Ramazan'da sağlıklı kalmanın 3 yolu

MANİSA Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, Ramazan ayını sağlıklı geçirmek için 3 farklı öneride bulundu: "Sahura mutlaka kalkın, iftarda aşırıya kaçmayın, iftar ve sahur arası en az 2 buçuk litre su tüketin"

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 19 Haziran 2015 17:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Ramazan'da sağlıklı kalmanın 3 yolu

Ramazan ayının uzun ve sıcak yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle sağlığa daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, sağlıklı bir Ramazan geçirmenin formülünü açıkladı. Dr. Tay, "Sahura mutlaka kalkın, iftarda aşırıya kaçmayın, iftar ve sahur arası en az 2 buçuk litre su tüketin. Karın doyurmak, yeterli ve dengeli beslenme olarak algılanmamalı. Vücudun karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve su ihtiyacının karşılanması önemli. Bu yıl da yazın en sıcak günlerinde oruç tutulacağı ve aç kalınacak sürenin 17 saat olduğu göz önüne alındığında, hastalıklara davetiye çıkarmamak için Ramazan'da beslenmeye daha fazla özen göstermek gerekiyor" dedi.

Ramazan'da gıda alımının azalmasıyla metabolizmanın daha az çalışacağına dikkat çeken Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, istemsiz kilo artışına yol açmamak için oruç tutacak kişilerin, yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermesini istedi. Dr. Tay, sahur ve iftarda iki ana öğün, iftardan sonra 1 saat arayla iki ara öğün şeklinde düzenlemesinin önemine işaret etti. "Bir kişilik oruç tutup, iki kişilik iftar yapmayın" diyen Dr. Tay, bol kalorili besinler yerine daha rahat sindirilebilen besinlerin yenilmesi gerektiğini belirtti. Rahat oruç tutabilmek için kahvaltılık iftar tabağı, bir kase çorba, salata, bir tabak et, sebze yemeği, 2-3 dilim tam buğday ekmeği ve en az yarım litre su içilmesini öneren Dr. Tay, aşırı şerbetli, unlu ve yağlı tatlılar yerine de sütlaç, güllaç, muhallebi gibi tatlıların ya da meyvenin tercih edilmesini, porsiyonların ise küçültülmesini tavsiye etti.

SIVI ALIMINA DİKKAT

İftardan sahura kadar geçen sürede 2 buçuk litre su içilmesini isteyen Dr. Tay, yeterli sıvı tüketilmediğinde vücutta oluşacak sıvı ve mineral kaybı sonucu bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemlerinin görülebileceğine dikkat çekti. Sıvı ihtiyacının karşılanabilmesi için başta su olmak üzere ayran ve taze sıkılmış meyve sularının sık sık tüketilmesini önerdi. Oruç süresince vücut dengesinin bozulmaması için sahur öğünün kesinlikle atlanılmamasının altını çizen Dr. Tay, "Üşenmeyin, sahura mutlaka kalkın" dedi. Sahurda, daha tok tutacağı düşünülen hamur işleri, tatlı, kırmızı et, makarna gibi karbonhidrat yönünden zengin besinler yerine bulgur pilavı ve tam buğday ekmeği gibi posalı besinlerin tercih edilmesini önerdi.

Mehmed Hakkı ÖZBAYIR / MANİSA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber