Dokunduğun yerden yolsuzluk fışkırıyor

Haber Giriş : 10 Ağustos 2006 09:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet Savcısı Demirci, enerji ihalelerindeki yolsuzluğa ceza yağdırdı İddianamede, iş adamları ve bürokrat ordusu için toplam 96 yıl hapis istendi

ENERJİ sektöründeki pazarın büyüklüğü ve büyük rant bırakan ihaleler, pis koruları da beraberinde yayıyor. Enerji ihaleleri nedeni ile Yüce Divan'da yargılanan eski bakanların yanı sıra bazı iş adamları ve bürokratlar da ihalelere fesat karıştırmak için teşekkül oluşturmaktan suçlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bazı ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla görülen davada esas hakkındaki görüşünü bildiren Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci, iş adamı İbrahim Selçuk'un ?Cürüm işlemek için teşekkül oluşturduğunu?, dönemin üst düzey bürokratları ile bazı iş adamlarının da teşekküle üye olduklarını iddia etti.

Suç örgütü

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dünkü duruşmasına, sanıklardan eski Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Servet Üst ile sanıkların avukatları katıldı.

Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci, iş adamı Selçuk'un, Enerji Bakanlığı'nda edindiği siyasi güç ve çevre etkisiyle kamu ihalelerine fesat karıştırdığını savunarak, Selçuk'un bu amaçla suç örgütü kurduğu ve yönettiğini ileri sürdü. Demirci, dönemin EÜAŞ Genel Müdür Vekili Önder Piyade, Genel Müdür Yardımcısı Servet Üst, soruşturma sırasında milletvekilliğinden istifa eden Cemal Kaya, iş adamları Muzaffer Nasıroğlu ve Cemil Kazancı ile diğer sanıklar Fuat Kutsal, Mesut Dal, Yaşar Gireğiz, Erhan Peker, Cengiz Hasmer, Necati Altın ve Niyazi İsmet Erten'in ise suç örgütünün üyesi olduklarını iddia etti. İbrahim Selçuk'un, ihalelerin gerekirse ertelenmesini, şartnamelerin değiştirilmesini, ilan sürelerinin uzatılmasını sağlamaya yönelik eylemlerde bulunduğunu anlatan Demirci, ?Örgüt üyesi? olarak nitelediği diğer sanıklara da Selçuk'un, ihalelerde nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda talimatlar verdiğini ifade etti.

Bürokratlara kadın

Demirci, Selçuk'un, ihalelerde diğer firmaların yöneticileriyle teklif edilecek kırımlar konusunda pazarlık yaptığı ve şirketlerin birbirleri arasında anlaşmalarını sağladığını, bürokratları da ihalelerden elenmesi istenen firmalar konusunda yönlendirdiğini iddia etti. Selçuk'un, diğer sanıklarla birlikte aldıkları veya katıldıkları ihalelerden elde ettikleri parayı ?çıkma? adı altında paylaştıklarını da söyleyen Demirci, Selçuk ile diğer sanıklardan Kazancı, Nasıroğlu ve Altın'ın, Piyade ve Üst'e, kendilerine çıkar sağlamak amacıyla çeşitli hediyeler verdiklerini, ağırladıklarını ve kadın temin ettiklerini öne sürdü.

Fesat karıştırdı

Savcı Demirci, eski TCK'daki düzenlemelerin İbrahim Selçuk'un lehine olduğunu belirterek, ?cürüm işlemek için teşekkül oluşturma ve yönetme? suçunu düzenleyen 313. maddenin 1 ve 4. fıkraları ile ?ihaleye fesat karıştırma? suçunu düzenleyen 366. maddenin 1. fıkrasına göre 4.5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Demirci, bürokratlar Piyade ve Üst hakkında ise eski TCK'nın 313/1 ve 366/2 maddeleri ile 5237 sayılı yeni TCK'nın ?görevi kötüye kullanma? suçunu düzenleyen 257/3 maddesine göre 9 yıl 6'şar aya kadar hapis cezasına hükmedilmesini talep etti. Savcı 11 kişi hakkında 1 yıl 3 ay ile 6 yıl 6'ay arasında değişen hapis cezaları isteyen Savcı, sanıklardan Bekir Aksoy, Fuat Celepçi, Yalçın Selçuk ve Demet Göktaş'ın ise delil yetersizliğinden beraatlarına karar verilmesini istedi. Duruşma, sanıklar ve avukatlarına esas hakkındaki savunmalarını yapmaları için süre verilerek ertelendi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber