Aile boyu YÖK mağdurları

Haber Giriş : 20 Temmuz 2006 18:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İmam Hatip mezunu Ayşenur Çoban, Türkiye ikincisi olmasına rağmen katsayı adaletsizliği sebebiyle istediği bölümde okuyamayacak. Ayşenur'un üç ablası da, Türkiye derecesi yapmasına rağmen, İmam Hatipli oldukları için Türkiye'de üniversite okuyamamış, üniversite eğitimlerini yurt dışında tamamlamışlar.

Çoban ailesinin en büyük kızı Zeynep 2000 yılında, Hümeyra 2001'de, Emine ise 2002'de ÖSS'ye girdi. Düzce İmam Hatip Lisesi'ni birincilikle bitiren üç kardeş, ÖSS'de çok iyi puanlar aldı. Hatta Hümeyra, Türkiye 7'ncisi oldu. Fakat 3 kardeş de Türkiye'de istedikleri hiçbir okula kayıt yaptıramadı. Bursla yurtdışında bir üniversiteye kayıt yaptıran Çoban kardeşler eğitim gördükleri üniversitelerinde de çok başarılılar.

Türkiye 2'ncisi Ayşenur, ÖSS-Sözel Ek Puan dalında 396 puan alarak Türkiye ikincisi olma başarısını gösterdi. Ayşenur da ablaları gibi, Türkiye'de istediği bölüme kayıt yaptırabilmesi gerekirken katsayı engeli yüzünden bunu başaramayacak.

'50 PUAN GERİDEN BAŞLIYORUZ'

Düzce'deki evlerinde Vakit muhabirinin sorularını cevaplandıran Ayşenur, meslek liseli olması sebebiyle yarışa 50 puan geriden başlamak zorunda bırakıldıklarından yakınarak, ?180 soruda sadece 14 yanlışım var. Benim yaptığımın yarısı kadar neti olan düz lise mezunları benden daha iyi bölümlere girebilecek. Ben istediğim bölüme kayıt yaptıramayacağım? dedi.

?Benden daha az çalışmış, daha başarısız öğrencilerin daha iyi okullarda okuması beni üzüyor, zoruma gidiyor. Emeğime saygısızlık yapılıyor? diyen Ayşenur, ?Başbakanımız da İmam Hatip mezunu. Bizi kızlarının yerine koysun ve adaletsiz sistemi biran önce çözsün. Önümüzdeki setler kaldırılsınve Türkiye bizim gibi genç değerlerini kaybetmesin? diye konuştu.

BOĞAZİÇİ'NDE MÜHENDİSLİK İSTİYORDU

En büyük hayalinin Boğaziçi Üniversitesi'nde mühendislik okumak olduğunu anlatan Ayşenur, ?Aldığım puanla da çok rahat buraya girerdim. Fakat sistem bizi, bu okulları hayal bile edemez hale getirdi. Şimdi önümüze konan yemeği yemek zorunda kalıyoruz. Fakat geriden gelen arkadafllarıma tavsiyem konan engellerden yılmasınlar, aksine engelleri aşmak için daha fazla çalışsınlar. Ben böyle yaptım ve herşeye rağmen başarılı olunabileceğini ispatladım" şeklinde konuştu.

BUGÜN OLSA, YİNE İHL'DE OKURUM"

İmam Hatip Lisesi'ni kendisinin yaşam tarzına uyan bir okul olduğu için tercih ettiğini belirten Ayşenur Çoban, İmam Hatip'te okumayı niçin tercih ettiğini de şöyle açıkladı:

?Anadolu İmam Hatip'e kayıt yaptırırken OKS'de aldığım puan birçok okula kayıt yaptırmam için yeterliydi. Fakat ben özellikle bu okulu istedim. Hiç tereddüt etmeden bugün yine İmam Hatip'i tercih ederim. İmam Hatip bizim için bir değerdir ve bu değeri asla hiçbir şeye tercih etmem?

"DEĞİRMEN TAŞI GİBİ ÖĞÜTTÜ"

Kendisi de eğitimci baba Hamza Çoban ise, İHL mezunu 4 kızının da katsayı mağduru olmasından duyduğu üzüntüyü, ?Benim çocuklarım bugün enaz ODTÜ'de, Boğaziçi'nde ve diğer teknik üniversitelerde okuyan çocuklar kadar zeki ve bilgili. Fakat bu adaletsiz katsayı sistemi bu çocuklarI değirmenin taşları arasında öğüttü? sözleriyle dile getirdi.

"BU SİSTEMİ DEĞİŞTİRİN"

Kızlarının başarısında büyük emeği olan anne Gülsüm Çoban ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek, ?Benim çocuklarımın hepsi başarılı ve bu memlekette okuyup bu vatana hizmet etmek istiyorlar. Dereceye giren 4 çocuğumu mağdur eden bu katsayı adaletsizliği biran önce kaldırılsın ? çağrısında bulundu.

VAKİT

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber