Gişe çalışanı memurlar ekmek sürücüler yol derdinde

Haber Giriş : 17 Eylül 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

12 senedir gişe memurluğu yapan Selami Göksu (38), her gün yüzlerce aracın geçtiği Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün en kıdemli çalışanlarından biri. Dört sene önce egzost gazı zehirlenmesi nedeniyle rahatsızlanan Göksu, iki hafta süreyle hastanede yatmış. Bu durum sadece Göksu'a özgü değil. Göksu gibi sağlık problemi yaşayan ve hak ettikleri ücreti alamadığını düşünen çalışanlar perşembe günü eylemdeydi.

KESK'e bağlı Yol, Yapı, Altyapı, Tapu ve Kadastro Emekçileri Sendikası (Yapı-Yol Sen) üyeleri, ?insanca yaşanacak ücret? ve toplu sözleşme talebiyle iş yavaşlattılar. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde saat 15.00'te başlayan eylem, Boğaziçi Köprüsü ve otoyollarda ise trafiğin yoğun olduğu saatlerdeydi.

Destek geldi

Çalışanlar maaş artışı isterken, köprü ve otobanların da ücretsiz olması isteğine destek veriyor. Peki, iş yavaşlatan memurlara sürücüler nasıl yaklaştı.

Eylem nedeniyle özellikle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde uzun kuyruklar oluşurken, bazı sürücüler kuyruklara aldırmayarak eyleme destek verdi. Gişe memurlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen sürücüler köprü zamlarına ise tepkiliydi. Bu tepkilerini de korna çalarak gösterdiler. Ancak "1 YTL fazla veririm ama yeter ki şu trafik olmasın" görüşünde olanlar da vardı. Köprü ve otoyolların ücretsiz olmasını savunanlardan bazıları gişe memurlarının eylemlerine destek vermeyerek memurlarla tartıştı.

Sürücülere eylemlerinin gerekçesini açıklayan bildirler dağıtan gişe memurları özellikle ücret ve sağlık konusunda sıkıntılı. 650-700 YTL maaşla vardiyalı çalıştıklarına dikkat çeken memurların sağlık sorunları ise ciddi boyutlarda.

Geçirdiği solunum yetmezliklerini bile hastalıktan saymayan Selami Göksu, egzost nedeniyle gişelerin siyaha büründüğünü çoğu zaman nefes almakta zorlandıklarını belirtiyor. Egzosttaki kurşunun dikkat dağılmasına yol açtığını söyleyen Göksu, bu nedenle çoğu zaman para üstünü yanlış verdiğini veya araçları algılamakta zorluk çektiğini söylüyor. Başka bir memur arkadaşının egzost yüzünden siroz olduğunu söyleyen Göksu, çalışma şartları ağır olanların sahip olduğu fiili hizmet zammından yararlanmak istiyor.

Köprü gişesinde çalışan nadir bayan memurlardan Zeynep Baştürk (35) ise bu ağır ortama ister istemez alıştığını ama bedeninin ne zamana kadar dayanacağını bilmediğini söylüyor. Taciz, laf atma gibi olayların özellikle geceleri sıradan olduğunu söyleyen Baştürk, ıssız otoyol gişelerinde çalışan gişe memurlarının güvenliğinin yetersizliğine dikkat çekiyor. 10-12 saatlik vardiyalı çalışma yüzünden ailesine ve çocuklarına zaman ayıramayan Baştürk'ün aldığı maaş da ancak kiraya yetiyor.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber