AKP oylarını koruyor, kararsızların sayısı artıyor

Haber Giriş : 25 Temmuz 2006 09:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

A ve G Araştırma Şirketi'nin yaptığı kamuoyu yoklaması, 3 Kasım 2002 seçimlerinden bu yana geçen süreçte AKP'nin biraz oy kaybetmesine rağmen, oylarının önemli bir bölümünü koruduğu sonucunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre, kararsızlar yüzde 25.5 gibi yüksek bir oran olarak ortaya çıkarken, kararsızlara yüzde 10.7 ile sandığa gitmeyeceğini, boş oy vereceğini, hiçbiri ve cevap yok gibi oranlar eklendiğinde toplam seçmenin yüzde 36.2'sinin siyasi tercihini hiçbir partiden yana koymadığı sonucu ortaya çıktı.

ANKARA(ANKA)

A ve G Araştırma Şirketi'nin yaptığı kamuoyu yoklaması, 3 Kasım 2002 seçimlerinden bu yana geçen süreçte AKP'nin biraz oy kaybetmesine rağmen, oylarının önemli bir bölümünü koruduğu sonucunu ortaya koyarken, kararsızların oranının ise hiç de küçümsenmeyecek bir seviyeye ulaştığı sonucunu ortaya çıkardı.

A ve G Araştırma Şirketi tarafından 17?27 Haziran günleri arasında Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinde yapılan araştırma, 25 il ve 89 ilçede bunlara bağlı 134 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden 1185'i kadın toplam 2387 denekle, hanede yüz yüze görüşme metoduyla yapıldı. Araştırma sonucuna göre, 3 Kasım 2002 seçimlerinden bu yana geçen süreçte iktidar partisi AKP biraz oy kaybetmesine rağmen, oylarının önemli bir bölümünü korurken, muhalefet partileri CHP ve DYP'nin bir miktar oy kaybettiği, ANAVATAN'ın ise oylarını az da olsa artırdığı sonucu ortaya çıktı. Araştırmanın en çarpıcı sonucunu ise kararsızların oranındaki artış oldu. Yüzde 25.5 oranındaki kararsıza yüzde 10.7 oranındaki sandığa gitmeyeceğini söyleyenler, boş oy verecekler ile hiçbiri ve cevap yok yanıtı verenler eklendiğinde toplam seçmenin yüzde 36.2'sinin siyasi tercihini hiçbir partiden yana koymadığı görülüyor.

SEÇMENİN YARISI KARARINI VERMİŞ

Araştırmada yer alan, "Kime oy vereceğinize karar verdiniz mi?" sorusuna verilen yanıtlar, seçmenin büyük bölümünün kime oy vereceğine karar vermediği sonucunu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre ankete katılanlar bu soruya yanıt vermezken, karar verdiğini söyleyenlerin oranı yüzde 50.9, henüz karar vermediğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 32.7 oldu. Katılımcıların yüzde 4.2'si "bazıları arasında kararsızım" derken, yüzde 7.4'ü ise oy verecek kimseyi bulamadığını ifade etti.

SEÇMENİN YARIYA YAKINI ESKİ PARTİSİNE OY VERECEK

Ankete katılanların yüzde 40.1'i, 2002 seçimlerinde oy verdiği partiye yeniden oy vereceğini açıklarken, aynı partiye oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 16.1, karar vermediğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 22.7 olarak belirlendi. Katılımcıların yüzde 13'ü geçen seçimde yaşı tutmadığı için oy vermediğini dile getirirken, yüzde 8.1'i ise bu soruyu yanıtlamadı.

KARARSIZLAR YÜKSELİYOR, AKP İKTİDARINI KORUYOR

Anketin en önemli bölümünü ise "Yarın bir milletvekili genel seçimi yapılsa oyunuzu kime verirsiniz? Yani sandık önünüze yarın gelse kime, hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu oluşturdu. Bu soruya yanıt veren katılımcıların yüzde 25.5'i "kararsız" olduğunu belirtirken, kararsızları yüzde 24.6 ile AKP, şüzde 11.5 ile CHP izliyor. "Sandığa gitmeyeceğim, hiçbiri veya boş oy vereceğini" söyleyenler yüzde 10.7 olurken, MHP yüzde 6.7, DYP yüzde 6.1, ANAVATAN yüzde 5.3, DTP yüzde 3.2, Genç Parti yüzde 1.6, DSP yüzde 1.4, SP yüzde 1.3 olarak belirlendi.

SEÇMENİN İKİNCİ TERCİHİ DYP

Ankette yer alan "Oy veririm dediğiniz parti herhangi bir sebepten dolayı seçime girmedi veya giremedi. Bu durumda hangi partiye oy verirsiniz, yani ikinci tercihiniz ne olur?" sorusuna verilen yanıtlar ise seçmenin ikinci tercihinin DYP olduğu sonucunu ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 5.9'u DYP, yüzde 5.1'i MHP, yüzde 4.6'sı Anavatan'ı ikinci tercihi olarak görürken, yüzde 13.7'si ise ikinci bir tercihi olmadığına işaret etti. Araştırmaya katılanların yüzde 4.5'i AKP'yi, yüzde 4.4'ü DSP'yi, yüzde 3'ü CHP'yi ve yüzde 2.8'i de SP'yi ikinci tercih olarak gördüğünü söyledi.

MUHALEFET DEYİNCE AKLA BAYKAL GELİYOR

Ankette yeralan, "Muhalefet denince aklınıza kim veya kimler, hangi parti veya partiler geliyor, lütfen söyler misiniz?" sorusu da ilginç sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 57.9'u muhalefet denince aklına CHP veya Deniz Baykal'ın geldiğini ifade ederken, yüzde 7.8'i DYP ve Mehmet Ağar, yüzde 6.4'ü ANAVATAN ve Erkan Mumcu yanıtını verdi.

ERDOĞAN'IN BAŞARILI OLMASINI İSTEYEN SEÇMEN YENİ OLUŞUMLARA KAPALI

Ankete katılanların yüzde 52.9'u Başbakan Erdoğan'ın siyasette başarılı olmasını isterken, yüzde 35.7'si Erkan Mumcu'nun, yüzde 30.9'u Mehmet Ağar'ın, yüzde 26.7'si Deniz Baykal'ın, yüzde 26.1'i de Devlet Bahçeli'nin başarılı olmasını istiyor. Araştırma, yeni siyasi oluşumlar için adı geçen İlhan Kesici, Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Yılmaz Büyükerşen gibi isimlerin seçmen tarafından yeterince tanınmadığını veya tanıyanlar tarafından yeterince kabul görmediği sonucunu ortaya koyuyor. Araştırmaya katılanların yüzde 10.3'ü İlhan Kesici'nin, yüzde 9.4'ü Yılmaz Büyükerşen'in, yüzde 9.3 Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ve yüzde 6.3'ü de Mehmet Ali Bayar'ın siyasette başarılı olmasını istiyor.

VATANDAŞIN AB UMUDU SÜRÜYOR

Araştırma sonuçları AB'ye büyük oranda destek veren Türk insanının, AB umudunun devam ettiği sonucunu da ortaya koyuyor. Araştırmaya katılanların yüzde 10.6'sı, "Bizi AB'ye kabul edeceklerine inanmıyorum, bu nedenle gerekli şartları yerine getirmeliyiz" derken, yüzde 50.6'sı, Tam üye olabileiceğimize inanıyorum, taviz koparmaya çalışıyorlar" dedi. Türkiye'nin üyeliğinin kesin olmadığını ancak üzerine düşeni yapması gerektiğini söyleyenlerin oranı yüzde 23.4 olurken, katılımcıların yüzde 15.4'ü ise AB ile ilgili sorulara yanıt vermedi.

KIBRIS'TA TAVİZ YOK

Ankette yer alan "Kıbrıs Rum Kesimine Limanlarımızı ve Havaalanlarımızı açmazsak AB ile tüm görüşmeler kesilecek. Bu durumda Türkiye ne yapmalı?" sorusuna katılımcıların yüzde 69.5'i, "Müzakereler kesilirse kesilsin, taviz vermemeliyiz" derken, yüzde 11.8'i ise Türkiye'nin limanlarını ve havalalanlarını Kıbrıs Rum Kesimi'ne açması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

HALK CUMHURBAŞKANINI SEÇMEK İSTİYOR

Ankette son zamanların tartışma konusu olan "cumhurbaşkanlığı seçimi" de yer aldı. Katılımcıların yüzde 70.7'si cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi gerektiği yönünde görüş bildirirken, yüzde 22.7'si ise cumhurbaşkanını Meclis'in seçmesi gerektiğini söyledi. Katılımcıların yüzde 6.6'sı ise bu soruya yanıt vermedi.

VATANDAŞIN CUMHURBAŞKANI ADAYI YOK

Araştırmadaki "Cumhurbaşkanını halk seçecek olsa, siz kime oy verirsiniz? Adayınız var mı, kim veya kimler, 1-2 isim verebilir misiniz?" sorusuna ise katılımcıların yüzde 62.5'i "adayım yok" yanıtı verdi. Mevcut Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer yüzde 8.9 ile ismi en fazla önerilen kişi olurken, Sezer'i yüzde 7.5 ile TBMM Başkanı Bülent Arınç ve yüzde 6.7 ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan izledi.

CUMHURBAŞKANINI YENİ MECLİS SEÇSİN

Önümüzdeki yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimini bu parlamentonun seçmesi gerektiğini söyleyenler yüzde 36.9 olurken, yüzde 45.7'si ise cumhurbaşkanını yeni meclisin seçmesi gerektiğini vurguladı. Katılımcıların yüzde 17.4'ü ise bu konuda görüş bildirmedi.

İKTİDAR "BU MECLİS SEÇSİN", MUHALEFET "YENİ MECLİS SEÇSİN" İSTİYOR

Ankete katılan ve yarın bir seçim olsa AKP'ye oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 71.1'i, cumhurbaşkanını bu Meclis'in seçmesi gerektiğini ifade ederken, CHP'ye oy vereceğini söyleyenlerin ise yüzde 84.7'si cumhurbaşkanını yeni Meclis'in seçmesi gerektiği yönünde görüş belirtiyor. ANAVATAN'a oy vereceğini söyleyen seçmenin 51.4'ü, DYP'ye oy vereceğini söyleyen seçmenin yüzde 68.8'i de cumhurbaşkanını yeni Meclis'in seçmesi gerektiğini dile getiriyor.

SEÇMENİN HÜKÜMETE BAKIŞI

Ankette yer alan, "Bugünkü hükümeti, son 3.5 yıllık icraatını dikkate aldığınızda başarılı buluyor musunuz?" sorusuna ise şu yanıtlar verildi:

"Başarılı: yüzde 36.3, başarısız: yüzde 28.1, ne başarılı, ne başarısız: yüzde 29.9, cevap yok: yüzde 5.7"

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber