Yapı malzemelerine e-denetim geliyor

- "Piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında geçen yıl 4 bin 14'ü hazır beton, 140'ı betonarme çeliği ve 7 bin 880'i diğerleri olmak üzere toplam 12 bin 34 yapı malzemesi denetimi gerçekleştirildi"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ocak 2015 16:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yapı malzemelerine e-denetim geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, bugüne kadar 225 bin 180 yapı müteahhidine yetki belge numarası, 74 bin 136 kişiye geçici müteahhitlik numarası verildiğini belirtti.

Güllüce, yaptığı yazılı açıklamada, mesleki hizmetler alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Sürdürülebilir yeşil binalar ile yerleşmelerin değerlendirmesine ve belgelendirilmesine yönelik yönetmeliğin yürürlüğe girdiğini ifade eden Güllüce, bu sayede binaların doğal kaynakları ve enerjiyi verimli kullanmasını sağlayarak, çevresel etkisini azaltmayı amaçladıklarını belirtti.

Enerji Kimlik Belgesi'nin, binaların enerji verimliliği açısından önemli olduğunu vurgulayan Güllüce, 100 bin 520'si geçen yıl olmak üzere toplam 241 bin 300 belge düzenlendiğini bildirdi.

Yapı ve yapılaşma standartlarına yönelik çalışmalara değinen Güllüce, şunları kaydetti:

"Dış cephe iş iskeleleriyle ilgili düzenlemeyle, bina inşaatlarında kullanılacak ahşap, çelik ve alüminyum iskelelerin hesap, proje ve detay çizimlerinin, yapı ruhsatiyesi alabilmek için müracaat dilekçesi ekinde ilgili idareye sunulması mecburi kılınmıştır. İş iskelelerinin TSE standartlarına uygun olması, sorumlu teknik elemanların yönetim, gözetim ve denetimi altında proje ve malzeme gereklerine uygun kurdurulması ve söktürülmesi ile her aşamasının denetlenebilmesi sağlanmıştır. Ayrıca yüksekliğin 13,50 metreyi aştığı hallerde iş iskelelerinde ahşap malzemelerin kullanılmaması öngörülmüş, çevre sakinlerinin malzeme, alet-edevat düşmesi sonucu zarar görmelerini engellemek üzere iş iskelesi dış yüzeyinin uygun nitelikli malzemeyle kaplanması şart koşulmuştur. Böylece yüksekten düşme sonucu oluşan iş kazalarının bertaraf edilmesi, çalışanların yaşamını yitirmesi veya iş göremez hale gelmesi gibi tehlikelerin ortadan kaldırılması adına iş sağlığı ve güvenliği açısından önemli adım atılmıştır."

-Yapı ustaları belgelendiriliyor

Bakan Güllüce, bugüne kadar 225 bin 180 yapı müteahhidine yetki belge numarası, 74 bin 136 kişiye geçici müteahhitlik numarası verildiğini bildirdi.

Yapı ustasına ilişkin geçici belgelendirme sayısının düşük olduğuna ve sayının hızla artırılması gerektiğine işaret eden Güllüce, "İşinin ehli, aranılan elemanlar" sloganıyla 10 yapı ustalığı branşında eğitime yönelik pilot uygulamalar başlattıklarını belirtti.

Bu kapsamda ilk olarak Ankara'da betonarme demirci ustalarına yönelik eğitim verildiğini kaydeden Güllüce, 40 saatlik eğitimin ardından sınavda başarılı olan yapı ustalarına Mesleki Yeterlilik Kurumunca yeterlilik belgesi verileceğini bildirdi.

AB uygulamaları çerçevesinde Yapı Malzemeleri Yönetmeliği'ni sürekli güncellediklerini belirten Güllüce, su yalıtımı uygulamaları yönetmelik çalışmalarının da başlatıldığını kaydetti.

Bakan Güllüce, İTÜ ile yürütülen Ar-Ge projesiyle "Binalarda Gürültüye Karşı Koruma Hakkında Mevzuat Hazırlama Projesi" protokolü yapıldığını, mevzuata ilişkin çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

-Yapı malzemelerine e-denetim

Yapı malzemelerine ilişkin e-denetime geçileceğini de kaydeden Güllüce, "İnşaat çeliği ve beton gibi yapı malzemelerinde etkin denetim sağlanacak. Piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında geçen yıl 4 bin 14'ü hazır beton, 140'ı betonarme çeliği ve 7 bin 880'i diğerleri olmak üzere toplam 12 bin 34 yapı malzemesi denetimi gerçekleştirildi" bilgisini verdi.

İmar Kanunu ve Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde uygulamada karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik revizyon çalışmalarının sürdüğünü aktaran Güllüce, Türkiye'deki otopark sorununun asgari düzeye indirilebilmesi amacıyla Otopark Yönetmeliği'nde düzenleme yapmak üzere çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber