Karpuz fiyatı tarladan sonra halde de düştü

TÜRKİYE'nin erkenci karpuz üretiminin tamamına yakınının üretildiği Adana'da kilo fiyatı tarlada 10 kuruş, toptancı halinde ise kalitesi 30 kuruşa kadar düştü. Ancak Adana karpuzu, batı illerindeki toptancı hallerinde nakliye maliyeti nedeniyle 1 lira dolayında işlem görüyor.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 12 Haziran 2015 11:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Karpuz fiyatı tarladan sonra halde de düştü

Ülke genelinde üretilen 4 milyon ton karpuzun yaklaşık yüzde 20'sini üreten Adana'da, karpuz fiyatları tarladan sonra toptancı halinde de düşüş yaşadı. Adana Büyükşehir Belediyesi Hal fiyatları listesinde birinci sınıf karpuzun kilosu 60, ikinci sınıf karpuzun kilo fiyatı ise 30 kuruş olarak belirlendi. Karpuz fiyatındaki erken gerilemenin nedenleri ise 'Havanın yurt düzeyinde serin gitmesi üzerine tüketicinin talebi yetersiz kalması', 'Kabak aşısı diye tanımlanan cinste yüksek fiyata satmak için erken hasat yapıldı, bu cins karpuzun yerli cinse göre çok tatsız ve lifli olan olgunlaşmamışı tüketiciyi bir süre daha beklemeye yöneltmesi' olarak sıralandı.

HAVANIN SERİN GEÇMESİ KARPUZU VURDU

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, fiyatlardaki düşüşü Türkiye'nin batısında ve karpuz tüketiminin yüksek olduğu İstanbul ve Ankara başta olmak üzere bazı şehirlerde havanın serin gitmesine bağladı.

Piyasada 'erkenci' karpuzların yer aldığını anlatan Karademir, "Bu yıl Adana'da 120 bin dekar alana yaklaşık 800 bin ton karpuz ekildiğini tahmin ediyoruz. Bu mevsim koşullarında erkenci karpuz için aslında bu fiyatları çok az buluyoruz. Burada aslında temel iki sıkıntı görüyoruz. Birincisi planlamanın yapılmaması. Yani bilinçsiz olarak herkesin karpuz üretimine başlaması. İkincisi mevsimlere göre karpuz tüketiminin yoğun olduğu illerde başta İstanbul ve Ankara olmak üzere havaların yağışlı ve soğuk geçmesinden dolayı karpuza olan talep azalıyor. Eğer havalar sıcak olsa talepler artacak ve bu fiyatlar muhtemelen daha yükseklere çıkacaktır" dedi.

KATİLE NASIL BELİRLENİYOR?

Piyasada iki kalite karpuzun yer aldığını ve kalitelerin büyüklüğe göre değiştiğini anlatan Karademir, "Karpuz genelde tarlada hasat yaparken iki kümelemede yer alıyor. Birincisi boylamaya bakılarak yapılıyor. Kalite derken zaten iç güzellikle alakalı değil, tamamen boylama ile ilgili fiyatlandırma yapılıyor. Genelde boylama şu şekilde yapılıyor; 4 kilogram ve üzeri yaklaşık 12 kilograma kadar birinci kalite denilen boyları alarak bir fiyat belirleniyor. Bir de daha çok 4 kilogramın altındaki karpuzlar seçilerek ikinci bir fiyat konuyor. Bu da ikinci kalite olarak adlandırılıyor. Aslında meyvenin içiyle alakalı kalitelendirme yapılmıyor" diye konuştu.

Karademir, karpuz alırken renginin mat olmasına dikkat edilmesi, güneş gören bölgesinin sarı olmasına ve vurulduğu zaman tok sesin gelmesi halinde iyi bir karpuz seçilebileceğini sözlerine ekledi.

Akif ÖZDEMİR/ADANA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber