Kömür fiyatları arttı...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ağustos 2006 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu yıl Ağustos ayında erkenden ucuz kömür almak isteyenler, dolardaki artış ve kömüre yapılan zamlar nedeniyle, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 daha fazla ödeyecek.

Alınan bilgiye göre, geçen yıl bu dönemlerde satıcı firmaların depolarının dolması nedeniyle kömürün tonu 180 dolara kadar inerken, vatandaşlar da bu ucuzlama nedeniyle kömürünü erkenden almıştı.

Bu yıla bakıldığında ise farklı bir durum yaşanıyor. 2005 yılı Ağustos ayında 2 ton kömür olan bir kişi dolar kuruna göre yaklaşık 477 YTL öderken, bu yıl yine erkenden aynı oranda kömür almak istemesi durumunda, tonu 200 dolardan yaklaşık 600 YTL ödemek zorunda kalacak.

Buna göre dolardaki artış ve kömüre yapılan zamlar nedeniyle, bu yıl Ağustos ayında kömür almak isteyen kişi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 daha fazla ödeyecek. Yani ısınma maliyetleri şimdiden yüzde 25 oranında arttı.

Torbapak Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Konya Bölge Müdürü Halil İbrahim Yediyıldız, kömürcülerin şu anda kış hazırlıkları açısından oldukça yoğun günler yaşadığını söyledi.

Geçen yıl yaz aylarında 180 dolara satılan ithal kömürün tonunun şu anda 200 dolardan başladığını vurgulayan Yediyıldız, ''Dünya piyasalarında kömür fiyatları doğrudan petrol ve doğalgazla ilgilidir. Petrole zam geldikçe kömür de zamlanıyor. Bu yüzden şimdilik kömür 20 dolar zam gördü'' dedi.

''RUSYA'NIN ZAMMI, HENÜZ FİYATLARA YANSIMADI''

Bu fiyatın, kömür almak için en düşük rakam olduğunu vurgulayan Yediyıldız, ''Rusya 1 Ağustos'ta tonuna 12 dolar daha zam yaptı. Bu zam henüz fiyatlara yansımadı. Önümüzdeki günlerde Konya gibi Anadolu kentlerinde hem bu zam hem de nakliye ücreti kömüre yansıtılacak. Sonuçta kömürün tonu bu ay içinde, en az 230 dolara çıkacak. Bu nedenle kömürle ısınacak vatandaşlar, zaman geçirmeden alışverişlerini yapmalı'' diye konuştu.

Yediyıldız, önceki yıllarda petrol fiyatları bu oranda artmadığı için, kömürde fiyatlarında çok büyük oynamalar olmadığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber