Karatay'a tepkiler sürüyor: Test yapılmazsa ölümler artar

Prof. Dr. Canan Karatay'ın gebelikte şeker yüklemesi testine karşı çıkmasına uzmanlardan tepki geldi: Gebelikte diyabeti saptayan test yapılmazsa anne ve bebek ölümleri artacak.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Mart 2015 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Karatay'a tepkiler sürüyor: Test yapılmazsa ölümler artar

Özlem Yurtçu Karabulut

Hamileliğin 24. haftasında diyabet riskinin ortaya çıkarılması için uygulanan oral glukoz tolerans testinin (ogtt) bebeğe zararlı olduğu yönündeki açıklamalarıyla hamilelerin bu testi yaptırmayı reddetmesine yol açtığı iddia edilen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'a tepkiler sürüyor.

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği'nin Karatay hakkında suç duyurusunda bulunurken, kadın doğumcular da gebelerin bilimsel altyapısı olmayan bu ifade nedeniyle ogtt'yi yaptırmayı reddettiğini söylüyor ve uyarıyor: Hamurişi ve şeker ağırlıklı beslenme alışkanlıklarını değiştirmeden ogtt yaptırmak bebeği zehirler demek gerçekçi değil. Tam tersi bu tarz beslenen kadınların diyabet açısından takip edilmesine olanak sağlayan tek seçeneğimiz bu test. Aksi takdirde hamileler bunun bedelini hem kendi hem bebeklerinin canıyla ödeyebilir.

Tedavi şansı bırakmıyor

Türkiye Maternal ve Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Feride Söylemez, "Diyabette risk grubunda olan kadınlarda hamilelikte var olan risk büyüyor. Suyu fazla, kilo açısından iri bebek sorunuyla baş başa kalıyor; tansiyon yüksekliği gibi sıkıntılar çıkıyor ve en iyi ihtimalle normal doğum yapabilecekken sezaryene giriyor. Daha kötüsü, ölü doğum, bebekte diyabet, metabolik sendrom, kalp hastalıkları gibi sorunlara yol açabiliyor. Diyabet sadece anne için değil anne karnındaki bebeğin sağlığı açısından riskli. Bu testlerle annedeki risk yüksekse ona göre bir beslenme programı, gerekirse insülin kullanımı gibi önlemler alabiliyoruz. Böylece bebeğin sağlığını koruyor, gebelik komplikasyonlarını önlüyoruz. Polikliniğimize gelen gebelerimizin yüzde 50'si artık bu tetsi yaptırmak istemiyor. Her hastaya tek tek anlatmaya çalışıyoruz ama böyle giderse ileride acı tablolarla karşılaşabiliriz" dedi.

DİYABET?ANNE KARNINDA YAKALADI

Akçakoca Devlet Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Semra Özel ise "Anne karnında diyabete maruz kaldım, 30'umda şeker hastası oldum. Kariyerimin ilk yıllarında neredeyse her ay 5-5.5 kilo ağırlığında iri ve ölü bebekler doğuyordu. O zamanlar ogtt yaygın değildi. Sonra rutin tarama programına girdi, artık o kadar iri doğum, ölü bebek vakası görmüyoruz" diye konuştu.

BİZDE?TÜM HAMİLELER?RİSK?GRUBUNDA

Bu açıklamalar nedeniyle testi yaptırmayan gebelerdeki sorunları net olarak değerlendiremediklerini ifade eden Dr. Özer, tepkisini şöyle sürdürdü: Ogtt zararlıdır demek, Türk kadınları için hiç gerçekçi bir yaklaşım değil. Akşam bol meyve yiyip hamur işi ile beslenen kadınlarından bahsediyoruz. İngiltere'de bir gebe 12 kilonun üzerinde kilo alsa diyabet hastası kabul ediliyor, bizim kadınlarımız hamileliklerinde kaç kilo alıyor? Türkiye'deki kadınların yeme içme alışkanlıklarını ele alırsak tüm gebelerin diyabet riski taşıdığını söylerim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber