Geliri olmayanlar 5 yıllık emlak vergisini geri alabilir

Türkiye'de yaklaşık 2 milyon kişi Emlak Vergisi'ni ödemesi gerekmediği halde ödüyor. Ödemeler ya bilmeden ya da belediyelerin 'vergi hırsı' nedeniyle yapılıyor. Ev hanımları, emekliler, hiçbir geliri olmayanlar ödedikleri 5 yıllık Emlak Vergisi'ni geri alabilirler...

Kaynak : Posta
Haber Giriş : 03 Haziran 2015 12:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Geliri olmayanlar 5 yıllık emlak vergisini geri alabilir

Belediye kaynak derdinde

Türkiye'de 23 milyon Emlak Vergisi mükellefi var. Belediyeler bu mükelleflerden milyarlarca lira vergi topluyor. Emlak Vergisi belediyeler açısmdan önemli bir kaynak demek. Ne kadar çok vergi toplarsa o kadar kar ediyor. Belediyelerin çoğu artan kaynak ihtiyacı nedeniyle vergi ödememesi gerekenlere de borç çıkarıyor. Bu durum özellikle işsizleri, emeklileri, ev hanımlarını gazi, şehit dul ve yetimlerini mağdur ediyor.

200 metrekare şartı var

Peki kimler vergi ödememeli?

Yasaya göre; geliri sadece SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan aldıkları emekli aylığından ibaret olanlar ile bunların dul ve yetimleri Emlak Vergisi ödemiyor. Bu imkandan faydalanmak için evin brüt alanının 200 metrekareyi aşmaması ve sadece 'bir' konutun olması gerekiyor. Bazı belediyeler 200 metrekare sınırını delip vergi alabilmek için metrekareyi kağıt üzerinde artırıyor!

Kiraya verenler...

Evi dışında arsası, iki veya üzeri konutu olanlar vergi ödüyor. Sıfır oranlı Emlak Vergisi için evde bizzat oturmak gerekmiyor. Tek evini kiraya verip oğlu veya kızının evinde oturan emekliler, Emlak Vergisi avantaj mdan yararlanamıyor. Yani vergi ödemeleri gerekiyor. Emekli olduktan sonra, ücretli ya da kendi adına bağımsız olarak çalışanlar da 'sıfır oranlı' Emlak Vergisi'nden yararlanamıyorlar.

EV HİSSELİ İSE...

Vergi avantajından yararlanmak için evin 200 metrekareyi aşmaması gerekiyor. Emekli eşi ile birlikte brüt 300 metrekare eve 1/2 hisseli sahip olan ev hanımı hissesine 150 metrekare isabet etmesine rağmen evin toplam metrekaresi esas alındığı için 'sıfır oranlı' Emlak Vergisi'nden yararlanamıyor.

Hiçbir geliri olmadığını beyan eden kişilerin, sahip oldukları 200 metrekareyi geçmeyen tek konuta ait Emlak Vergisi'ni ödememeleri için; ücret geliri, ticari, smai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, gayrimenkul geliri gibi bir gelirlerinin bulunmaması gerekiyor. Bu kişilerin hiçbir gelirlerinin olmadığına dair taahhüt belgesini imzalayarak belediyeye vermeleri yeterli.

Engelliler de faydalanıyor

Engelliler de vergi ödemiyor. Engellilerin 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenlerine ait Emlak Vergisi'ni ödememeleri için, engelli olduklarını belgelemesi yeterli oluyor. Engelli kimlik kartı sahibi mükelleflerin, bu kartlarını belediyede ilgili görevliye ibraz etmeleri ve dolduracakları forma fotokopisini eklemeleri gerekiyor.

Şehitlerin dul ve yetimleri ile gaziler

Bu kişilerin kendi durumlarına ilişkin formu imzalayarak bulundukları belediyeye vermeleri yeterli. İlgili belediye tarafından mükelleflerin şehit, gazi, dul veya yetim olduklarına ilişkin bilgiler Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından elektronik ortamda sağlanabiliyor


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber