Ünal: Dershane kanunu diye bir kanun yok

AK Parti'nin eğitimci Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Anayasa Mahkemesi'nin dershane kararını değerlendirdi. Ünal, "Dershanelerin 1 Eylül 2015'e kadar dönüşümü sağlanacak ve bu tarihte kapanacak.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 16 Temmuz 2015 08:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ünal: Dershane kanunu diye bir kanun yok

Anayasa Mahkemesi dershanelerin kapatılmasına dair düzenlemeyi iptal etti. Ancak, daha önceki kanunun yürürlüğe girmesi konusunda karar alamaz. Bu şu demek; Şu anda dershane statüsü diye bir statü söz konusu değil. Dershanelerin kapatılmasına dair bir düzenleme iptal edildi ama dershane diye de bir statü yok." dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "Anayasa Mahkemesi'nin işleyişi bakımından da manidardır. Paralel yapının dışında tüm dershaneler dönüşümünü tamamladı. Aslında AYM bu kararla paralel yapının dershanelerini rakipsiz hale getirdi kendi düşüncelerine göre. Ancak statüleri olmadığı için bu mümkün olmayacaktır." diye konuştu.

Adı dershane olamaz

AK Parti'li Anayasa Hukukçusu Mustafa Şentop da AYM'nin kararıyla dershanelerin tekrar açılabileceği beklentisinin doğru olmadığını söyledi. Şentop, , "Özel öğretim kurumları arasında dershane diye bir kurum yok. İptal kararıyla, kapatmaya, dönüştürmeye dair olan maddeler bütünüyle iptal edilmiş olsa bile dershane diye bir kurum yok. Onu yeniden AYM ihdas edemez. Yeni bir kanunla bunun ihdas edilmesi lazım" dedi. Şentop, AYM'nin tavrındaki çelişkilere de vurgu yaparak, "Madem hukuka açık aykırılık görüyordunuz, yürürlüğü durdurma kararı verebiliyordun. Bu talep edildi. Vakti zamanında yürürlüğün durdurulması talebini reddetti. AYM 'açıkça hukuka aykırılığın' olmadığını düşündüğü için o kararı vermedi, 6 ayda ne değişti? Hukuk mu değişti?" diye sordu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop, AYM'nin kararıyla, özel eğitim kurumları arasından dershane kavramının çıkartıldığını kaydetti. Şentop, "Dolayısıyla kanunun saydığı özel öğretim kurumları arasında 'dershane' diye bir kurum yok. İptal kararıyla, kapatmaya, dönüştürmeye dair olan maddeler bütünüyle iptal etmiş olsa bile dershane diye bir kurum yok, onu yeniden AYM ihdas edemez. Yeni bir kanunla bunun ihdas edilmesi lazım" dedi. Şentop, "Burada devlet, 'dershane' diye bir kavramı, nitelendirmeyi kaldırmış. Senin yaptığın ne olursa olsun ona 'dershane' diyemeyeceksin. Başka bir isimle devam etmesi gerekir. O zaman o kavramın çerçevesi de yine hukuk çerçevesinde belirlenerek devam edilecek" diye konuştu.

Dershane ruhsatları yenilenmeyecek!

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, AYM'nin dershaneleri kapatması kararı verdiğini ancak Milli Eğitim Bakanlığı'nda artık dershane statüsü kalmadığını söyledi: "AYM daha önceki kanunun yürürlüğe girmesi konusunda bir karar alamaz. Şu anda MEB'te dershane statüsü diye bir statü söz konusu değil. Öncelikle gerekçeli kararı görmemiz lazım. Ama her halükarda şu ana kadar dönüşümünü sağlamayanlar dershane olarak devam edemeyecek. Çünkü bir statüleri ve kanunları olmadığı için MEB bunları, "Statünüz nedir? Bünyemizdeki statülerden birini seçin. Okul mu, kurs mu, yoksa etüt merkezi mi olmak istiyorsunuz?" diye soracak. Statüsü olmadan bir kurumun eğitim vermesi mümkün değil. Dolayısıyla MEB bu kurumlara bir tanımlama çağrısı yapacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber