Danıştay sanığı Arslan'ın davasına cuma günü başlanacak

Haber Giriş : 08 Ağustos 2006 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ARSLAN, ÇELİK YELEKLE DURUŞMAYA GELECEK

Danıştay saldırısının sanığı Arslan'ın yargılanmasına cuma günü başlanacak. Tarihi duruşmayı izlemek için başta Danıştay üyeleri, Barolar Birliği, CHP ve kitle örgütü üyesi olmak üzere yüzlerce kişi gelecek

08.08.2006 12:24

Danıştay saldırısının sanığı Arslan'ın yargılanmasına cuma günü başlanacak. Tarihi duruşmayı izlemek için başta Danıştay üyeleri, Barolar Birliği, CHP ve kitle örgütü üyesi olmak üzere yüzlerce kişi gelecek

Cumhuriyet tarihine "yargıya" yönelik en kanlı eylem olarak geçen Danıştay saldırısı ile ilgili bu cuma başlayacak olan duruşmaya, görülmemiş bir ilgi var. Başsavcılık ve güvenlik birimlerinden alınan bilgilere göre, ilk kez bir davaya adli tatil olmasına rağmen "tüm" Danıştay üyelerinin tamamına yakınının katılacağı öğrenilirken, davaya ilgide bir ilk daha gerçekleşecek ve askeri yargı mensupları duruşmaya "sivil" olarak izlemeye gelecekler. Duruşmaya ayrıca, 17 Mayıs 2006'da İstanbul Barosu Avukat'ı Alparslan Arslan'nın, gerçekleştirdiği kanlı saldırı da ölen üye Mustafa Yücel Özbilgin adına yüzlerce avukatın "müdahil" olarak, saldırıda yaralanan 2. Daire Başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu ise "mağdur" olarak salonda yerlerini alacaklar.

SALON 150 KİŞİLİK

Başkanlığını yılların tecrübeli hakimi Mehmet Orhan Karadeniz'in yapacağı davanın görüleceği 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin salonu yaklaşık 150 izleyici kapasitesine sahip. Ancak, duruşmaya başta Barolar Birliği üyesi yüzlerce avukatın yanısıra, başta CHP olmak üzere bazı parti milletvekilleri ile onlarca Demokratik Kitle Örgütü'ne mensup vatandaşlar ve bazı yabancı elçilik temsilcileri de gözlemci olarak gelecek. Salona giremeyenlerin ise desteklerini mahkeme önünde bekleyerek gösterecekleri öğrenildi.

GÜVENLİK ARTIRILACAK

Şimdiye kadar, başta DEP'li milletvekillerinin, bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın, Sivas Madımak olayları davası ve Umut ve Aczimendiler duruşmalarında büyük izdihamların yaşandığı Ankara Adliyesi, 11 Ağustos günü yine tarihi bir gün yaşayacak. Duruşmaya gelen kişilerin özelliği ve beklenen kalabalık nedeniyle, büyük bir izdihamın yaşanacağı dava nedeniyle, Başsavcılık ve Ankara Emniyet Müdürlüğü şimdiye kadar alınan en sıkı güvenlik önlemlerini alacak. Sabah saat 10.00'da başlaması beklenen duruşma öncesi, davanın görüleceği 11. Ağır Ceza Mahkemesi civarında Çevik Kuvvet polisi geniş bir "arama-tarama" kordonu oluşturacak. Adliye'nin otoparkıyla iç içe olan mahkeme girişi nedeniyle, yabancı otolara girişler yasaklanacak, sadece kontrolden geçen basın yayın organlarının canlı yayın ekiplerinin bulunduğu araçlara ve güvenlik mensuplarına ait araçların girişlerine müsaade edilecek. Başta Terörle Mücadele Şubesi'nin sivil polisleri olmak üzere, İstihbarat ve Güvenlik Şubeleri'ne mensup dedektişer çevrede "şüpheli" avına çıkarken, Bomba Uzmanı ekipler çevrede kapsamlı aramalar yapacak. Sarı Basın Kartı bulunmayan medya mensuplarının içeriye alınmayacağı öğrenilen duruşmaya ayrıca, mahkemenin iznine tabi olan salonda "görüntü" alma yasağına uyacağı belirtildi.

Çelik yelek giyecek

Tarihi duruşmaya, halen Sincan F-Tipi Kapalı Cezaevi'nde tek başına bir odada kalan davanın bir numaralı sanığı Alparslan Aslan'ın "çelik yelek"le getirileceği öğrenilirken, yaklaşık 35 kilometrelik bir yolculuk sonunda davanın görüleceği mahkemeye ulaştırılacak. Bu arada uzman bir yargı mensubu, şimdiye kadar verdiği birçok konuya açıklık getiren Arslan'ın duruşmada "sürpriz" açıklamalar yapabileceğini söyledi.

Bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber