Polis, askere dokunamayacak

Haber Giriş : 21 Temmuz 2006 09:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü bir genelge yayınlayarak, Atabeyler operasyonunda yaşanan ?askere gözaltı? uygulamasına son verdi. Genelgede terör, uyuşturucu kaçakçılığı, organize suçlar ve cinayet gibi ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçlarda, suçüstü hâli olsa dahi polisin, bir askeri ya da silahlı kuvvetlerde görevli bir sivili gözaltına alamayacağı bildirildi.

Şahsi bir suç işlediğinden şüphe edilen askerin, karakola ya da herhangi bir şubeye alınamayacağı vurgulanan genelgede, ?Suçüstü hâlinde dahi şüpheli asker olay yerinde bekletilip inzibata teslim edilecek? denildi.

Atabeyler Operasyonu sırasında, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli bir yüzbaşı gözaltına alınarak, Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirilmiş, uygulama tartışmalara yol açmıştı.

GENELKURMAY'DAN GÖRÜŞ

Emniyet Genel Müdürlüğü bir genelge hazırlayarak, gerilime yol açan duruma el koydu. Adalet Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşleri doğrultusunda Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner, operasyon birimlerine gizli bir genelge gönderdi.

?Asker Kişiler? başlığını taşıyan 6 Temmuz 2006 tarihli genelgede, Ağır Ceza Mahkemeleri'nin görev alanına giren suçüstü hâlinde subayları, askeri memurları ve astsubayları yakalamaya askeri inzibatlar, polisler, jandarmalar ve herkesin yetkili olduğu hatırlatılırken, şüpheli askerin olay yerinde tutulması ve en yakın inzibat karakoluna, yoksa askeri makama teslim edilmesi gerektiği bildirildi.

Aydıner genelgenin, suç işlediği iddia edilen askerler hakkındaki yakalama, gözaltına alma, ifade alma ve soruşturma işlemlerinin yürütülmesi konusunda tereddütleri ortadan kaldırmak amacıyla Adalet Bakanlığı'ndan alınan görüş doğrultusunda hazırlandığını duyurdu. Genelgenin ekinde Adalet Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen görüşlerin fotokopilerine yer verildi.

Atabeyler'de ne olmuştu

ANKARA Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli bir yüzbaşı gözaltına alınarak, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirilmişti. Yüzbaşı, Cumhuriyet Savcısınca ifadesi alınamadan Merkez Komutanlığı'ndan gelen askerlere teslim edilmişti. Merkez Komutanlığı da, görevli yüzbaşıyı, Adalet Bakanlığı'nca çıkarılan genelgeyi göstererek teslim almıştı. Aynı durum yine Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli Yüzbaşı Nuri Bozkır için geçerli olmamış, ifadesi alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber