'Hakkari Stajyer Cenneti Oldu' haberine tekzib...

Haber Giriş : 22 Temmuz 2006 20:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EĞİTİM BİR-SEN
HAKKÂRİ İL TEMSİLCİLİĞİ
YAZILI BASIN AÇIKLAMASI
BASINA VE KAMUOYUNA
SONUNCU OLMAYA SON?.

OKS' den sonra ÖSS sonuçları da açıklandı. Her iki sınavda da maalesef ilimiz tekrar sonuncu oldu. Yıllardır tekrar eden bu tablo, hepimiz için bir utanç tablosudur. Bu tablonun oluşmasında eğitim-öğretim süreçlerini tamamla(ma)yan tüm unsurların payı vardır. Hakkâri'yi stajyer cennetine (!) çeviren Milli Eğitim Bakanlığı'nın, başarıyı yakalamada rüzgâr olamayan, öğrencileri, velileri ve eğitimcileri motive edemeyen, eğitim öğretim alandaki uğraşlarıyla değil alicengiz oyunlarıyla, ihalelerle adlara anılan yöneticilerimizin payı olduğu gibi; öğrencisiyle yeterince ilgilenmeyen, eğitimlerine yeterince yatırım yapmayan, öğrencilerini okulda ve dışarıda takip etmeyen velilerin, biraz daha fedakâr davranmayan biz eğitimcilerin, gönüllülük esası üzerine eğitime katkı sunması gerekirken yeterince katkı sunmayan sivil toplum örgütlerinin, kendini yenilemeyen, öğretmenini motive edecek yeni tarzlar denemeyen, genelde öğretmenlerinin gerisinde kalan okul yöneticilerinin de payı vardır. Bu tablonun oluşmasında payı olan herkesin başını iki elinin arasına alıp düşünmesi ve çareler araması gerekir. Sızlanmayla, birbirimizi eleştirmeyle tabloyu tersine çeviremeyiz. Bu tabloyu değiştirmenin belki de tek yolu tüm eğitim bileşenlerinin sorumluluklarını kuşanmasıdır. Elbette bu silkinişten lokomotif görevi görmesi gereken Vilayet ve Milli Eğitim yetkililerinin durumlarını gözden geçirmesi, nerelerde hata yaptıklarını tespit etmeleri ve arkasından yapılması gerekip de yapılmayanları planlamaları önem arz ediyor. Lokomotifi hareket etmeyen bir trende vagonların sağlam ve kaliteli olmasının bir faydası yoktur.

Gün sorumlulukları kuşanma günüdür. Biz Eğitim Bir Sen sendikası olarak üzerimize düşeni gönüllülük esası üzerine yüklenmeye hazır olduğumuzu tüm kamuoyuna duyuruyoruz.

Eğitim ertelenemez bir haktır ve çocukların eğitimi sadece mülki erkâna, Milli Eğitim yetkililerine, eğitimcilere havale edilemeyecek derecede önemlidir. Eğitim-öğretimde birbirini tamamlaması gereken tüm tamamlayıcı unsurların ahengi mutlaka sağlanmalıdır. Bu olumsuz tabloyu mutlaka tersine çevirmeliyiz. Bunun için:

1. Okullaşma oranı standart seviyeye ulaştırılmalıdır.

2. Kalabalık sınıflar standart seviyeye indirilmelidir. Bunun için derslik ihtiyacını giderme noktasında Milli Eğitim Bakanlığı sorumluluklarının gereklerini acilen yerine getirmelidir.

3. İlimize Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve Spor Lisesi açılmalıdır.

4. Rotasyonla da olsa ilimize yetkin öğretmenler istihdam edilmelidir. İlimiz eğitiminde öğrencilerimiz stajyer eliyle denek olmaktan çıkarılmalıdır.

6. Mevcut eğitimciler en üst verimlilikte çalıştırılmalı, buna yönelik motivasyonlar sağlanmalıdır.

7. öğretmenlerin daha uzun süreli kalmalarına yönelik eğitimcilerin maaşlarında iyileştirme yoluna gidilmeli, daha öncede verilen söz gereği mücavir alan tazminatı verilmelidir.

8. okullar sıkı bir denetime tabi tutulmalı, teftiş kurulu ve ram vasıtasıyla yeterli rehberlik sağlanmalıdır.

9. öğrenciler için motivasyon amaçlı ekstra proğramlar, etkinlikler düzenlenmeli, ram daha faal hale getirilmelidir.

10. Milli eğitim merkezindeki makamlar mobil makamlar haline getirilmeli başta milli eğitim müdürü olmak üzere müdür yardımcıları ve şube müdürleri, rehberlik ve kontrol amaçlı mesailerin önemli bir kısmını okullarda geçirmelidir.

11. Veliler daha aktif biçimde eğitimin içine çekilmeli

12 . Sivil toplum örgütleriyle sıkı bir işbirliğine gidilmeli onlar da özellikle eğitim sendikalarının projelerine azami oranda yararlanılmalıdır.

13. Okullarda disiplinden ödün verilmemelidir.

14. Onarımlar ve yapılaşma yaz tatiline getirilmelidir.

RAMAZAN ÖZDEMİR
EĞİTİM BİR-SEN İL TEMSİLCİLİĞİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber