Seçim barajı 100 vekil için düşecek

Haber Giriş : 07 Ağustos 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan'ın seçim barajının düşürülebileceğine ilişkin açıklaması, AKP'nin "Erken seçim beklentilerini tetiklediği" gerekçesiyle geçen yıl rafa kaldırdığı Anayasa değişiklik paketini yeniden gündeme getirdi

Başbakan Erdoğan'ın seçim barajının düşürülebileceğine ilişkin açıklaması, AKP'nin "Erken seçim beklentilerini tetiklediği" gerekçesiyle geçen yıl rafa kaldırdığı Anayasa değişiklik paketini yeniden gündeme getirdi.

? Türkiye milletvekilliği: AKP Ar-Ge ve Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu tarafından alternatifli olarak hazırlanan teklif taslaklarında, 550 milletvekilliğinin 100'ünün Türkiye Milletvekili olarak seçilmesi öngörülüyor. Bu 100 milletvekili sembolik bir baraj esasıyla seçilecek. Kalan 450 milletvekili için ise mevcut yüzde 10 barajı korunacak. Kuzu, konuyla ilgili VATAN'a yaptığı açıklamada şunları söyledi: "100 milletvekili için yüzde 2-3 gibi bir baraj belirlenebilir. Böylece AB'nin de istediği şekilde küçük partilerin de Meclis'te temsil edilmesi sağlanır. Ancak yüzde 10 barajı kalan 450 milletvekili için korunur."

? Yedek milletvekilliği: Değişiklik tekliflerinde, "Yaşamını yitiren ya da istifa eden milletvekillerinin yerine yedek sıradan seçilen milletvekillerinin görev yapması" da bulunuyor.

? Cumhurbaşkanlığı: Taslakta, Cumhurbaşkanının seçimine ilişkin ise 2 alternatifli düzenleme yer alıyor. İlk alternatifte Başkanlık Sistemi gündeme getiriliyor ve cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi öngörülüyor. İkinci alternatifte ise mevcut sistemde olduğu gibi cumhurbaşkanının Meclis tarafından seçilmesi, ancak görev süresinin 5 yıla indirilmesi ve bir kişinin iki dönem cumhurbaşkanlığı yapabilmesi öngörülüyor.

Anayasa değişiklik paketine, seçimle ilgili düzenlemelerin l yıl kala yapılamayacağına ilişkin maddesi de eklenecek.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber