Psikolojinizi düzeltmeden diyet yapmayın

"Sinir sistemimiz bozulduğu anda yemeye yöneliriz. Bu da mutsuz olduğumuzda yağlanmaya yol açar. Hayata bakış değişmeden zayıflamak yanlış."

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 24 Ocak 2015 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Psikolojinizi düzeltmeden diyet yapmayın

Sağlıklı beslenme ve diyet uzmanı Taylan Kümeli ile röportaj için sözleştiğimizde niyetim "Kışın ortasındayız, nasıl beslenelim de yaza 'az hasarlı' girelim?", "Ne oluyor da, her kışı ortalama 3 kilo fazlayla çıkarıyoruz?", "Neyin yanında neyi yersek zayıflarız?" gibi sorulara cevaplar almaktı. Doğrusu biraz da huzursuz şekilde gittim Nişantaşı'ndaki sağlık merkezine. Tamam, beslenme röportajı yapacaktım ama Taylan Kümeli, sağlık köşeleri kadar magazin sayfalarını da meşgul eden bir kişiydi. Bir dönem Türk Sineması'nın "Altın Çocuğu" Göksel Arsoy'un oğlu Gökhan Arsoy'la, 6 yıldır zaman zaman magazin basınına konu olan bir birlikteliği vardı. Gökhan Arsoy'la ilgili hemen hemen hiç konuşmamasına rağmen, ikili hakkında çok sayıda haber çıkıyordu. "Evlendiler", "Ayrıldılar", "Gökhan, Taylan'ı aldattı", "Arsoy Ailesi Kümeli'yi istemiyor", "Aralarındaki yaş farkı sorun oluşturuyor" gibi... İşin gerçeğini herkes gibi ben de merak ediyordum. Ben özel hayat, beslenme röportajının neresinde durur diye düşünürken, söz döndü dolaştı ilişkilere geldi. Taylan Kümeli de bütün samimiyeti ile yaşadığı duyguları bizlerle paylaştı. Buyurunuz sohbete...

Şişmanlıkla psikolojik durum arasında ilişki var mı? Mutsuz olduğumuzda daha çok yiyoruz mesela...

Sinir sistemi vücudun trafosudur. Bu trafo bozulduğunda sigorta sistemleri devreye girer. Bunlardan biri uyumak, bir tanesi çok fazla konuşmak, bir tanesi çok içe kapanmak ya da çok dışa açılmak, bir tanesi yemek ya da yememektir. Vücudumuzun trafosu olan sinir sistemimiz bozulduğu anda en temel ihtiyaçlarımızdan biri olan yemeye yöneliriz. Bu da mutsuz olduğumuzda vücudumuzun daha fazla yağlanmasına ve şişmanlamaya yol açar. Kişilerin hayat enerjisini, hayata bakışını düzeltmeden zayıflamaya çalışmamaları gerekir. Bizim mesleğimizde psikolojiyi de çok iyi bilmek gerekiyor. Ben insanın hayata bakışı ve enerjisi yerinde olmazsa, ne yaparsanız yapın hangi konu ile ilgili ona yardımcı olmaya çalışırsanız çalışın, faydalı olamayacağınıza inanıyorum..

Kışın niye daha fazla kilo alıyoruz? Kış aylarında zayıflamak daha mı zordur?

Elbette zorlaşır. Bunun birçok nedeni var. En önemlisi vücut kendisini savunmaya alır. Soğuktan korunmak için bilinçli olarak yağ seviyesini artırmaya çalışır. İkincisi yaza göre kışın daha az dışarı çıktığımız için fiziksel aktivite azalır. Evde canımız sıkıldıkça daha çok yemek isteriz. Bunu hem ısınmak, hem de moralimizi yükseltmek için yaparız. Ayrıca gün ışığından daha az yararlandığımız için tatlı ihtiyacımız artar. Ayrıca insanların kış uykusuna yatma özelliği olmadığı için kış uykusundaki o zor süreci yiyerek tatmin etme ihtiyacı hisseder. Çünkü bizim normalde var olma sürecimiz içinde kış uykusuna yatmamız gerekiyor. Kışın biraz daha depresif oluruz daha çok yemek isteriz.

TARTIŞMALARA SON NOKTAYI?KOYDU

Akşam yemeğinin saati yok önemli olan yatış saatiniz!

"19.00'da yemek yiyip 19.05'te yatarsanız kilo alırsınız. Sizin biyoritminiz ve günlük koşuşturmanız ne gerektiriyorsa o saatte akşam yemeğinizi yiyin."

Yaza daha az kilolu girmek için ne yapmak gerekir?

Kışın kilo almamak için, uygun giyinerek uzun yürüyüşler yapmak ve vücut ısımızı dengede tutmak gerekir. Bu arada bol su içmek, yavaşlayan sistemi devreye sokmak açısından faydalı olacaktır. Vücut ısımızı koruyalım ki, onu ısıtmak için ekstra yemek yemeyelim.

Tatlı krizlerini ne yapacağız?

Tatlıyı doğanın verdiği meyveden almalıyız. Mesela kışın kestane, bal kabağı çıkar. Kestane ile bal kabağını denediniz mi hiç bilmiyorum? İkisini birlikte şeker koymadan pişirin, inmesine yakın süt ekleyin. Piştikten sonra üzerine pekmez dökün. İşte size kalorisi düşük harika bir kış tatlısı.

Esmer şeker ile beyaz şeker arasında fark var mı?

Kalori açısından hiçbir fark yok. Beyaz şeker sadece daha fazla rafine edilmiştir. Mümkün olduğu kadar rafine edilmiş gıdalardan kaçınmak gerekir. Ekmeği hiç yememek olmaz. Ancak beyaz ekmek yerine kepekli ya da tam tahıllı ekmekleri tercih etmelidir.

Kışa ait rahatlıkla yiyebileceğimiz, besin ihtiyaçlarımızı karşılayacak neler var?

Artık her şeyi her mevsimde rahatlıkla bulabiliyoruz. Önce, ben çocukken kışın hangi meyveleri ve sebzeleri yiyebiliyordum diye düşünmelisiniz. Çocukluğunuzda kışın yiyemediğiniz sebze ve meyveleri şimdi de yemeyin.

Akşam en geç saat kaça kadar yenmeli? Böyle bir zamanlama var mı?

Böyle sınırlama yok. Önemli olan sizin yemekten sonraki yatış saatinizdir. Örneğin 19.00'da yemek yediniz 19.05'te yatarsanız kilo alırsınız. Sizin biyoritminiz ve günlük koşuşturmanız ne gerektiriyorsa o saatte akşam yemeğinizi yiyin ama yedikten sonra sindirime süre tanıyın. O süreçte çok hareketsiz kalmayın.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber