Karaburun'a deprem istasyonu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2006 22:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İzmir'in Karaburun ilçesine ?küçük depremcikleri gösteren? istasyon kurulacağı bildirildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Uluğ, yaptığı yazılı açıklamada, kendisinin başkanlığında yürütülen projenin yıl sonuna kadar hayata geçirileceğini belirtti.

?Toplum Afet Gönüllüsü Oluşturma Projesi? kapsamında yürütülen ve bir süre önce yeri tespit edilen istasyonun, Değirmentepe Sahil ve Gözetleme İstasyonu Komutanlığına kurulacağını kaydeden Uluğ, ?Alp Himalaya kuşağında? bulunan Türkiye'nin, dünyanın önemli deprem kuşaklarından birinde yer aldığını anımsattı.

Anadolu'da tarih boyunca her zaman büyük depremler oluşabildiğini ifade eden Prof. Dr. Uluğ, şu bilgiyi verdi:

?Bundan sonra da depremler olacaktır. İstatistik olarak her yıl Anadolu'nun bir tarafında hasar yapıcı deprem meydana geliyor. Bizim üzerinde yaşadığımız bölgede, denizde gerçekten depremsel olgu olan bir yerde yaşıyoruz. Depremlerden kaçınılmaz. Bizim kaderimizin bir parçasıdır. Zemin problemi olan yerlere üstüne üstük bir de problemli binalar yaparsak, afet kaçınılmaz olur. Ülkemizin deprem riski altında bulunduğu bir gerçektir. Bunda falcılık yapmaya gerek yok.?

Uluğ, afetlere hazırlıklı olunmasının hem mal, hem de can kaybının en aza indirilmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Karaburun fayının tarihte büyük depremler ürettiğini, bundan sonra da üretebileceğini dile getiren Prof. Dr. Uluğ, Karaburun'dan Yunanistan'ın Sisam Adası'na kadar, karadan ve denizden geçen fay hattı olduğunu bildirdi.

(Toplum Afet Gönüllüsü Oluşturma Projesi) çerçevesinde projeyi anlatarak, hayata geçirmeyi amaçladıklarını bildiren Uluğ, bu çerçevede çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

?AMACIMIZ İLK ETAPTA ON DEPREM İSTASYONU OLUŞTURMAK?

İzmir ve çevresine on tane deprem istasyonu kurma projeleri bulunduğunu, beş istasyon oluşturduklarını, Seferihisar, Urla, Çeşme gibi belediyelerden destek alıp, beş istasyonu daha oluşturacaklarını kaydeden Prof. Dr. Uluğ, şöyle devam etti:

?Karaburun'da istasyonu, Değirmentepe Sahil ve Gözetleme İstasyon Komutanlığının bulunduğu alanda kurmayı kararlaştırdık. Bu kuracağımız deprem istasyonu 1 büyüklüğündeki depremi bile hissedecek ve üstelik doğru bilecek. Bu aletler kurulduktan sonra biz diyeceğiz ki Kandilli Rasathanesinin tespit edemediği, Karaburun'da 1 aydır, 6 aydır, 1 yıldır deprem etkinliği var.

1, 2 gibi büyüklükte çok muntazam dizilimler gösteriyor. Bunlar gelecekte büyük bir deprem üretebilir. Ama büyük depremler, olmadan önce mutlaka doğada aylar öncesi başlayan ipuçları gözlenir. Hiçbir zaman aniden olmaz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber