'Devlet okullarına üvey evlat muamelesi' iddiası...

Haber Giriş : 17 Eylül 2006 11:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-İş, devlet okullarının ödeneklerinin kısıldığını, buna karşılık özel okullara öğrenci başına 1000 YTL verildiğini belirterek, devletin kendi okullarına üvey evlat muamelesi yaptığını savundu.

Yeni eğitim öğretim yılı başlarken, Milli Eğitim Bakanlığı özelinde eğitimcilerin eğitim sistemine yönelik eleştirilerine bir yenisi de Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası'ndan geldi. Kısa adı Eğitim-İş olan sendika, eğitimdeki sorunların dağ gibi yığıldığını belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı'nın devlet okullarına üvey evlat muamelesi yaptığını savundu.

Eğitim-İş Yönetim Kurulu, okulların açılması dolayısıyla yayınladığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı, atamalarda liyakat esasına uymamakla ve sık sık yayınladığı yönetmelik değişiklikleri ve genelgeler nedeniyle eğitimi yap-boz tahtasına çevirmekle eleştirildi. Özel okullara verilen desteğin yanında devlet okullarına ayrılan ödeneğin yetersizliğinin anlatıldığı açıklamada, velilerden toplanan paralara da dikkat çekildi. Sendika, öğretmen yetiştirme sisteminin yeniden ele alınması gerektiğini belirtirken, öğretmenlerin sınıflandırılmasına neden olacak Kariyer Basamakları uygulamasını da eleştirdi.

?PARASI OLMAYAN OKUMASIN MI??

Eğitim-İş, devlet okullarının ödeneklerinin her geçen gün kısıldığını, buna karşılık özel okullara öğrenci başına 1000 YTL verildiğini, kredi kullanan velilerin faizlerinin yarısının hazineden karşılandığını ifade etti. Özel okullara sağlanan kolaylıklarla devletin kendi okullarına üvey evlat muamelesi yaptığını savunan sendika, eğitimin parası olanın yararlanacağı bir hizmet haline getirildiğini öne sürdü.

Sendika, öğretmenlerin devlet okullarında öğrencilerden para toplamak zorunda bırakıldığını ve bu nedenle velilerle karşı karşıya geldiğini söyledi. Yıl içinde velilerden değişik isimler altında ortalama 200 YTL toplandığını belirten sendika, para toplama işlerinde öğrencilerin, arkadaşlarının yanında mahcup duruma düştüğüne dikkat çekerek gözden kaçan bir noktayı da vurguladı.

Öğretmen maaşlarına da değinen sendika, açıklamasında şunları belirtti:

?OECD, Dünya Bankası ve TÜİK istatistik verilerine bakıldığında öğretmenlerimiz aldıkları ücretler bakımından yoksul birkaç Afrika ülkesinin önünde yer almaktadır. Eğitimcilerimiz bu utanç tablosundan kurtarılmalıdır. Bu sağlanmadan kimse öğretmenden ne kalite ne de başarı beklememelidir.?(

haberx

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber