Jandarma bölge kriminal laboratuvar amirliği kuruluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ağustos 2006 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Jandarma Bölge Komutanlıkları karargahlarının bulunduğu il veya bu komutanlığın sorumluluk sahasında bulunan diğer bir il merkezinde ?jandarma bölge kriminal laboratuvar amirlikleri? kurulacak.

Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı ve Jandarma Bölge Kriminal Laboratuvar Amirlikleri Kuruluş, Görev ve Yetkileri Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı ve jandarma bölge kriminal laboratuvar amirliklerinin kuruluş, görev ve yetkileriyle çalışma usul ve esaslarını düzenliyor.

Yönetmeliğe göre, Kriminal Daire Başkanlığının görev, yetki, çalışma esas ve usulleri, Jandarma Genel Komutanlığınca hazırlanacak yönergeyle düzenlenecek.

Jandarma bölge kriminal laboratuvar amirlikleri; jandarma bölge komutanlıklarının karargahlarının bulunduğu ilin veya bu komutanlığın sorumluluk sahasında bulunan diğer bir ilin merkezinde kurulacak. Jandarma bölge kriminal laboratuvarları, kurulduğu bölgenin ihtiyacına göre ilgili kriminal uzmanlık alan birimleri ile idari birimlerden oluşacak.

Günün şartlarına, görevin özelliğine bağlı olarak; teknolojinin getirdiği yenilikler ve sağladığı imkanlara göre, ihtiyaç duyulan konularda daire başkanı tarafından yeni kriminal uzmanlık alanları belirlenerek, birimlerin kurulması teklif edilebilecek.

YETKİ VE SORUMLULUK

Kriminal laboratuvarları, uzmanlık alanlarına giren idari soruşturma veya adli soruşturma ve kovuşturmalarda; savcılık ve mahkemeler, Jandarma Genel Komutanlığı ve bağlı birimleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve bağlı birimleri, askeri birimlerle adli görevlerle ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı birimleri tarafından elde edilen ve ilgili muhakkik, savcı veya hakimin yazılı oluru alınarak gönderilen bulguları, yapılan inceleme talepleri doğrultusunda değerlendirecek ve sonucu rapor halinde doğrudan talepte bulunan birime gönderecek. Ayrıca, mevzuatla verilen görevler kapsamında konusuyla ilgili rapor düzenleyecek.

Daire Başkanı, eleman ihtiyaçlarının planlanmasını, gerekli malzeme ve teçhizatın teminini sağlayacak, meydana gelen olayın özelliğine göre gerekli incelemeleri yapmak üzere personel görevlendirilmesini yapacak, meydana gelen felaketlerde, felaket kurbanları kimliklendirme ?F2K? tespit çalışmalarına personel görevlendirecek. Daire başkanı, inceleme konularının gizliliğini sağlamak üzere her türlü önlemi alacak. Jandarma bölge kriminal laboratuvar amiri de meydana gelen olayın özelliğine göre gerekli incelemeleri yapmak üzere personel görevlendirilmesini sağlayacak, inceleme konularının gizliliğini sağlamak amacıyla her türlü önlemi aldıracak.

ÇALIŞMALAR GİZLİ

Kriminal laboratuvarlarda çalışmalar, tam bir gizlilik içinde yapılacak. Analiz faaliyetleri, inceleme sonuçları ve düzenlenen raporlar hakkında ilgili ve yetkili makam dışında kimseye bilgi verilemeyecek. Kriminal laboratuvarlarda görevli personele ek görev verilmeyecek.

İncelenmek üzere gönderilen evrak, bulgu ve diğer suç eşyasının; konulduğu koli ve zarfların mühürsüz olduğu, mührünün bozulduğu, gönderen makam ile ilgisi olmayan bir başka makama ait mühürle mühürlendiği, mührünün tam ve sağlam olmasına rağmen, koli veya zarfın bir bölgesinin herhangi bir nedenle orijinal yapısının bozulduğu tespit edildiği takdirde, teslim alınmayacak ve iade edilecek.

Bu yönetmelikle, 5 Ağustos 1998 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan ?Kriminal Daire Başkanlığı ve Bölge Kriminal Laboratuvar Şube Müdürlükleri Görev ve Yetkileri Yönetmeliği? yürürlükten kaldırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber