Merkez Bankasına: Başka yere mi bağlısın?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esnaf ve Sanatkarlar Buluşması'nda Merkez Bankası'nın çeyrek puanlık faiz indirimini değerlendirerek, "Bize karşı bağımsızlık mücadelesi veriyorsun da başka bir yerlere karşı bağımlılığın mı var? Bize tavır takınma" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Şubat 2015 16:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Merkez Bankasına: Başka yere mi bağlısın?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ''Bizim Merkez Bankasının bağımsızlığına bir sözümüz yok, ayrı bir konu. Ama nereye kadar yok? Ülkenin ve milletin menfaatlerini koruduğu yere kadar yok. Bu konuda bir yanlış gördüğümüz, eksik gördüğümüz zaman sözümüzü söylemekten asla çekinmeyiz. Burada bir kez daha ifade ediyorum, yani bize karşı bir bağımsızlık mücadelesi veriyorsun da başka bir yerlere karşı bağımlılığın mı var? Bir de bunu söyle.''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından bazı notlar:

Türkiye bu zamana kadar pek çok ekonomik krizi en az hasarla atlatabildiyse bunda ahilik kültürünün çok büyük payı var. Biz ahilik geleneğimize sıkı sıkı sahip olarak pek çok krizi atlatabiliriz.

Sınırsız kazanma, sınırsız kar etme. Batı'da yaşanan refah düzeninde sadece bir kişilik günlük tüketimine Afrika'dakiler bir ayda ulaşamıyorsa sorun var demektir. Biz bu duruma itiraz ettik.

Zamanında paranın ayarıyla oynadılar. Altı sıfır koydular. Biz de attık o sıfırları. Paranın kendisine ayar verdik. Sizler esnaf olarak çılgına dönüyordunuz. Hesap makineleri bile ihtiyaca cevap vermiyordu. Bir milyona tuvalete gider hale geldik. Bir adam milyonerse zengindir. Ama öyle bir hale getirdiler ki milyonla tuvalete gider olduk. Ne günler geçirdik.

Türkiye'nin 12 yılda yaşadığı dönüşümü en iyi esnaf ve sanatkarlar bilir. Sizler bu ülkede 1 milyon 40 bin esnafsınız. Her esnafı ailesiyle beraberr düşününce en basitinden 5 milyon aile. Fazlası var azı yok. Bunun bir de yansıması var. Nedir o? Müşteri. 2002'de esnafımız yüzde kaçla kredi kullanıyordu? Yüzde 47 ile. Bugün bu oran yüzde 4- 5. Kredi limiti neydi? 5 bin... Bugün 150 bin. Bir yılda bu imkandan 63 bin kişi yararlanıyordu. Bugünse 308 bin kişi yararlanıyor. Ortalama bire 5 artış var. Faal kooperatif sayısı 402'ydi. Bugün 930. Bugüne dek 1 milyon 17 bin kişi bundan yararlanmış.

Esnafımız işini büyüttü. Milli ekonomiye katkı sağladı. Hem kendisi kazandı hem ülkeye kazandırdı. 2015'te bütçeye 750 milyon suvbansiyon konuldu. Esnafımız 16 milyon liralık kredi kullanabilecek. Türkiye'yi 2-3 kat daha büyütmeliyiz. Esnafımız büyüsün ki ülke büyüsün.

MERKEZ'E FAİZ UYARISI

Merkez Bankası lütfetti. Çeyrek puanlık bir indirim yaptı. Yıl boyu 2,5 puan indirim yapıyor. Geçen sene 5,5 puan artış yapılmıştı. Artan faiz hala yerinde. Merkez Bankası'nın bağımsızlığına sözümüz yok. Ama nereye kadar yok? Ülkenin menfaatlerini koruduğu sürece yok. Onun dışında biz sözümüzü söylemekten çekinmeyiz. Bize karşı bağımsızlık mücadelesi veriyorsun da başka bir yerlere karşı bağımlılığın mı var? Faiz oranları ülkemizin gerçeğine uygun değil. Üretenimizin hakkını korumak benim en başta gelen görevimdir. Milletin hakkını korumaktır. Bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Eğer kredilerdeki faiz oranı ne kadar düşerse yatırımlar da o denli artacaktır. İstihdam, üretim artacaktır. Rekabet noktasında benim yatırımcım güçlenecektir. Bunu yapma mecburiyetimiz var. Bir ülkede istikrarın olması gerekir. Biz bugüne istikrar ve güven kavramlarıyla geldik. Biz bunu sağladık. Sen de istikrar için Merkezi Bankası olarak üstüne düşeni yapmalısın. Bize karşı tavır takınma. O zaman soru işaretleri kalır aklımızda. Kalkıp "Merkez Bankası başındaki hoştur değil" desinler. Ben işine bakarım. Neticeye bakarım. Uygulamaya bakarım.

DEMOKRASİ KÜRSÜDE OLUR

2007'de suni bir Cumhurbaşkanlığı krizi çıkartmak istediler. Kurduğum partiyi kapatmak istediler. Sonra da terörden medet umdular. Çözüm süreciyle olay başka yöne gidince sokak terörü başladı. Siz esnaflar bunun bedelini ağır ödediniz. Gezi olaylarıyla, 6-8 Ekim hadisesiyle "Dökülün sokağa" dediler. Demokrasi kürsüde olur. Böyle bir demokratik hak yok. Artık kürsüleri de terörize ediyorlar. TBMM altında sayın Başkanvekilinin önündeki çan kırılıyorsa, kürsüde konuşmacıyı bayan milletvekilleri taciz ediyorsa, birileri mikrofono kırıyorsa, birileri yüzüne maske takıyorsa demokrasi eziliyor demektir. Bu demokratik parlamenter sistem içinde temel hak ve özgürlüklerin egemen olduğu bir sistemde vekillere yakışacak bir üslup değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber