HDP'den Ak Parti'ye şartlı da şartsız da destek yok

HDP'nin belirleyeceği parti programında öncelik çözüm sürecinin sürdürülmesi. Ak Partili formüllere kırmızı ışık yakan HDP'de olası CHP-MHP koalisyonuna sergilenecek tavır tartışılıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Haziran 2015 07:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HDP'den Ak Parti'ye şartlı da  şartsız da destek yok

Namık DURUKAN

Ankara'da yeni hükümet senaryoları tartışılırken HDP önceliklerini ve izlenecek yol ve yöntemleri netleştirmek için bugün parti üst organlarını topluyor. HDP'nin, seçmene verilen sözden dolayı Ak Parti'yle hükümet senaryolarında yer almayacağını Ak Parti'ye dışarıdan destek verilmesi formülüne dahi sıcak bakmayacağını açıklaması bekleniyor.

80 kişilik Meclis grubu, 100 kişilik Parti Meclisi, MYK ve danışma organlarını bugün Ankara'da toplayacak olan HDP, iki gün süre ile yeni hükümet senaryolarını tartışacak. Tartışma sonrasında bir yıl süre ile izlenecek parti programı da netleştirilecek.

HDP, kurulacak hükümet senaryoları kapsamında üç ihtimal üzerinde duruyor. HDP, Ak Parti-CHP, Ak Parti-MHP, ve CHP-MHP azınlık hükümeti formüllerinden birinin yaşama geçmesi halinde alacağı pozisyonu tartışıyor. HDP kulislerinde, Ak Partili formüllerin içinde yer alınmaması, CHP-MHP azınlık hükümetine desteğin ise tartışılabileceği konuşuluyor. Ancak bu konuda da ön şart olarak çözüm sürecinin devamı, müzakerelerin sürdürülmesi dile getiriliyor. HDP, hükümet hangi partilerle kurulursa kurulsun çözüm sürecinin başarıya ulaşması yönünde taraf olma iradesini ortaya koyacak. Bu kapsamda, sürecin ilerlemesi için İzleme Heyeti'nin oluşturulması, gerekli adımların atılması ve Meclis'in devreye girmesinin önünü açacak bir siyasal çalışmada ısrarcı olunacak.

Ak Parti'ye kırmızı ışık

Çözüm sürecinin bütün aşamalarında, yapılan görüşmelerde hükümetin süreci zamana yayması, çözümden uzaklaşması ve alınan kararları tüm ısrarlara rağmen uygulamaması nedeniyle Ak Parti ile HDP arasında ipler gerilmişti. Seçim faaliyetleri kapsamında yapılan propagandalarda Ak Parti yöneticilerinin, süreci HDP ile görüşmeyeceğine yönelik açıklamalar yapması bardağı taşıran damla olmuştu. Bu nedenle, Ak Partili formüllerin dışarıdan desteklenmesi de düşünülmüyor.

MHP'li koalisyona kapalı

HDP'li Adil Zozani, partinin ilkesel olarak seçim beyannamesine göre hareket edeceğini, CHP ve MHP koalisyonuna dışarıdan destekçi gibi görünmesinin uzak olasılık olacağını söyledi. Zozani, "Bu durumda HDP tabanına durumu anlatamaz. Ak Parti'nin MHP ile ittifak yapması çözüm sürecinin sonlandırılması anlamına gelebilir. MHP'nin öne süreceği temel şart bu olur. MHP'li koalisyon formülü çözüm sürecinin bitirilmesi üzerine kurulur" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber