Seçim hükümeti nasıl kurulacak?

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hükümet kurma çalışmalarından sonuç alınamaması üzerine olası "seçim hükümeti"nin nasıl kurulacağı konusu tartışma yarattı.

Haber Giriş : 20 Ağustos 2015 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Seçim hükümeti nasıl kurulacak?

KEMAL GÖKTAŞ

Anayasanın, "Seçimlerde geçici Bakanlar Kurulu" başlıklı 114. maddesinde Cumhurbaşkanı'nın hükümetin kurulamaması üzerine seçimlerin yenilenmesine karar vermesiyle Bakanlar Kurulu'nun çekileceğini ve Cumhurbaşkanı'nın geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atayacağı hükme bağlanıyor. Maddede geçici Bakanlar Kurul'una, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlarının Meclis'teki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye (bakan) alınacağı belirtiliyor.

Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını TBMM Başkanı'nın tespit ederek Başbakan'a bildireceğini düzenleyen maddede, "Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Meclis içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanır" hükmü yer alıyor. Buna göre geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmi gazete'de ilanından itibaren 5 gün içinde kurulacak ve güvenoyuna başvurulmayacak.

Maddedeki, "teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya çekilen partililer" ifadesi nedeniyle Başbakan'ın bakanları doğrudan kendisinin belirleyebileceği belirtildi. Bu durumda örneğin teklif götürülen bir HDP'linin bakanlığı kabul etmemesi halinde yerine bağımsız bakan atanabilecek.

'Teamül oluşacak'

Eski Ak Parti Milletvekili ve Anayasa Hukuku Profesörü Zafer Üskül, ise geçeci Bakanlar Kurulu'nu belirleyecek olan Başbakan'ın koalisyon hükümeti ya da tek parti hükümetine göre özgürce hareket edemeyeceğini belirterek, "Öncelikle partilerin milletvekili sayısına oranla bakanları belirlemesi gerekecek. Ancak bu konuda anayasada çok ayrıntılı bir düzenleme yok" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber