Partiler listelerini şekillendiriyor

Ankara milletvekili aday listelerine odaklandı. Siyasi partilerin, listeleri YSK'ya vermeleri için tanınan süre yarın saat 17.00'de doluyor. Genel merkezler "aday mesaisi" yaparken, bazı listelerde önemli değişiklikler bekleniyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Eylül 2015 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Partiler listelerini şekillendiriyor

ERCAN ÖZTÜRK/ HAKKI KURBAN

Başkent, milletvekili aday listelerine odaklandı. Siyasi partilerin, listeleri Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) vermeleri için tanınan

süre yarın (cuma) saat 17.00'de doluyor. Tüm genel merkezlerde liderler ve kurmaylar "aday mesaisi"ne odaklanırken, 7 Haziran'da hazırlanan listelerde önemli değişiklikler bekleniyor.

AK Parti'de köklü değişim

Kongrede üç dönem kuralında yapılan değişiklikle birlikte, Bekir Bozdağ, Ömer Çelik, Binali Yıldırım, Taner Yıldız, Burhan Kuzu, Faruk Çelik, Beşir Atalay, Hayati Yazıcı, Mehmet Ali Şahin gibi isimlerin yeniden listelerin ön sıralarına alındığı belirtiliyor.

Doğu ve Güneydoğu'daki listeler yenileniyor. Sadece bir milletvekili çıkarılan Diyarbakır'da Mehdi Eker, Galip Ensarioğlu, Abdurrahman Kurt, Haşim Haşimi gibi isimlerin listede yer alması bekleniyor. Doğu'da listeler şekillendirilirken, STK'lar ve kanaat önderleriyle birlikte "aşiret" etkisi göz önünde tutuluyor.

Çok küçük oy farkıyla vekilliğin kaybedildiği illere özel çalışma yapıldı. Bu illerde "artı oy" getirecek adaylar listeye konuluyor. Bazı partilerle "ittifak" değil, bu kesimlere yakın bazı isimler listelerde olacak. Bu kapsamda Batı illerinde "milliyetçi" yönü öne çıkan, bazı yerlerde de "Milli Görüş" tabanının da sevdiği isimler aday yapılacak.

CHP'de küçük rötuşlar

CHP'nin yarın YSK'ya vereceği listelerde büyük değişiklikler beklenmiyor.

Twitter yazışmaları yargıya konu olan ve 7 Haziran'da listeye alınmayan eski Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran'ın listeye girmesi bekleniyor. 7 Haziran öncesi "önseçim" şoku yaşayan eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün listede yine aynı sırada aday gösterilebileceği konuşuluyor. DAEŞ'in Musul Başkonsolosluğu baskınında 101 gün esaret yaşattığı isimlerden eski başkonsolos Öztürk Yılmaz'ın Ardahan'dan aday olacağı konuşuluyor.

MHP'de Türkeş sıkıntısı

MHP yönetimi, kabineye giren Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş gibi, son dönemdeki politikalar konusunda hassas davranan Murat Başesgioğlu'nu da listeye almayı planlamıyor.

Abdullah Çatlı'nın kızı Gökçen Çatlı'nın 1 Kasım'da listede olması bekleniyor.

HDP'de Kandil etkisi

Dengir Mir Mehmet Fırat, Celal Doğan gibi isimlerin yine listede yer alacağı belirtiliyor.

HDP yönetimi, 7 Haziran seçimlerinde 80 milletvekili çıkaran listeleri büyük oranda korumayı planlıyor.

Listenin Kandil'in onayının ardından kesinleşmesi bekleniyor.

Özpolat'la kavga Özçelik'i yedi!

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun da bulunduğu MYK toplantısında Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özpolat'la yumruklaşan Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, liste dışında kaldı. Deniz Baykal, Muharrem İnce ve Murat Özçelik'in liste dışında kalacağı konuşulurken, Baykal ile İnce'nin listelerde olacağı öğrenildi. Ancak Genel Başkan Yardımcısı Özçelik ile Milletvekili Özpolat, vekillik listesinin dışında kaldı.

ÖZKES'İN YERİNE ÇALIŞKAN

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, MYK'da dış politika konusunda yumruklu kavga eden iki ismi de adaylık listesinin dışında bıraktı. Yine CHP'den istifa eden İhsan Özkes'in yerine Bahçeşehir Üniversitesi'ndeki görevinden ayrılan Koray Çalışkan'ın ismi geçerken, CHP listesini Kılıçdaroğlu ve Bülent Tezcan dışında partide kimse bilmediği dile getiriliyor.

SANDIKLARA 'ZIRHLI' KORUMA

İçişleri Bakanlığı ve devletin ilgili birimleri, seçim güvenliğine yönelik tedbirleri değerlendiriyor. Propaganda sürecinde liderler ve adayların korunmasından oyların taşınmasına kadar her detay ele alınırken, gerektiğinde zırhlı araçlar ve helikopterler kullanılacak. Emniyet, Jandarma ve MİT'in yapacağı koordineli çalışma sonrası art niyetli kişi veya grupların tehdit veya baskı uygulamasına izin verilmeyecek, önleme aramaları yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber