Sanki Keriz Silkeleme A.Ş. kurmuşlar

Haber Giriş : 20 Temmuz 2006 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

hürriyet

Borsadaki 'Keriz Silkeleme Operasyonu'na konu olan manipülasyon işlemlerinin şirket yönetir gibi sistematik bir organizasyon yapısıyla gerçekleştirildiği belirlendi. Bazı şirket yöneticilerinin de adının karıştığı operasyonda, işlemlerin üst grubu oluşturan 5 kişi ve bunlara bağlı 4 grupta yer alan 46 kişi tarafından yürütüldüğü belirlendi.

BORSADA "Keriz Silkeme" olarak adlandırılan operasyonla, manipülasyon yaparak haksız kazanç elde ettikleri öne sürülen kişilerin bir şirket gibi sistematik bir yapı ile çalıştıkları tespit edildi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hazırlanan rapor ve Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı fezlekede adı geçen kişilerin, 5 üst grup ve bu kişiler tarafından yönetilen 4 ayrı gruptaki 46 kişi tarafından yürütüldüğü belirtildi.

5 KİŞİLİK ÜST GRUP:

Buna göre, beş kişiden oluştuğu belirlenen 'üst grup'; Mehmet Tahir Görpeoğlu, Meçhur Çolak (kamuoyunda Mecnur olarak tanınıyor), Murat İlgeç, Can Dilmener ve Yalçın Kaya'dan oluşuyor. Mechur Çolak Grubu 6 kişiden, Mehmet Tahir Görpeoğlu Grubu 10 kişiden, Yalçın Kaya Grubu 13 kişiden oluşurken, Murat İlgeç ve Can Dilmener'in ortaklaşa yönettikleri grupta 17 kişi yer alıyor.

MECNUR'UN KASASI:

SPK tarafından hazırlanarak Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulan raporda ise 4 ayrı grup halinde hareket eden manüplatörlerin yaptıkları işlemlere ayrıntılı bir biçimde yer veriliyor. Buna göre; Mecnur Çolak manipülatif hareketlerinde Davut Eskinazi, Behçet Erdem ve Mahmut Kiras'a tahtanın durumuna göre aldırdığı pozisyonlarla münipülatif işlemler için zemin hazırlıyor. Bu kişilerin sahip oldukları finansman kaynaklarından ve hesaplarından faydalanıyor. Raporda ayrıca, Davut Eskinazi'nin Mecnur Çolak'ın işlemlerine fon sağladığı ve kendisini kısaca "Mecnur Çolak'ın kasası" olarak tanımladığı bilgisi de yer alıyor.

YAPAY FİYAT OYUNLARI:

Raporda bu kişilerin, borsada yapay piyasa şartları oluşturduğu, yapay olarak yükseltilen fiyat üzerinden hisse satışı yaptıkları öne sürülüyor. Oluşturulan grupların sermaye artırımından, halka arza kadar pek çok işlemde rol aldığı belirtiliyor. Bu grupların hisseleri üzerinde oynadığı şirket isimleri de şöyle yer alıyor: "Lio Yağ, Konfrut, Boyasan, Ünal Tarım, Koniteks Tekstil, Okan Tekstil, Mert Gıda, Emek Elektrik."

PATRONLARDAN KOMİSYON:

Oluşturulan organizasyon çerevesinde yapılan işlemler sırasında, bazı şirket yöneticilerinin de olayların içinde yer aldığı belirtiliyor. Raporda bazı işlemler anlatılırken Lio Yağ, Ünal Tarım, Mert Gıda, Okan Tekstil ve Koniteks'in ortaklarından yapılan işlemler karşılığında komisyon alındığına ilişkin tespitler de yer alıyor. Kayıtlarda adı geçen şirket üst düzey yöneticileri şöyle: "Lio Yağ'ın iki büyük ortağı Ragıp Arsan ve Şevket Aksoy, Mert Gıda Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Eyidemir, Ünal Tarım Yönetim Kurulu Üyesi Latif Ünal."

OKAN VE ÜNAL TARIM NE DEDİ:

Okan Tekstil, bir açıklama yaparak, ne yönetimin ne yöneticilerin hisse senetleri üzerinde yapay bir artış sağlama gayretine girmediği, Okan Tekstil ve bağlı olduğu grubun hiçbir yöneticinin adı geçen kişileri tanımadığı belirtildi. Ünal Tarım'ın sahibi Latif Ünal ise, "Genel kurul için kendi hisselerimizi almışız. Her alım satımı ilgili kurumlara iletmişiz, kayıtları mevcut. Bunların neresi suç" dedi.

Sadece Mert Gıda'dan 11 milyon YTL kazanç mümkün

HAZIRLANAN raporda ayrıntılı olarak yer alan işlemler, grup üyelerinin yüksek miktarlı kazançlar elde edebildiklerini gösteriyor. Universel Menkul Değerler aracılığıyla 3 YTL'lik fiyattan borsada işlem görmeye başlayan Mert Gıda hisseleri de, yüksek kazançlı işlem yapılan kağıtlardan biri. Yer alan bilgilere göre, halka arz sırasında hisselerin yüzde 40'ı Mert Gıda'nın Yönetim Kurulu Üyesi olan İbrahim Eyidemir'in de aralarında bulunduğu 5 kişide toplandı. Murat İlgeç-Can Dilmener Grubu, İbrahim Eyidemir ile bir anlaşma yaptı. Anlaşmaya göre, yüksek fiyat seviyesinden bedelsiz sermaye artımını yapılacak ve Mert Gıda'nın hakim ortağı olan Eyidemir Ailesi'nin bedelsiz sermaye artımı yoluyla alacağı hisseler de, kendi hisseleriyle birlikte yapay olarak yükseltilen fiyatdan piyasaya satılacaktı. Üst grubun hisse senetlerini 20 YTL seviyelerinden satması halinde, 11 milyon 265 bin YTL kazanç elde etmesi mümkün görünüyor.

Başarısız işlemler de var

YAPILAN inceleme, her operasyonun istenen sonuca ulaşmadığını gösteriyor. Raporda anlatılan şu olay ise bunlara bir örnek: "Ağustos 2005'de Murat İlgeç ve Can Dilmener, Yusuf Teker adlı kişi aracılığıyla, Koniteks'in büyük ortağının 1 milyon adet payının yapay fiyat ve miktar hareketleriyle piyasada satılması için anlaşma yaptı. Daha sonra bedelli sermaye artımı için gereken manipülatif işlemlerin yapılması için, işe Yalçın Kaya Grubu da dahil oldu. Ancak SPK'nın 9 Kasım 2005 ve 16 Kasım 2005 tarihli kararlarıyla söz konusu manipülatif işlemleri iptal etmesiyle, her iki grup da zarara uğradı ve üstlendikleri işi tamamlayamadı."

Yapay fiyat oluştur, hisse senedini sat, komisyonunu al

YAPILAN inceleme sonuçlarına göre, manipülatörler doğrudan elde ettikleri gelirlerin yanı sıra, şirket yöneticilerinden komisyon da aldı. Yapay fiyat oluşturup satılan hisse senetlerine karşılık komisyon alındığını gösteren bazı işlemler raporda şöyle yer aldı:

Mecnur Çolak ve Mehmet Tahir Görpeoğlu, Lio Yağ hisselerindeki yapay olarak fiyatı yükseltilen hisselerin satışından, toplam bedelin yaklaşık yüzde 10'una denk gelecek şekilde 350-450 bin YTL komisyon bedeli aldı.

Yalçın Kaya Grubu, Okan Tekstil hissesindeki alım-satım işlemleri sonucunda elde edilen 3 milyon YTL'lik hasılatın asgari yüzde 20'sine denk gelen 650-800 bin YTL aralığındaki bir parayı komisyon olarak Okan Holding'ten aldı.

Lio Yağ'ın bedelli sermaye artırımı sırasında yapılan operasyonda, Mehmet Tahir Görpeoğılu, şirketin patronları Ragıp Arsan ve Şevket Aksoy ile anlaştı. Anlaşmaya göre işlemler Murat İlgeç, Can Dilmener, Mehmet Tahir Körpeoğlu ve Mecnur Çolak tarafından kullanılan hesaplar üzerinden yapıldı. Bu işlem karşılığı alınan 17 milyon YTL'nin yüzde 10'una karşılık gelen 1.7 milyon YTL komisyon alınarak, bu 4 kişi arasında paylaşıldı.

Ünal Tarım'ın sermaye artırımını yapabilmesi için piyasadan hisse toplanması, bu hisselerin yapay fiyat ve piyasa şartları altında yeniden piyasaya satılması işlemleri karşılığında 'üst grup' üyeleri, şirketin patronu Latif Ünsal'dan tutarı tam olarak tespit edilememekle birlikte 600 bin YTL tutarında komisyon aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber