Üniversite adaylarına 'ölü tercih' uyarısı

Haber Giriş : 24 Temmuz 2006 13:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim Sen, ÖSS'ye giren öğrencilere rehberlik vermesi amacıyla uzman öğretmenlerden kurulu bir tercih danışma bürosu kurdu. Büroda, üç gün boyunca öğrencilere tercih yapmaları konusunda rehberlik hizmeti verilecek. Tercih Danışmada görevli Rehber Öğretmen Erkan İscen, adayların ölü tercih yapmamak için dikkat etmeleri gereken noktaları açıkladı.

Sınav sisteminin değişmesi ile, yapılacak tercihlerin de en az alınan puan kadar önemli olduğunu kaydeden İscen, adayların bu kondua aceleci olmaması gerektiğini vurguladı. İscen, "Adaylar, ders çalışır gibi tercih çalışsınlar. Girmek istedikleri bölümlere göre tercih müsveddeleri oluştursunlar. Tercihlerini yapmadan o müsveddelerle, bir uzmandan yardım alarak sıralamalarını yapsınlar" diye konuştu.

Bu sene özellikle puan türlerine verilen kontenjanların göz önünde bulundurulması gerektiğini anlatan İscen, 4 yıllık üniversiteler için EA puanından 64 bin, SAY puanından 72 bin ve SÖZ puanından 25 bin kontenjanın açıldığını hatırlattı. İscen, "Mesela bir öğrencinin sözelde 40 bininci ise, bu öğrencinin sözelden yapacağı dört yıllık üniversite tercihleri ölü olacaktır. Çünkü zaten sözelden toplam 25 bin öğrenci alınacak" dedi.

Puanlara ve yüzdelik dilimlere bakılarak yapılacak tercihlerin sağlıklı olmayacağını aktaran İscen, önemli olanın başarı sırası olduğunu dile getirdi. İscen, adaylardan tercih yaparken girmek istedikleri bölümün geçen sene en son kaç bininci öğrenciyi aldığına dikkat etmelerini istedi.

İscen, ölü tercih yapmamak için 0.8'lik ve 0.3'lük puan türlerine de dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Genel lise mezunları 4 yıllık üniversiteler için 0.8'lik, 2 yıllık üniversiteler için ise 0.3'lük puan türlerini göz önünde bulunduracaklar. 0.3'lük puan türüyle 4 yıllık fakülte tercihi yapanlar da ölü tercih yapmış oluyorlar" uyarısında bulundu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber