BTK: KEP hayatımızı kolaylaştıracak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, hukuki sonuç doğuran ihbarlar, ihtarlar, itirazlar ve benzeri beyanlar ile teyit mektubu, iştirak taahhütnamesi, toplantı çağrıları, sözleşme, resmi yazışma, e-tebligat, e-fatura gibi elektronik ortamdaki birçok belgenin Kayıtlı Elektronik Posta üzerinden yapılabildiğini hatırlatarak, "KEP hayatımızı kolaylaştıracak" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Eylül 2015 23:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
BTK: KEP hayatımızı kolaylaştıracak

BTK'nın internet sitesinde yer alan duyuruya göre, BTK tarafından Kayıtlı Elektronik Posta hizmeti sunmak üzere KEPKUR Yazılım Bilişim Elektronik Posta Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve F.İ.T Bilgi İşlem Sistem Servisleri Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye yetki verilmesi dolayısıyla BTK Konferans Salonunda bir tören düzenlendi.

BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, törende yaptığı konuşmada "Haberleşme eğiliminin telefondan daha ziyade, e-postaya, sosyal medyaya, internet sitelerine ve forumlarına yöneldiği yadsınamaz bir gerçektir. Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte e-mail, sosyal paylaşım siteleri, SMS, anlık mesajlaşma, VoIP gibi araçlar fiziksel olanların yerlerini almaya başlamışlardır" dedi.

ŞİRKETLERDE KEP ZORUNLULUĞU

Kayıtlı Elektronik Posta sistemi ile elektronik ortamda güvenli haberleşme yapabilme imkanları genişletildiğini hatırlatan Sayan, yapılan iş ve işlemlerin hukuki boyutta da geçerliliğinin sağlandığını belirtti.

"6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile şirketlere elektronik ortamda yapılacak işlemlerde KEP'i kullanmaları zorunlu kılınırken 6099 sayılı Kanunun 2'nci maddesi ile de anonim limited ve sermayesi paylara bölünmüş şirketlere elektronik tebligat yapma zorunluluğu getirilmiştir"diyen Sayan, KEP sistemi ile ilgili şu bilgileri verdi:

"KEP, bilinen elektronik postaya ilave olarak elektronik postanın göndericisi görünen kişi, kuruluş tarafından gönderilip gönderilmediği, alıcıya ulaşıp ulaşmadığı ve alıcısı tarafından okunup okunmadığı ile ilgili delil hizmetlerini sunan bir sistemdir. KEP sisteminde elektronik postalar "güvenilir bir üçüncü taraf" rolünde olan kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcıları (KEPHS) vasıtasıyla gönderilip alınmaktadır. KEP sisteminin kullanıcıları, sistemden faydalanabilmek için yetkilendirilmiş olarak hizmet veren KEPHS'lerin herhangi birinden kendileri adına "kep.tr" uzantılı bir hesap açtırmak zorundadırlar."

BU İŞLEMLER E-POSTA İLE YAPILABİLİYOR

Sayan, "KEP sistemi vasıtasıyla ihbarlar, ihtarlar, itirazlar ve benzeri beyanlar, teyit mektubu, iştirak taahhütnamesi, toplantı çağrıları, sözleşme, resmi yazışma, e-tebligat, e-fatura gibi elektronik ortamdaki birçok belgenin hukuki geçerliliğe sahip bir şekilde taraflar arasında paylaşımı sağlanabilmektedir. KEP hayatımızı kolaylaştıracak diyebiliriz" dedi.

120 BİNİ AŞTI

Sayan, bugün itibariyle yüzde 90'ı tüzel kişiler olmak üzere yaklaşık 120 binin üzerinde kullanıcıya hizmet sağlandığını belirterek şunları söyledi: "Önümüzdeki süreçte KEP sisteminin kullanıcı sayısının milyarlara ulaşacağı inancındayız."

BTK tarafından Kayıtlı Elektronik Posta hizmeti sunmak üzere yetkilendirilen firma sayısı 7'ye çıktı. BTK tarafından yetkilendirilen firmalar şunlar:

Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT)

TNB Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcılığı ve Ticaret A.Ş.

TÜRKKEP Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcılığı ve Ticaret A.Ş.

Intertech Bilgi İşlem ve Pazarlama Ticaret A.Ş.

Efinans Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş.

KEPKUR Yazılım Bilişim Elektronik Posta Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.

F.İ.T Bilgi İşlem Sistem Servisleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber