Genelkurmay MEB'ten lisansüstü havacı istedi

Haber Giriş : 15 Ağustos 2006 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay, MEB'ten uçak ve uzay teknolojileri konusunda yurtdışına burslu öğrenci göndermesini istedi

Genelkurmay Başkanlığı, 1416 sayılı kanun gereği yurtdışına gönderilecek 1000 burslu öğrenciyi seçmek üzere Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yetişmiş personel ihtiyacı ve bilim adamı ihtiyacını sorması üzerine ileri uçak teknolojileri ve uzay bilimi konusunda yurtdışında burslu lisansüstü ve doktora öğrencisi yetiştirilmesini istedi. Öğrencilerin ABD üniversitelerinde geliştirilen ?Switchblade? adı verilen yapay zeka ile kontrol edilen insansız uçaklar gibi son teknoloji havacılık çalışmalarında uzmanlaşması hedefleniyor. Genelkurmay'ın talebi doğrultusunda seçilen yurda döndüklerinde orduda görev alacak.

UÇAK VE UZAY

MEB Yükseköğretim Genel Müdürlüğü'nün yurtdışına 1000 yüksek lisans öğrencisi gönderimi uygulaması, TUBİTAK'ta özel bir komisyon aracılığıyla yürütülüyor. Genelkurmay Başkanlığı Uçak Mühendisliği ve Uzay Bilimleri lisans mezunlarından yurtdışına yükseklisans ve doktora öğrencisi gönderilmesini istediğini bildirdi. Genelkurmay Başkanlığı'nın talebi doğrultusunda uçak mühendisliği mezunlarından bakanlıkça mülakat sınavı ile seçilenler, Aerodinamik, Havacılık ve İleri Teknoloji Sevk Yakıtları (Enerjetik Malzemeler- Düşük Oksidasyonlu Özel Yakıtlar), Sevk Yakıtları (Enerjetik Malzemeler- Katı Yakıtlar), Sevk Yakıtları (Enerjetik Malzemeler- Sıvı Yakıtlar), Uçak, Uçak ve Uzay Bilimleri alanlarında ABD ve Japonya'da eğitim görecek.

DÖNÜŞTE MECBURİ HİZMET

MEB'in burslu olarak yükseklisans ve doktora eğitimi almasını sağlayacağı öğrenciler Türkiye'ye dönüşte de Genelkurmay Başkanlığı'nda mecburi hizmet yapacak. Havacılar yurtdışında öğrenim göreceği sürenin 2 katı kadar zorunlu hizmetle yükümlü tutuldu. Buna göre yurtdışında ortalama 3 yıl kalacak öğrenciler 6-7 yıl Genelkurmay'a bağlı mecburi hizmette bulunacak.

Öğrenci üniversitesini kendi seçecek

Burs almaya hak kazanacak adaylar ABD'de ve Japonya'da bakanlığın daha önceden belirlediği ve bu ülkelerin en büyük üniversitelerinin yer aldığı listeden istedikleri üniversiteyi seçebilecek. Adayların mülakatlarda da başarılı olması durumunda, üniversitelerden kayıt kabul belgesi temin etmeleri yeterli olacak. ABD'deki üniversitelerden istediklerinde öğrenim görecek öğrencilerden bazıları daha önce gitmiş ve ABD üniversitelerinde çalışmaya devam eden Türk mühendis öğretim üyelerinden de ders alma imkanına kavuşacak. Bunlar arasında Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nde 20 yıldır Havacılık ve Uzay bölümünde öğretim üyesi olan ve roket ve jet motorları yapımı üzerinde çalışan Prof. Dr. Cengiz Camcı gibi isimler var.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber