Okul formasının arması, kıyafet fiyatını 3'e katladı

Haber Giriş : 11 Eylül 2006 06:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıllık ücretleri astronomik rakamlara ulaşan özel okullar, eğitim ve kitap ücretleriyle olduğu kadar, okul forması fiyatlarıyla da el yakıyor. Öğrencilerin etek, pantolon, hırka, tişört, gömlek, şort ve eşofman takımdan oluşan kıyafetlerinin toplam tutarı okuluna göre 200 ile 500 YTL arasında değişiyor. Bu kıyafetler okullar tarafından çeşitli firmalara toptan olarak yaptırılmasına rağmen ünlü çocuk mağazalarında satılanlardan daha pahalı. Özel okulların büyük kısmı formalarını anlaştıkları firmalara diktiriyor. Veliye de alabilecekleri adresler bildiriliyor. Ancak etek veya tişörtler ünlü çocuk markalarının çok üzerinde fiyatlarla satılıyor. Örneğin beyaz tişörtler çocuk giyim mağazalarında 10-15 YTL'ye satılırken, aynı tişört okul arması taşıdığında ise fiyatı 40 YTL'ye kadar çıkıyor. Mağazaların satış yetkilileri, öğrencilerin en çok kirlenen giysilerinin gömlek ve tişörtler olduğunu belirterek, 'Veliler, bu ürünlerden birkaç tane satın almak istiyor. Bu durumda armalı ürünler çok pahalıya geliyor' dedi.

'Uyum' için zil erken çaldı

İLKÖĞRETİM 1. sınıfa kayıt yaptıran yaklaşık 1 milyon 300 bin öğrenci, 'uyum sağlamak için' bugün okula başlıyor. 11-15 Eylül arasındaki uyum programı süresince kıyafet serbest olacak ve yarım gün uygulanacak.

Öğrencilere ilk gün okul gezdirilecek. İkinci gün ise sınıf öğretmenleriyle tanışacak. Sınıf içinde veya dışında oyun oynayabilecek öğrencilere 'eve güvenle gelip gitme eğitimi' de verilecek. Sınıf içi ve sınıflar arası kültürel etkinlikler, eğitici oyunlar ve dramalar düzenlenecek.

Bu arada bazı özel okullar da bugün eğitim öğretime başlıyor. Yabancı okullar yıl içinde yapılacak paskalye ve Noel tatilleri nedeniyle erken açılırken, Türk okullar da nisan ayında yapacakları bahar talini telafi etmek için eğitim-öğretime bir hafta erken başlayacak.

Okula göre fiyat

İSTANBUL'da 10'dan fazla özel okula üniforma diken bir firmanin yetkilisi Sevil Bursa, çalıştığı okullarda tişört, etek, gömlek modellerin benzerlik gösterdiğini ancak fiyatların farklı olduğunu söyledi. Okullarla anlaşma yapılırken ürünlerin cinsine göre fiyat belirlendiğini belirten Bursa, 'Bazı okulların yetkilileri formaların yüzde 100 pamuklu kumaştan dikilmesini tercih ederken, bazı okullarda yetkiler daha farklı istekte bulunuyor. Kumaşın cinsine göre de fiyatlar değişiyor' dedi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber