Paralel tahliye planı bakanlığa takıldı

Adalet Bakanlığı, casusluk şüphelisi polislerin tahliyesi için asliye ceza mahkemelerini devreye sokma planına noktayı koydu: Sulh ceza hakimlikleri kararlarına ilişkin itirazlara, bu mahkeme bakamaz

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 13 Şubat 2015 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Paralel tahliye planı bakanlığa takıldı

NAZİF KARAMAN

Paralel Yapı'nın tutuklu polisleri tahliye etmek üzere devreye soktuğu plan Adalet Bakanlığı'ndan döndü. Bakanlık, asliye ceza mahkemelerinin sulh ceza hakimlikleri kararlarına ilişkin itirazlara bakamayacağına karar verdi. Paralel Yapı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın şikayetleri üzerine başlayan Tevhid-Selam'da kumpas soruşturmasında tutuklanan Paralel polislerin tahliyesi için bir plan devreye koymuştu. Polislerin tahliyesi için İstanbul Adliyesi'nde görevli 6 ayrı sulh ceza hakimliğine hem tahliye hem de reddi hakim talebiyle başvuruda bulunan avukatlar, talepleri reddedilince bu kez gayrihukuki biçimde asliye ceza mahkemelerini devreye sokmaya çalıştı.

HUKUKİ KRİZE YOL AÇTI

7 ayrı asliye ceza mahkemesine, tutuklu polislerin tahliyesi ve reddi hakim talebiyle başvuran Paralel Yapı'ya yakın avukatlar, asliye ceza mahkemelerinin sulh ceza hakimliğinin üst mahkemesi olduğu iddiasından hareket ederek tahliye kararı aldırmaya çalıştı. Ancak başvurudan hareketle 26 ve 32. asliye ceza mahkemelerinin soruşturma savcısının elindeki dosyayı istemesi hukuki krize neden oldu. Soruşturma Savcısı İrfan Fidan, dosyanın yetkisiz bir mahkeme tarafından istenmesine karşı çıktı ve İstanbul Adalet Komisyonu'na başvurdu. Komisyon da HSYK Genel Sekterliği'ne başvurup görüş istedi. HSYK da konuyu Adalet Bakanlığı'na iletti. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü de, asliye ceza mahkemelerinin sulh ceza mahkemeleri kararlarına bakamayacağını vurguladığı 6 sayfalık yazıda, sulh ceza hakimlikleri tarafından alınan kararlara ilişkin itirazları değerlendirme makamının yine sulh ceza hakimlikleri olduğu belirtildi. Tutuklamaya ilişkin karar hakkında sulh ceza hakiminden başka birinin karar vermesinin yasal olmayacağı da kararda vurgulandı.

7 BAŞVURUDAN 4'ÜNE RET

7asliye ceza mahkemesine Paralel Yapı avukatlarınca yapılan başvurulardan 4'ü hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Başvurulardan sadece 3'ü değerlendirmeye alındı ve İstanbul 26. Asliye Ceza Mahkemesi ile İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi dosyayı, kumpas soruşturmasına bakan Savcı İrfan Fidan'dan istedi. İstanbul 65. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Atilla Öztürk ise avukatların yaptığı tahliye ve reddi hakim başvurularını reddetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber