SSK'da bürokrasi kaldırıldı mı?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ağustos 2006 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, SSK hastanelerinin bakanlığa devriyle "bürokratik işlemler ortadan kaldırıldığını, geriye giden hiçbir şey olmadığını, insanlar ve hizmet veren kesimin memnun olduğunu" belirtirken, Türk-İş ise devrin, mevcut sorunları çözmediği gibi yeni sorunlara neden olduğunu, kurumun hizmet satın almaya başlamasının maliyetleri artırdığını savunuyor.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı İnci Yılmaz, devirden önce sağlık hizmetlerinin değişik kaynaklarca planlanıp sunulmasının sıkıntıya yol açtığını ifade ederek, "Devrin ardından, Sağlık Bakanlığı, kaynakları tek elden planlamaya başladı. Bu da verimliliği artırdı" dedi. Devirden sonra hastaneye ve ilaca ulaşılabilirliğin arttığını kaydeden Yılmaz, "Hizmet alımının artmasından dolayı maliyet arttıysa,buna yapılacak bir yorum yok. Kaldı ki bu maliyet çok bariz değil"

diye konuştu.

Yılmaz, devirle ilgili olarak, ''Geriye giden hiçbir şey yok. Ama, her geçen gün ileri adım attığımıza inanıyorum. İnsanlar çok memnun, hizmet veren kesim de memnun" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Türk-İş Sosyal Güvenlik Danışmanı Celal Tozan ise yaptığı açıklamada, sigortalılara tüm hastanelerin açılmasının ve ilaçlarını serbest eczanelerden temin etmelerinin olumlu olduğunu belirterek, "Ancak kurumun, bu hizmetleri satın alacak mali güce sahip olması da lazım" dedi.

Serbest eczanelerde yapılan protokolün maliyetleri artırdığını ifade eden Tozan, "Eczanelere ilaç bedelleri protokolde öngörülen süre içinde ödenemiyor. Dolayısıyla eczaneler de özellikle pahalı ilaçları sigortalılara vermek istemiyorlar" diye konuştu.

Sağlık hizmetlerinin satın alma esasına dayandırıldığını anlatan Tozan, şöyle devam etti: "Özel sağlık kuruluşlarının giderek öne çıkartılması ve devlet hastanelerinin işletmeye dönüştürülerek özelleştirilmesinin amaçlanması, sağlığı ticari meta haline dönüştürecektir. Bu da düşük gelire sahip sigortalıların yararlanmasını engelleyecektir. Maliye Bakanlığının Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliğinin nedeni de sağlıktaki artan maliyettir. Üniversite hastaneleri ve özel hastaneler tebliğin belirlediği fiyatla ücret veremeyeceklerini açıkladılar. Demek ki buralardan ancak farkı ödeyebilecek olan, gelir grubu yüksek olanlar yararlanacaklar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber