Son 3 yılda 32 bin sağlık çalışanı saldırıya uğradı

Her gün 31 sağlık çalışanı sözlü veya fiziksel şiddet görüyor. En fazla şiddet olayı devlet hastanelerinde yaşanıyor. Sağlıkçıların yarısı şiddetle mücadele konusunda bilgisiz

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Haziran 2015 08:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Son 3 yılda 32 bin sağlık çalışanı saldırıya uğradı

MERT İNAN

Sağlık çalışanlarına 'Yetti artık' dedirten şiddetin artışı istatistiklere de yansıyor. Türk Tabipler Birliği(TTB) Başkanı Dr. Bayazıt İlhan Türkiye'de hergün, 31 sağlık çalışanın şiddete uğradığını belirterek, "Mayıs 2012'den beri ülke genelinde toplam 32 bin sağlık çalışanına fiziksel veya sözlü saldırı gerçekleştirildi. Hükümet ise bu konuda duyarsız" dedi.

Sağlık-Sen'in "şiddet araştırması"na göre ise, sağlık çalışanlarının yüzde 86.8'i en az bir kez sözel, psikolojik ya da fiziksel şiddete maruz kalmış. Araştırmaya göre, sağlıkçıların yüzde 45.2'si şiddet sırasında nasıl davranmaları gerektiği konusunda bilgisiz.

Dr.Kamil Furtun'un Samsun'da uğradığı saldırıda yaşamını kaybetmesi, sağlıkçıları isyan ettirdi. Türk Tabipler Birliği (TTB) tarafından yapılan açıklamada; "Öfke ile doluyuz; çünkü biliyoruz ki her geçen gün artan ve canımızdan can alan sağlıkta şiddet olaylarını önlemek için pek çok şey yapılabilirdi. Niyetler, hedefler, planlar bu yönde olsaydı Ersin'imiz, Melike'miz, Kamil'imiz bugün bembeyaz önlükleri ile Hastane koridorlarında koşturyor olabilirlerdi" diye konuştu.

3 saldırıdan 1'i fiziksel

TTB Başkanı Dr. Bayazıt İlhan ise Milliyet'e yaptığı açıklamada, sağlıkçılara yönelik şiddet olaylarında patlama yaşandığına dikkat çekti. Türkiye'de hergün 31 sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığını dile getiren İlhan; "Mayıs 2012'den beri toplam 32 bin sağlık çalışanına fiziksel veya sözlü saldırı gerçekleştirildi. Sağlık Bakanlığı resmi verilerine göre saldırıların 3'te 1'i fiziksel, 3'te 2'si ise sözel ve hakaret içerikli. Şiddete maruz kalanların yüzde 56'sı hekim. Saldırı olaylarının yüzde 70'i ise devlet hastanelerinde meydana geldi" diye konuştu.

Yüzde 50 ceza artırımı

Hükümet ve Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'nu duyarsız kalmakla eleştiren İlhan, şunları söyledi:

"Şiddete uğramış ve ihbarda bulunmayan binlerce meslektaşımız olduğunu billiyoruz. 2006'dan bu yana 4 arkadaşımız şiddet kurbanı oldular. Son 4 yılda, 6 hekim intihar etti. Hasta ile sağlık çalışanlarını karşı karşıya getiren olumsuz iş koşulları ve hükümet kanadından sağlıkçılara yönelik aşşağılayıcı ifadeler şiddet olaylarını körüklüyor. Yasa değişikliği önerimiz var ancak dikkate alınmıyor. Doktor saldırıya uğrayınca diğer hastalar hizmet alamayor. Sağlıkçılara saldıran kişiye yüzde 50 artırımlı ceza önerisini gündeme getirdik, dikkate alınmadı. Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'ndan randevu istedik ancak seçim nedeniyle Bursa'da olduğunu söyleyerek ayağına çağırdı."

İstanbul başı çekiyor

İstanbul Tabip Odası, 6 Ocak 2008 ile 21 Kasım 2014 tarihleri arasında kent genelinde sağlıkçılara yönelik toplam 321 şiddet olayının meydana geldiğini duyurdu. Acil servislerde saldırı ve şiddete maruz kalan sağlıkçı sayısı ise 107 olarak tespit edildi. Oda verilerine göre İstanbul'da son 6 yıllık sürede Devlet ve eğitim Araştırma Hastaneleri'nde 188 sağlıkçı şiddete uğrarken, bu sayı özel hastane ve muayenehanelerde 45 olarak tespit edildi. Sağlık ocağında 8, aile sağlık merkezinde 52, üniversite hastanelerinde 23, semt polikliniklerinde 1, verem savaş dispanserlerinde ise 1 sağlıkçının şiddete maruz kaldığı tespit edildi. 2008'den bugüne kadar 3 işyeri hekimi de görev yaptıkları isyerinde saldırıya uğradı. İstanbul Tabip Odası tarafından yapılan araştırmada, 2008'de 17, 2009'da 21, 2010'da 24, 2011'de 58, 2012'de 91, 2013'de 56, 2014'de 42 ve 2015'in ilk beş ayında 10 sağlıkçının saldırı veya şiddete maruz kaldığı saptandı.

%82 endişeli

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş de sağlık çalışanlarının yüzde 82'sinin hasta veya hasta yakınlarından şiddete uğrama endişesi yaşadığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber