'Kahramanken ordudan atılmış biri oldum'

Arkadaşının öldüğü çatışma sonrası askeri mahkemenin verdiği tazminat kararını AYM'ye başvurarak değiştiren uzman çavuş Mustafa Özer, "Vatan millet için oradaydım. Devlet bana sahip çıksın" dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Haziran 2015 08:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Kahramanken ordudan atılmış biri oldum'

Kemal Göktaş

Uzman Çavuş Mustafa Özer, Şırnak İkizce 2. Komando Tugay Komutanlığı'nda görevli iken 21 Temmuz 2009'da katıldığı operasyonda PKK'nın döşediği mayının patlaması ile çocukluk arkadaşı ölünce "Vietnam sendromu" olarak adlandırılan psikiyatrik rahatsızlık geçirdi ve bu nedenle orduyla ilişiği kesildi. Özer Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) dava açtı. 30 bin TL tazminat kazandı, ancak tazminat talebinin reddedilen kısmı nedeniyle devlete 18 bin TL avukatlık ücreti ödemesine karar verildi. Özer, bunun üzerine AYM'ye başvurdu. AYM Özer'e avukatlık ücreti nedeniyle uğradığı kaybın bir kısmının telafisine ve 13 bin TL tazminata karar verdi. Özer'le, AYM kararının dünkü Milliyet'te yayımlanmasından sonra konuştuk. Özer, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"2009'da çatışmaya girdim. Yan mevzide teröristlerin döşediği mayın patladı. Ben yaralanmadım ama çocukluk arkadaşım yaralandı. Çok etkilendiğim, işitme kaybım olduğu halde onu helikopterle tahliye ettim. Uzun süre psikolojim bozuldu, hiç konuşamadım bilinç kaybına uğradım. Tedavi gördüm. Ama beni attılar. Normalde terörle mücadele kapsamında yaralanan personelin ilişiği kesilmez ama benim hava değişimim 90 gün gösterilerek, bir de idareye dava açmıştım o yüzden atıldım.

'Yaşayan bilir'

Psikolojik rahatsızlıklarım sürüyor. İlişiğim kesildikten sonra tedaviye devam edemedim. Unutkanlık var, sürekli aynı olayları yaşıyorum. Yakın çevrem dahi bana farklı, kötü gözle baktı, ordudan atılmış gibi oldum. Haklılığım ortaya çıktı, tazminatımı aldım ama mağduriyetimi devlet görmedi. 'Sen hemşerim Vatan için yaralandın' demedi kimse. Uzun yıllar kimseyle konuşamadım. Sürekli o anı yaşadım, bunu ancak savaşı yaşayanlar bilir. Bu yüzden bir aile kuramadım. Sosyal hayattan koptum. Ama bu durumum artık göze batsın istiyorum. Bu haberin birilerinin gözüne girmesini istiyorum. Hala borç içinde yaşıyorum. Bir taşeron firmada aracımla asgari ücretle şoförlük yapıyorum. Aracın kredisini asgari ücretle ödemeye çalışıyorum.

'Devlete kırgınlığım çok'

Ben kahraman bir askerken ordudan atılmış bir adam oldum. Oysa rütbeye bakarak girmedim bu işe. Hangi insan Çukurca gibi bir yerde askerken, sınava girip uzman çavuşluk alıp komando olarak yapar bu işi? Vatanıma hala bağlıyım ama devlete kırgınlığım çok. Beni sahipsiz bıraktıklar. En azından beni geri hizmete çekebilirlerdi. 'Tedavi süresince tutalım' demediler.

Hakkari'de bir sürü çatışmaya katıldım, bir sürü takdir yazıldı, üstün hizmet belgeleri verildi. Operasyondan bir-iki ay evvel aynı idare bana takdir yazmasına rağmen haksızlık yaptı. Ben hakkımı aradığımda komutanlar 'bacağın mı koptu ki terör mağduru sayılasın' dediler.

Son aldığı maaşı geri istediler

2010 yılından beri mağdur olduğunu ifade eden Mustafa Özer, Çok işsizlik çektim. bimer'e başvurdum, 'terör mağduruyum' dedim, uygun bir iş istedim. Beni ne emekli ettiler, ne de sahip çıktılar. Açtığım davada gülünç bir rakamla bana tazminat verdiler. O para da borçlarıma gitti. Tazminat isteğimin reddedilen kısmının avukatlık ücretini de bana ödettiler. Ben vatan, millet için oradaydım. İlişiğimi kesince son bir aylık maaşımın iadesini istediler. Çalışmadan önce bir maaş veriyorlar ya, onu talep ettiler. Ödeyemedim. Borç olarak duruyor hala. Bolu Komando Tugayı'na borçlu olarak duruyorum. Görev süresinden erken ilişiğimi kestikleri için memur da olamıyorum. Yardım etmek isteyenler olursa sevinirim, akıl bile verirlerse olur..."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber