Pahalı benzin bizi etkilememiş

Haber Giriş : 18 Ağustos 2006 12:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Benzine dört çekti

ABD'de ve Avrupa'da benzin fiyatı arttı, 4x4 satışı durdu. Dünyanın en pahalı benzininin satıldığı Türkiye'de ise 4X4 satışları patladı.

***

Pahalı benzin bizi etkilememiş

ABD ve İngiltere'de, artan benzin maliyetleri yüzünden arazi tipi yerine daha küçük araçlar tercih edilmeye başlandı. Türkiye'de ise Temmuz itibarıyla otomobil pazarı % 1 daralırken, arazi araçları satışı % 15 arttı.

Tavana vuran akaryakıt fiyatları nedeniyle ABD ve İngiltere'de satışı düşen arazi araçları, Türkiye'de satışı en çok artan otomobiller oldu. Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre; Temmuz itibarıyla geride kalan 12 ayda pazar yüzde 1 daralırken; Sport Utility Vehicle (SUV) olarak adlandırılan arazi araçlarının satışı yüzde 15 yükseldi. Akaryakıt tasarrufu hedefleyen tüketicilerin bu araçlar yerine daha küçük otomobilleri tercih etmesiyle İngiltere'de 106 bin 732 adetlik SUV satışı, 105 bin 196'ya geriledi.

ZENGİN DEVLETLERDE AZALIYOR

ABD'de de aynı tip otomobillerin satışlarının yüzde 28'e varan oranlarda düştüğü belirtilirken; pahalı benzin fiyatlarının bu sonucu doğurduğu üzerinde duruldu. Dünyanın en büyük ekonomisi ABD ve Avrupa Birliği'nin en zengin devletleri arasında yer alan ülkelerde pahalı benzin nedeniyle arazi tipi otomobillerin satışının azalmasına rağmen en pahalı benzini tüketen Türkiye'de artması, "Türkler'i etkilemedi" yorumlarına neden oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber