Komutanlara da 'MİT zırhı' geliyor

İşte tasarıda yer alan düzenlemelerden bazıları...

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 23 Ocak 2015 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Komutanlara da 'MİT zırhı' geliyor

Murat GÜRGEN

Komutanlara yargı karşısında "MİT zırhı" sağlayan ve askeri yargıda HSYK benzeri 'Askeri Hakimler Kurulu' yapılanmasını öngören kanun tasarısı TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. "Askeri Hakimler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" askeri yargı ile ilgili bir dizi önemli değişikliği içeriyor. Tasarıda yer alan düzenlemelerden bazıları şöyle:

ASKERİ 'HSYK' KURULUYOR: Askeri hakimlerin disiplin ve birinci sınıfa ayrılma işlemlerini kurul yapacak. Kurul Milli Savunma Bakanı ile bakan teklifi ve Başbakan onayıyla birinci sınıf hakimler arasından seçilen 4 üyeden oluşacak. Kurula, bakan başkanlık edecek.

SORUŞTURMA ZIRHI: MİT personeli için uygulamaya konan 'soruşturma zırhı' düzenlemesi komutanlara da uyarlanacak. Komutanlar hakkında soruşturma açılabilmesi için Başbakan ve ilgili bakanların izni gerekecek.

KUVVET AYRIMI SONA ERECEK: Askeri mahkemeler komutanlık teşkilatından çıkarılacak ve bulunduğu yerin adıyla anılacak. Askeri mahkeme ve savcılıklar tek bir kuvvet yerine farklı kuvvetlere mensup hakimlerden oluşacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber