Ayaktan başvurularda vaka başı ödemeye ilişkin uygulamalara ilişkin Maliye Genelgesi

Haber Giriş : 11 Eylül 2006 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü

Sayı: B.07.0.BMK.0.18.100- 11.09.06 17904

Konu: Ayaktan başvurularda vaka başı ödemeye ilişkin uygulamalar

Sağlık harcamalarına yönelik olarak kaynakların tasarruflu ve etkin kullanımını sağlamak, sağlık kurum ve kuruluşlarının faturalama işlemlerinin, geri ödeme kurumlarının ise fatura inceleme ve ödeme işlemlerinin kolaylaştırılabilmesi açısından ayaktan hastalara verilen sağlık hizmetlerine ilişkin faturalama ve ödeme işlemlerinin 01.07.2006 tarihinden itibaren 8 sıra no'lu Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği ile getirilen düzenlemeler çerçevesinde yapılması kararlaştırılmıştır.

Yeni uygulamaya ilişkin olarak Bakanlığımıza ulaşan bilgilerden; ayakta tedavi kapsamında sağlık kurumlarına başvuran hastalardan fark bedel talep edildiği veya alındığı, her bir muayene ve tetkik işlemi için ayrı ayrı sevk kâğıdı istendiği ve hastaların bazı tahlillerini kurum dışında yaptırmak zorunda bırakıldıkları anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, ayakta tedavi gören hastaların muayene, tetkik, tahlil ve tedavi işlemleri nedeniyle uygulanacak fiyat tarifeleri 29.04.2006 tarih ve 26153 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan (6) sıra no'lu 2006 Yılı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği ile belirlenmiştir. Vaka başı ödeme uygulamasında ayakta tedavi kapsamında verilen tedavi hizmeti karşılığı bedeller ise (8) sıra numaralı Tebliğ uyarınca belirlenen tarifeler dikkate alınarak hesaplanacağından, bu uygulama kapsamında tedavi hizmeti verilen hastalardan vaka için belirlenen tarife dışında hiçbir gerekçe ile fark bedel talep edilmeyecektir.

Bunun yanında, 6 sıra no'lu Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliğinin ?2.2.Sevk İşlemleri? başlıklı maddesinde de belirtildiği üzere aynı sevk kağıdı ile bir sağlık kurumuna müracaat edenlerin ilk muayenesini müteakip yeni bir sevk kağıdına gerek kalmaksızın değişik bölümlerde aynı sevk kağıdı ile muayene, tetkik, tahlil ve tedavi olmaları mümkün bulunmaktadır. Bunun için yeterli sayıda nüsha içeren hasta sevk kâğıdının düzenlenmesi ve sağlık kurumlarınca tüm nüshaların ilk nüsha gibi değerlendirilerek işlem yapılması esastır. Sonraki muayeneler konsültasyon olarak kabul edilecektir.

Bu nedenle, vaka başı ödeme uygulamasında da sağlık kurumlarınca kesin tanı konuluncaya kadar muhtelif muayene ve tetkike tabi tutulmak zorunda kalan hastaların birden çok sevk kâğıdı getirmesini gerektirebilecek uygulamalara sebebiyet verilmemesi gerekmektedir. Hastanın başvurduğu branş hekiminin, hastanın başvuru şikayetleri çerçevesinde isteyeceği konsültasyonlar başka bir sevk kağıdı istenmeden sonuçlandırılacaktır.
Bilgilerini ve gereğinin buna göre yapılmasını arz ve rica ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber