Ekonomide ciddi UYARI !

Haber Giriş : 11 Eylül 2006 15:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Goldman Sachs İdari Direktörü Ahmet Akarlı, gelişen piyasalarla ilgili riskler bulunduğunu söyledi. Önümüzdeki 3-6 aylık vadede mayıs-haziran aylarında gördüğümüz türden bir dalgalanma olabileceğini vurgulayan Akarlı, Türkiye'nin iç siyasi dengelerde ciddi bir sıkıntı yaşanmadığı takdirde, sıkı maliye ve para politikalarının desteği ile bu dalgalanmanın boyutlarının sınırlı kalabileceğini belirtti.

Sonbaharda piyasalarda yeni bir dalgalanma olasılığı var mı?

Sonbaharda mevsimsel bir etki olduğunu söylemek zor. Ancak gelişen piyasalarla ilgili riksler var ve önümüzdeki 3-6 aylık vadede mayıs-haziran aylarında gördüğümüz türden bir dalgalanma olabileceğini düşünüyoruz. Türkiye'nin iç siyasi dengelerde ciddi bir sıkıntı yaşanmadığı takdirde, sıkı maliye ve para politikalarının desteği ile bu dalgalanmanın boyutları sınırlı kalabilir ve makro dengeler üzerindeki etkisi büyük ölçüde hafifletilebilir. Ancak siyasi gerginliklerin dış piyasalarda dalgalanmalarla çakışması daha ciddi bir dalgalanma riskini beraberinde getirebilir.

Piyasaların önündeki en büyük 3 risk nedir?

Gelişen piyasaların zorlu bir dönemden geçmesi en ciddi risk. Dünyada enflasyon ve büyümede belirsizlikler devam ediyor. Yatırımcılar risk azalma eğilimine giribilir. Ancak Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerle ilgili belirsizliklerin de Türkiye ile ilgili orta vadeli risk algılamasını olumsuz etkilediğini düşünüyoruz. Ancak uzun vadede Türkiye'nin görünümü son derece olumlu. 2007 belirsizliği atlatıldıktan sonra ekonominin tekrar güçlü uzun vadeli büyüme rayına oturacağı kanaatindeyiz.

Enflasyon düşüş, yıllık bazda devam edecek mi?

Ağustos ayında fiyatların düşmesi ağırlıklı olarak mevsimsel etkiler, YTL'nin değer kazanması ve petrol fiyatlarındaki gerilemeden kaynaklandı. Eylül ve ekim ayında mevsimsel etkiler tam tersi bir etki yaratacak; iç talep de bir miktar toparlanıyor. Dolayısıyla aylık ortalama yüzde 1'lik bir artış şaşırtıcı olmayacaktır.Yıl sonu itibarıyla tüketici enflasyonunun yüzde 9.5'e gerilemesini bekliyoruz.

Enflasyon 2007 yılında yüzde 6.5-7

2007 enflasyon hedefinin ulaşılabilir olduğu kanaatinde değiliz. YTL'nin bir miktar değer kaybetmesi beklenebilir. Bunun dışında petrol fiyatları ile ilgili belirsizlik ve hizmet sektöründeki fiyat katılığı devam ediyor. Gelirler politikası ve maliye politikası ile ilgili orta vadeli riskler de enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Ekonomide daha ciddi bir yavaşlama olmadığı takdirde önümüzdeki sene enflasyonun yüzde 6.5-7 arasında gerçekleşmesini bekliyoruz.

GOLDMAN SACHS NEDEN UYARDI?

'Üç ay içinde ikinci dalga gelebilir' uyarısı yapan Goldman Sachs İdari Direktörü Ahmet Akarlı şu risklere dikkat çekiyor:

Risk 1: Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimlerle ilgili ciddi belirsizlikler var.

Risk 2: Türkiye'nin dış dengesi hala ciddi açık vermeye devam ediyor. Dolayısıyla YTL'nin bir miktar değer kaybetmesi beklenebilir.

Risk 3: Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan piyasalar grubunun hepsini zorlu bir süreç bekliyor. Rİsk 4: Uluslararası piyasalardaki petrol fiyatları ile ilgili belirsizlik ve ticarete tabi olmayan mal gruplarındaki fiyatlama katılığı devam ediyor.

138 YILLIK BANKA

1869 yılında kurulan Goldman Sachs dünyanın en eski ve en büyük yatırım bankalarından biri. Merkezi New York'ta bulunan şirketin, Londra, Tokyo, Frankfurt, Hong Kong gibi dünyanın finans merkezi olarak kabul edilen şehirlerinde ana ofisleri bulunuyor. Ayrıca şirketin 20 ayrı ülkede 50'nin üzerinde ofisi var.

MERKEZ'İN İLETİŞİMi GÜÇLENDİRİLMELİ

Merkez Bankası Başkanı atama süreci son derecede yanlış yönetildi. Bu durum yeni yönetim üzerinde hala ciddi bir baskı yaratmaya devam ediyor. Faizlerin agresif bir biçimde artırılması kredibilite sorunlarının bir kısmının aşılmasını sağladı. Ancak kredibilite tesis etmek uzun vadeli bir süreç gerektiriyor; Merkez Bankası'nın orta vadeli görüşlerinin doğru çıkması piyasa açısından son derecede önemli bir gösterge olacaktır. Ayrıca Merkez Bankası iletişim politikasının da güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

AKŞAM / Sefer YÜKSEL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber