Her dilden ağıtlar Türkiye'yi ağlattı

Suruç'taki patlamada can veren 32 kişiden 28'inin cenazesi kimlik tespiti ve otopsilerin ardından ailelerine teslim edildi. Adli Tıp önünde bombanın yok ettiği hayatların yakınları Türkçe ve Kürtçenin yanı sıra Lazca, Çerkezce ağıtlarla Edirne'den Kars'a herkesi ağlattı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Temmuz 2015 08:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Her dilden ağıtlar Türkiye'yi ağlattı

Namık Durukan-Gaziantep

Suruç'taki bombalı saldırıda yaşamını yitirenlerin cenazeleri, önceki akşam başlayıp dün Sabah saatlerinde biten otopsilerin ardından annelerinin ağıtları, babalarının gözyaşları ve zılgıtlarla memleketlerine gönderildi. Yaşamını yitiren gençlerden yarım kalmış yaşamlarının öyküleri kaldı.

Patlamada yaşamını yitiren çoğunluğu üniversite öğrencisi 32 kişiden 28'inin cenazeleri Gaziantep Adli Tıp'ta yapılan otopsi sonrası ailelerine teslim edildi. Üçü kadın dört cenazenin kimlik belirleme çalışmaları ise devam ediyor.

En acı liste

Cenazelerin Gaziantep'teki Adli Tıp'a getirilmesi ile birlikte Türkiye'nin farklı kentlerinden aileler de Gaziantep'e geldi. Burada kurulan kriz masasında, eli yüreğinde, çocuklarının isimlerini arayan aileler listede isimlerini görmeyince buruk sevinç yaşadı. Çocuklarının isimlerini listede gören anne, baba ve yakınlarının feryatları ise Adli Tıp'ı inletti.

Sloganlar ve marşlar

Türkçe ve Kürtçenin yanı sıra Lazca, Çerkezce ağıtlar yakan anneler, saatler ilerledikçe acılarını diğer annelerle paylaşmaya, çocukları ile ölmeden önce yaptıkları konuşmaları anıları birbirlerine anlatmaya başladı.

Otopsisi tamamlanan 5 kişi gece ve sabah erken saatlerde yakınları tarafından teslim alınıp memleketlerine götürüldü. 23 kişinin cenazeleri de otopsinin ardından Asri Mezarlık'taki Bahattin Nakıpoğlu Camii'ne getirildi. Cenaze namazı sonrasında ölen gençler için bir dakikalık saygı duruşu yapılırken aileleri, ağıtlar yaktı. Törenin ardından cenazeler sloganlar ve marşlar eşliğinde memleketlerine uğurlandı.

'Ezgi bana şaka yapma'

Samsunlu Aydan Ezgi annesi Aynur Şalcı, kızının öldüğünü kabullenemiyor. Dört en büyüğü olan kızını tatil için gittiği İstanbul'da beklerken ölüm haberini alıyor. Feryadı yürek dağlıyor: "Ezgi Şaka yapma, kötü bir şaka. Sen benim ilk göz ağrım, bebeğimsin. Ben seni İstanbullarda bekliyordum."

'Düğününe gelin'

Serhat Devrim'in annesi Canan, tek erkek evladını ölenlerin listesinde görmeyince umutlanıyor, karşıdan çıkıp gelmesi için dua ediyor. Ancak kısa süre sonra acı haberi alıyor. Anne Canan, baba Yavuz ve dede Maşallah, haberi alır almaz yıkılıyor. Anne Canan'ın, "Sen benim göz bebeğimdin. Toprağın altına nasıl koyacağım, ona yakışmaz. O benim her şeyimdi, gitti dalyanım. Kim espri yapacak, beni uykudan kaldıracak. Ne hayaller kurardı. O öldü ben de öldüm. Yavrum yatağın boş kalacak. Gelin Serhat'ın düğünü var, düğününe gelin" ağıdı kendisini sakinleştirmek isteyenleri de ağlattı.

'Sana doyamadım'

İstanbul Arel Üniversitesi'nde psikoloji okuyan Mardin Kızıltepeli Murat Yurtgül, ölüme çocukluk arkadaşı Mersin Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi Emrullah Akhamur'la birlikte yakalanmış. Anne, oğlunun duygusal bir çocuk olduğunu, düşmanına bile yardım yapmakta tereddüt etmediğini belirtirken, "Ne istedi verdik. Kobani'ye gitmek istedi, yok diyemedim. Yurtseverim, solcum, doktorum, psikoloğum, sana doyamadım" diye konuştu.

Anneye son veda

HDP Bursa Milletvekili adayı Metin Kılıç'ın eşi Ferdane Kılıç'ın cenazesi taşınırken, tabuta omuz veren kızı Sinem (solda en arkadaki) gözyaşlarına boğuldu.

Hasta önlüklü baba oğlunun cenazesinde

Patlamada yaşamını yitiren Çağdaş Aydın'ın babası Fethi Aydın yaralı kurtuldu. Kolu kırılan vücudunda yer yer yaralanmalar meydana gelen acılı baba Şanlıurfa'da tedavi gördüğü hastaneden izin alıp hasta önlüğüyle Gaziantep'teki cenaze törenine geldi. Fethi Aydın, "30 yoldaşımızı şehit verdik. Nice 30'ları da vereceğiz. Evimi taşladılar ama mücadelemden vazgeçmedim" dedi. Daha sonra oğlunun tabutuna kapanan Aydın, törene katılanlar tarafından teselli edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber