Kimsesiz gence devletten sahte kimlik

Haber Giriş : 04 Ağustos 2006 10:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana'da, iki günlükken cami avlusuna bırakılan, yıllarca Çocuk Esirgeme Kurumu yurtlarında barınan bir gencin hikayesi film senaryolarını aratmayacak nitelikte.

Recep Yılmaz, 18 yaşına gelince yurttan ayrılmış. Milli Eğitim'in açtığı hizmetli sınavına katılmak için kurumdan ?kimlik' talep etmiş. Düzenlenen nüfus cüzdanı ile girdiği sınavı kazanıp bir okulda işe başlamış. Bir süre sonra okul yönetimiyle sorun yaşayınca hakkında soruşturma açılmış. Müfettişlerin araştırması sonucunda Recep'in kimliğinin sahte olduğu anlaşılmış ve işine son verilmiş. Çareyi dönemin Adana valisi Oğuz Kağan Köksal'a çıkıp derdini anlatmakta bulan Recep'e yeni kimlik verilmiş; ama sorun bitmemiş. Kimsesiz genç şimdi ailesini bulabilmek için yollarda. İlk kimliğindeki doğum yeri Trabzon'un Of ilçesinde yaptığı araştırmalardan sonuç alamayan Recep, ikinci kimliğindeki bilgileri araştırmak için Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçesinin yolunu tuttu.

Adı Recep Yılmaz, bir başka bilgiye göre ise Recep Arslan. Şimdiki kimlik bilgisine göre 26, bir öncekine göre 27 yaşında. Halen Kastamonu ili Çatalzeytin ilçesi nüfusuna kayıtlı. Bir önceki bilgilere göre ise Trabzon ili Of ilçesi nüfusuna kayıtlı. Recep'in farklı kimlik bilgileri, 7 yıl öncesine dayanıyor. Adana Şükrü Tülay Yetiştirme Yurdu'nda kalan Recep, 18 yaşına geldiğinde yurttan ayrıldı. 1999'da Milli Eğitim Bakanlığı'nın açtığı sınava girebilmek amacıyla nüfus kayıt örneği için yurt görevlilerinden yardım istedi. Kendisine o zaman adı Recep, soyadı Arslan, baba adı Metin, anne adı Emine, doğum tarihi 08.06.1979 olan ve Trabzon'un Of ilçesi Soğukpınar köyü kütüğüne kayıtlı olduğuna dair nüfus cüzdanı örneği verildi. Bu kimlikle sınava giren genç adam, sınavda başarılı olunca Yeşilevler Orhangazi İlköğretim Okulu'nda hizmetli olarak göreve başladı. Çalıştığı okulda bir süre sonra yönetimle sorun yaşayınca hakkında soruşturma açıldı. Soruşturmayı yapan müfettişlerin araştırması sonucu ?Recep Arslan' adına düzenlenen evraktaki bilgilerin sahte olduğu belirlendi ve gencin işine son verildi. 2000 yılına gelindiğinde TC sınırları içinde yaşamasına rağmen kimliği olmadığını öğrenen Recep, dönemin Adana Valisi Oğuz Kağan Köksal'dan yardım istedi. Köksal'ın devreye girmesiyle gence yeni bir nüfus cüzdanı düzenlendi. Yeni cüzdanda gencin adı Recep, soyadı Yılmaz, baba adı Metin, anne adı Emine, doğum tarihi 27 Mayıs 1980, nüfusa kayıtlı olduğu yer, Kastamonu ili Çatalzeytin ilçesi Çubuk köyü olarak yer aldı. Kendisine verilen son kimlikle vatani görevini KKTC'de yapan Recep, askerlik dönüşünde ailesinin kim olduğunu aramaya başladı. İlk nüfus cüzdanı suretindeki bilgilere göre Soğukpınar köyüne kadar giden genç adam, burada Arslan soyadında anne ve baba bilgilerini doğrulayacak kişilerin yaşamadığını öğrendi. Kafası karışan genç, şimdilerde ikinci kimlik bilgilerinin doğruluğunu araştırmak için Kastamonu'ya gitmeye hazırlanıyor. Gerçek kimliğini öğrenmek istediğini söyleyen genç adam, ?İyilik olsun diye adıma nüfus cüzdanı çıkarıldı. Ancak bu benim kötülüğüm oldu. Asıl şimdi kimliksizleştim. İki farklı kimlikle bunalıma girdim.? diyor. İşe giremeyen Recep, şimdilerde bir sığınma evinde kalıyor.

Parkta bulunan çocuğa uydurma nüfus cüzdanı

Kimliksiz ve herhangi bir anne-baba kaydı olmadan cami avlusunda, parkta bulunan çocuklar, emniyet birimlerinin tutanağı ile o ildeki çocuk yuvasına teslim ediliyor. Yuva yetkilileri de kendilerine ulaşan tutanak doğrultusunda kimlik çıkarılması gereken çocuklara uydurma ad, soyad, anne-baba adı, doğum yeri bularak kimlik çıkarılması için nüfus müdürlüklerine müracaat ediyor. Nüfus müdürlükleri ise hiçbir nüfus kütüğüne bağlantısı olmayan çocuklara nüfus cüzdanı vererek, o ildeki son nüfus kayıt sırasını cilt, aile sıra, sıra no olarak kimliğe yazıyor. Çocuğun anne-babası belli ise nüfus kaydı çıkarılarak buna göre kimlik düzenleniyor ve yine o kütükteki son numaralar veriliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber