğrenince uzaktan kumanda ile kapattılar."

Baro'nun 5. katını dinlemişler

Ankara Barosu'nun adliyede bulunan yönetim kurulu odasında dinleme cihazı bulundu. Ankara Barosu'ndan yapılan açıklamada konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu bildirildi. Barodan yapılan yazılı açıklamada, 10 Kasım'da Ankara Adliyesi'nin baro yönetimi ve kaleminin yer aldığı 5. katında yapılan aramada dinleme cihazı bulunduğu ve tutanak tutulduğunu kaydetti. Yapılan açıklamada "Sorumluların tespit edilerek haklarında işlem başlatılması için suç duyurusunda bulunulmuş olup süreç sonuna kadar takip edilecektir" dendi.


Böceklerin yerini değiştirmek için yoğun telefon trafiği

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı sırasında kullandığı, Resmi Konut ve Keçiören'deki çalışma ofisindeki böceklerin yerlerinin değiştirilmesi konusunda şüpheliler arasındaki telefon trafiği de iddianamede yer aldı.

Lütfi Kaplan

Şüpheli S.Z'nin, Başbakan'ın yakın korumalığını yaptığı için o dönem İstanbul'da bulunan S.D'yi telefonla aradığı, bunun üzerine D'nin aynı gün uçakla Ankara'ya geldiği belirtildi. O dönem Başbakan Erdoğan, rahatsızlığı nedeniyle hastanede bulunuyordu. İddianamede özetle şu ifadeler yer aldı:

"S.D ve S.Z, kendilerin eşlik eden konut personelini çalışma ofisinden salona çıkararak, meşgul etti. Bu sırada çalışma ofisinde kalan E.Ç ve İ.U, daha önce S.Z birlikte yapıp hazırladıkları dinleme cihazlarını üçlü prize yerleştirdi. Bu dinleme cihazıyla dinleme yapıldı. Dinleme cihazının bulunması sırasında sinyal yaymadığı, yarı iletken tespitiyle tespit edildi. Çünkü dinleme cihazı uzaktan kumandalı olduğu için şüpheliler, dinleme cihazının tespit edildiğini öğrenince uzaktan kumanda ile kapattılar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber