Elvan: İnternet ucuzlayacak

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Türk Telekom'un internet fiyatlarının BTK'nın yetkisi ölçüsünde belirlendiğini ve çok yakında internet fiyatının ucuzlayacağını söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Şubat 2015 09:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Elvan: İnternet ucuzlayacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Cine 5'te canlı yayın konuğu olduğu programda soruları cevapladı. Programda Elvan, internetle ilgili bir müjde verdi. 'Ocak ayının başında internet ucuzlayacak' şeklindeki açıklaması hatırlatılan Elvan "Aslında son üç yıllık sürece baktığınızda internet fiyatlarında ciddi bir ucuzlama olduğunu göreceksiniz ve bu ucuzlamanın devam edeceğini ifade ettim. Sistem nasıl sağlanıyor? Biliyorsunuz aslında interneti bir anlamda kullandıran, ücretlendiren internet servis sağlayıcılar. İnternet servis sağlayıcılarına hizmet veren ise bu konuda altyapıya sahip olan Türk Telekom.

Türk Telekom toptan olarak paket halinde internet servis sağlayıcılara bu hizmeti veriyor belirli bir ücret mukabili. İnternet servis sağlayıcıları ise kendi fiyatlarını belirliyorlar. Yani bu konuda herhangi bir yaptırımımız söz konusu değil, serbestler. Ancak Türk Telekom'un özellikle toptan satışta fiyat belirleme konusunda BTK'nın, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumumuzun yetkisi var. Dolayısıyla özellikle fiyat belirleme konusunda Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumumuzun belirlediği fiyat ölçüsünde Türk Telekom hareket etmek zorunda. Buna yönelik bir çalışmamız devam ediyor. Arkadaşlarımız gerekli altyapıyı oluşturdular. Süreç içerisinde internetin ucuzladığını hep birlikte göreceğiz" diye konuştu.

4G'ye bu yıl sonunda geçeceğiz

4G'ye yönelik olarak yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirten Elvan "Bilgi ve İletişim Teknoloji Kurumu tüm teknik detaylarını çalıştı, ihalenin şartları ne olacak, nasıl ve ne şekilde bir başvuru olacak, hangi bantları nasıl ve ne şekilde tahsis edeceğiz. Bunların hepsi kapsamlı olarak çalışıldı. Ön çalışma Bakanlığımıza gönderildi, şu anda Bakanlığımız BTK'nın çalışmalarını değerlendiriyor. Bakanlığımız BTK'ya aktaracak ve ihaleyle ilgili süreci böylece başlatacağız. Bizim buradaki hedefimiz şu: 2015 sonu belki biraz daha erken 4G uygulamalarına Türkiye'de geçmek istiyoruz" dedi.

İNTERNETİN BİR ANAYASASI OLMALI

"İnternetin de bir anayasası olmalı" diyen Bakan Elvan "Nasıl biz İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde yer alan hususlar neyse bunları kabul ediyorum demişsem, internetin de bir evrensel beyannamesi olmalı ve ülkeler bir evrensel beyannamenin altına imza atmalı diye düşünüyorum. Aksi takdirde inanın bu alanda çok daha yoğun eleştiriler gelecektir. Ve birçok gelişmiş ülke artık İngiltere'de olduğu gibi 'ben bu tür haberlerle artık baş edemiyorum, bu tür yalan haberlerle, hakaretlerle, saldırılarla sistem böyle yürümez' diyecektir. O nedenle bu şirketlere çok büyük sorumluluk düşüyor, ülkelere çok büyük sorumluluk düşüyor. Hele hele internetle ilgili uluslar arası organizasyonlara inanılmaz işler düşüyor. Eğer biz zaman geçirmeden bu alanda gerçekten çalışmazsak, işbirliğine gitmezsek durum daha da kötüleşecek diye düşünüyorum" diye konuştu.

SOSYAL AĞLAR KONUSUNDA HÜKÜMETE HAKSIZLIK YAPILDI

Bakan Elvan sosyal ağların kapatılması ile ilgili şunları söyledi: "Çok samimi ve kişisel görüşümü ifade etmek istiyorum; inanın bu konuda Türkiye'ye ve Hükümetimize inanılmaz haksızlık yapıldı. Bize bu eleştirileri yöneltenler dünyadaki uygulamaları bilmiyorlar, kimin ne yaptığını bilmiyorlar. Dünyanın hangi gelişmiş ülkesine bakarsanız bakın mahkeme kararı olmaksızın birçok ülkede bu tür engellemeler el altından yapılıyor. Herhangi bir kamu kurumunun talimatıyla da bunları yapıyorlar. Ama biz Türkiye'de ne yapıyoruz? Mahkeme kararı alıyoruz, ne olursa olsun her halükarda mutlaka mahkeme kararı gerekir diyoruz.

TWITTER YETKİLİLERİ RANDEVU İSTEDİ

Bakan Elvan, Twitter'ın Türkiye'de ofis açmasıyla ilgili soruyu "Twitter birkaç kez Türkiye'ye geldi. Twitter yetkilileri ile görüşmelerimiz oldu. Arkadaşlarımız hem Amerika'ya, hem de İrlanda'yı ziyaret ettiler, son derece olumlu görüşmeler oldu. Twitter'ın Türkiye'ye yönelik bakış açısında da ciddi bir değişim olduğunu ifade etmek istiyorum. Ama ofis açma konusunda her nedense muhafazakar davranıyorlar. Şu ana kadar olumlu bir yanıt bize ulaşmış değil. benden bir randevu talepleri oldu Twitter'ın, henüz görüşmedim. Ama şunu ifade etmeliyim: Bir yıl öncesine geri dönecek olursak Twitter Türkiye'deki mahkeme kararlarını bile dikkate almıyordu, ama bugün mahkeme kararlarını ağırlıklı olarak uyguladığını görüyoruz. Önemli bir gelişme olduğunu ifade edebilir" şeklinde cevaplandırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber