Aygün, sağlıkta tasarruf tebliğini eleştirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Temmuz 2006 14:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Ticaret Odası (ATO), sağlık harcamalarını kısmak için çıkarılan tebliğde nüfus planlaması için dahiyene bir çözüm bulduğunu belirterek, "Çözümün adı, IMF'ye hay hay, vatandaşa bay bay" dedi.

ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, kamu kurumu niteliğindeki belediyelerin Veteriner Müdürlüklerinde evcil hayvan sahiplerinden köpek muayenesi için ortalama 25 YTL, kedi muayenesi için 15 YTL, fıtık operasyonu için 100 YTL, dişi köpek kısırlaştırma operasyonu için 60 YTL, dişi kedi kısırlaştırma operasyonu için 50 YTL alınıyor.

Tay, buzağı, koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanların muayene bedeli 20 YTL, at ve sığır gibi büyükbaş hayvanların muayenesi için ise 30 YTL ödeniyor. Küçük hayvan tırnak kesimi 10 YTL iken, kuyruk kesimi 60 YTL, kulak kesimi 80 YTL, hasta yatırma 25 YTL, dikiş atma 30 YTL, pansuman 20 YTL, balık muayene ücreti 12.5 YTL, basit kırıklar 150 YTL, çıkıklar 100 YTL, ithal kuduz aşısı ise 20 YTL düzeyinde bulunuyor.

KALP HASTASINA 27 YTL

Ayakta tedavide iç hastalıkları için vaka başı ödeme 23 YTL iken, kardiyoloji için 27 YTL, genel cerrahi ve guatr için 24 YTL ödeme yapılıyor. Bu rakamlara, muayene, konsültasyon, tüm tetkik, tahlil, müdahale ve radyolojik görüntüleme işlemlerinin de dahil olması gerekiyor.

Açıklamaya göre, örneğin kalp hastalığı şikayeti için hastaneye başvuran bir hasta için biyokimya testi, akciğer grafisi, EKG, gerekirse eforlu EKG ya da sintigrafi isteniyor. 27 YTL ile bütün bu tetkiklerin nasıl karşılanacağı merak ediliyor.

JİLET PARASINA TOMOGRAFİ

ATO açıklamasına göre, Tebliğ, bilgisayarlı tomografi için 70 kuruş, manyetik rezonans (MR) için 80 kuruş ödeme yapılmasını öngörüyor. Oysa aynı hizmetlerin fiyatı 600-800 YTL arasında değişiyor.

Tomografi ve MR için devletin ödediği 80 kuruş ile Türkiye'de 15 tablet aspirin, 8 sakız, 1 jilet, 2,5 simit, 3 ekmek, 1 poğaça, 2 gazete, 2 lolipop, 10 toka, 1 çakmak, 1 kutu raptiye, 2 top dondurma, 6 yumurta, 1 kilo salatalık, 200 gram çekirdek ancak alınabiliyor.

Tebliğ uyarınca, bundan böyle, hasta aynı hastalıkla aynı hastaneye 10 gün içinde başvurursa ödeme yapılmıyor. Buna göre hastaya, bir defada doğru teşhis koyulması ve hastadan da verilen tedaviye cevap vermesi bekleniyor.

1 Temmuz'da yürürlüğe giren tebliğe göre, vaka başına ödeme kapsamına giren vatandaş bir üst kuruma, aynı yerde ya da bir başka yerleşim yerinde bulunan sağlık kurumuna sevk edilirse, fiyatlandırma ve ödeme yüzde 25 oranında düşürülüyor.

"IMF, HÜKÜMETE VATANDAŞINI ÖLDÜR DİYOR"

Tebliği ?Dünyada eşi benzeri görülmemiş bir uygulama? olarak nitelendiren ATO Başkanı Sinan Aygün, ?Nüfus planlaması için dahiyane bir yol buldular. IMF'ye hay hay, vatandaşa bay bay. IMF emriyle çıkarılan bu tebliğ vatandaşın ölüm fermanıdır. Bu tebliğin Türkçesi, IMF, hükümete 'vatandaşını öldür, bu şekilde nüfus planlaması yap' diyor? dedi.

Açlık ve yoksul sınırının altında yaşayan milyonlarca vatandaşın bu şartlar altında sağlık hizmetlerinden yararlanamayacağını belirten Aygün, bu sağlık politikasının hastayı çıkıkçıya, sınıkçıya ve şifalı otlara mecbur edeceğini, vatandaşın dağlara şifalı ot toplamaya çıkacağını ileri sürdü.

Türkiye'de halkın sağlığına yeterince önem verilmediğini ifade eden Aygün, OECD ülkelerinde kişi başına sağlık harcamasının 1828 dolar, Türkiye'de ise 108 dolar olduğunu, 1000 kişiye düşen hekim sayısının Belçika'da 3,5, Yunanistan'da 4, Türkiye'de ise 1,1 olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber