Memur Yerleştirmelerindeki Yaş Sorunu ve Çözüm Önerisi

Haber Giriş : 10 Mart 2004 18:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur Yerleştirmelerindeki Yaş Sorunu ve Çözüm Önerisi

Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığınca yapılan son düzenleme gereğince atama yapılacak kadrolarda yaş şartı 25-46 arası olarak belirlenmiş ve bu konudaki belirleme yetkisi atamayı yapacak kuruma bırakılmıştır. Oysaki hazırlık bölümü de dahil olmak üzere 4 yıllık bir lisans eğitimini tamamlayarak mezun olan ve askerlik hizmetini yapan kişilerin ulaşacağı yaş zaten 24'tür. Bu nedenle Başkanlıkça yapılan bu uygulama açıkça haksız ve adaletsiz bir uygulamadır. Üniversite öğrenimi görmüş bir adaya memuriyete giriş için bir veya iki yıllık bir süre öngörülmesini kurumların hiç bir objektif kritere dayanmayacak taktir haklarına bırakan bu uygulamanın değiştirilmesi gerekmektedir. Ancak, biz bu belirlemeyi yapan Başkanlığın görüşünü değiştireceğini düşünmüyoruz. Diğer taraftan sitemize gelen çok sayıda mail, Nisan ayında yapılacak yeni bir yerleştirme öncesinde, ortak bir kampanya çerçevesinde bu sorunun ilgili Devlet Bakanına şikayet edilmesini önermektedir. Biz de bu öneriye katılıyoruz. Bu çerçevede yaş ile ilgili olarak problem yaşayan tüm adayları, sorunlarına sahip çıkmaya davet ediyoruz. Devlet Bakanına iletilecek yazıyı görmek için tıklayınız.


Aşağıdaki yazı sitemiz tarafından hazırlanmıştır. Tüm adayların benzer tipte bir yazı göndermesi yerine her adayın kendi duygularını ifade eden bir dilekçe göndermeleri çok daha etkili olacaktır. Adres olarak "Sayın Mehmet Ali ŞAHİN/ Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı/ Ankara" yazmak yeterli olacaktır.

Son bir not: Bu sorun ancak ve ancak konuya duyarlılık gösterilmesi halinde çözülebilir. Bu nedenle 25 yaş ve üzeri olan her adayın en azından bir dilekçe göndermesi sorunun çözülmesi açısından oldukça önemlidir. Lütfen bu konuda problem yaşayan diğer arkadaşları da haberdar ederek çok sayıda dilekçe gönderilmesini sağlayalım.

Ayrıca bu konuya ilişkin görüş-alış verişi için memurlar.org Forum sitesinin KPSS -B yerleştirmeleri kategorisi kullanabilirsiniz.


Sayın Mehmet Ali ŞAHİN
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı

Sayın Bakanım,

Bildiğiniz üzere memur yerleştirmelerindeki nitelik tespitleri Devlet Personel Başkanlığınca yapılmaktadır. 2004 yılı başlarında Başkanlıkça yeni bir tespit yapılmış ve bu tespit internet üzerinden yayımlanmıştır. Ancak, oldukça haksız ve haksız olduğu ölçüde adaletsiz bir şekilde yaş sınırı tespiti 25-46 arası olmak üzere kurumların taktirine bırakılmıştır. Dolaysıyla kurumlar, atama yapacakları kadrolarda "25 yaşından gün almamış olmak" şartını isteyebilecektir. Zira bu şartı kurumlara tanıyan size bağlı Devlet Personel Başkanlığıdır.

Sayın Bakanım,

Hazırlık bölümü de dahil olmak üzere 4 yıllık bir lisans eğitimini tamamlayarak mezun olan ve askerlik hizmetini yapan kişilerin ulaşacağı yaş zaten 24'tür. Üniversite öğrenimi görmüş bir adaya memuriyete giriş için 1 veya 2 yıllık bir süre öngörülmesini kurumların taktir haklarına bırakan bu uygulamanın değiştirilmesi gerekmektedir. Diğer taraftan öğretmenlikte yaş sınırı 40, sözleşmeli sağlık personeli alımında da yaş sınırı 60'tır.

Tüm bunların yanında memuriyete giriş için 657 sayılı Kanunda alt yaş sınırı belirlenmiş olmasına rağmen üst yaş sınırı belirlenmememiştir. Bu, bir anlamda, emeklilik yaş sınırı içerisinde kişilerin memur olabileceği anlamına gelmektedir.

Bu çerçevede, hem yasal anlamda yanlış hem de mantıksal anlamda adaletsiz olan bu uygulamanın değiştirilmesi konusunda Bakanlığınıza bağlı Devlet Personel Başkanlığına gerekli uyarıların yapılması husunu arz ederim.

Tarih

Ad Soyad

Adres

İmza

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber