Tarife tamamlandı, enerjide özelleştirme Ağustos'ta başlıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Temmuz 2006 10:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), enerji özelleştirmelerinden sonra uygulanacak olan ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından eksik bulunduğu için geri gönderilen tarifeyi tamamladı. Geriye lisans başvurusu ve işletme hakkı devir sözleşmesi imzalama işleri kalan ÖİB, enerji dağıtımı için ilk ihale ilanına ağustos ayı sona ermeden çıkmayı tasarlıyor.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, EPDK tarafından eksik olduğu ve netlik taşımadığı gerekçesiyle geri gönderilen, özelleştirme sonrası uygulanacak tarifenin çalışmaları ÖİB'ye bağlı TEDAŞ tarafından tamamlandı. Tarifede köklü bir değişiklik yapmayan ÖİB, EPDK'nın eksik bulduğu bölümlerde ayrıntılı açıklamalar getirdi. ÖİB, tarifenin yeni şeklini EPDK'ya gönderdi.

Tarife, özelleştirme sonrasında beş yıl boyunca 20 dağıtım bölgesinde uygulanacak. Tarifede, her bölge için her yılın gelir ve yatırım gereksinimi, işletme hakkı devir bedeli, kayıp-kaçak hedefleri de belirlendi.

ÖİB'NİN HEDEFİ AĞUSTOS

Bundan sonraki süreçte TEDAŞ, özelleştirilecek 20 dağıtım bölgesi için EPDK'ya lisans başvurusunda bulunacak. Lisansların verilmesinin ardından TEDAŞ ile dağıtım bölgeleri arasında işletme hakkı devir sözleşmeleri imzalanacak. Özelleştirme ihalesinde de, bu devrin satışı yapılacak.

ÖİB'den edinilen bilgiye göre, tüm hazırlıklar tamam olduğundan, bu iki süreç en fazla birkaç haftada tamamlanacak. ÖİB, resmi bir hedef belirlememiş olmakla birlikte ağustos ayı sona ermeden ilk ihale ilanlarına çıkmayı tasarlıyor.

TOP HÜKÜMETTE

İhale ilanı sürecinin en önemli aşaması olan, bölge belirlenmesi konusunda ise hükümet kararı bekleniyor. ÖİB, İstanbul Anadolu, İstanbul Avrupa, Ankara, Konya Meram, Trakya ve Sakarya-Kocaeli dağıtım bölgelerinin ilana çıkabilmesi için gerekli hazırlıkları tamamladı.

Bu altı bölgeden ilk etapta, iki ya da üçü ilana çıkacak. Bu bölgelerin hangisi olacağı, Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Özelleştirme Yüksek Kurulu'nca (ÖYK) karara bağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber